رای قضایی شماره 9509970925302037

رای قضایی شماره 9509970925302037

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9509970925302037


شماره دادنامه قطعی:
9509970925302037

تاریخ دادنامه قطعی:
1395/06/17

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
نحوه صدور حکم به مجازات تکمیلی

پیام رای:
دادگاه در تعیین مجازات تکمیلی صرفا مجاز به صدور حکم به موارد مصرح در قانون مجازات اسلامی بوده و تعیین نوعی از مجازات تکمیلی که در قانون موجود نباشد فاقد وجاهت قانونی می باشد.

رای خلاصه جریان پرونده
بر اساس دادنامه 945- 94/8/13 صادره از شعبه 1 دادگاه تجدیدنظر استان آذربایجان شرقی محکومیت آقای ج.ح. و الف.الف. و خانم م.ت. نامبردگان با تقدیم 2 برگ لایحه و ضمایم درخواست تجویز اعاده دادرسی را مطرح نموده که پس از ثبت دردفتردیوان عالی کشور جهت رسیدگی به این شعبه ارجاع شده که هنگام شور برای صدور رای بررسی خواهد شد خلاصه درخواست آنان این است که: 1-اینجانبان به همراه 3 تن از تنظیم کنندگان طومار موضوع پرونده امر صرفا به جهت اینکه در راستای عرف حاکم بر شوراهای اسلامی منطقه و به لحاظ مراجعه مردم محل جهت اعلام مشکلات با قید این جمله که (امضای شهود و ریش سفیدان محل تایید می گردد- ح. - عضو شورای شهر) صرفا به عنوان معتمدین و منتخبین مردم شهر مراتب صحت امضاء مسجلین و گواهان ذیل طومار تنظیمی را گواهی نموده ایم. 2- عمل ارتکابی اینجانبان در هیچ قانونی منع نشده و نیز طبق بندهای 2و18 و 19 ماده71 از قانون وظایف- تشکیلات انتخابات شوراها و انتخاب شهرداران و همچنین بندهای 5و13 و مواد 6 و 19 آیین نامه اجرایی تشکیلات.. . شوراهای اسلامی شهر نظارت بر امور عمومی و بررسی کمبودها و مشکلات بهداشتی شهر و روستا و انعکاس مراتب به مسیول اجرایی در صورت ضرورت از وظایف ذاتی شوراهای اسلامی محل بوده و به عبارتی تجویز گردیده است. اما دادگاه ما را به اتهام نشر اکاذیب محکوم کرده است. 3- با استناد به نامه شماره 123/1/5066 فرمانداری و نامه 9/4/8710- 94/9/15 شورای عالی استانها استدعای تجویز اعاده دادرسی داریم به شرح برگ آتی مبادرت به صدور رای می گردد. هیات شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید. پس از قرایت گزارش آقای علیرضا رحمانی عضو ممیز و ملاحظه اوراق پرونده و نظریه کتبی آقای ولی بلاغی دادیار دیوان عالی کشور اجمالا مبنی بر پذیرش درخواست اعاده دادرسی در خصوص دادنامه شماره 9409974122100945- 94/8/13 تجدیدنظر خواسته مشاوره نموده به اکثریت چنین رای می دهد:

رای شعبه دیوان عالی کشور
با توجه به اینکه در مورد احدی از متقاضیان بنام آقای الف.الف. مقررات تعدد معنوی رعایت نشده و برای وی دو مجازات تعیین شده است بعلاوه اینکه یکی از آنها (ح.) نوشته اند امضاء شهود و ریش سفیدان محل تایید می گردد و دیگری (الف.) نوشته است: گواهی شهود و ریش سفیدان تایید می گردد. و با وصف فوق متن استشهادیه مورد تایید قرار نگرفته است و صرف امضاء استشهادیه بدون تحویل به جایی تشویش اذهان محسوب نمی شود و تحویل دهنده یک نفر است و صرف امضاء نشر تلقی نمی شود و محکوم نمودن به ارسال شش هزار پیامک نیز جزء موارد محکومیت های تبعی و تکمیلی مندرج در ماده23 قانون مجازات اسلامی نبوده فاقد عنصر قانونی است. بنابراین انطباق درخواست آقایان ج.ح. و الف.الف. و خانم م.ت. دایر بر تجویز اعاده دادرسی نسبت به دادنامه فوق الذکر با بندهای ج و چ ماده474 قانون آیین دادرسی کیفری احراز شده مستندا به ماده 476 همان قانون ضمن پذیرش اعاده دادرسی پرونده جهت رسیدگی مجدد به شعبه هم عرض دادگاه صادر کننده رای قطعی ارجاع می گردد.
شعبه سی و هشتم دیوان عالی کشور - رییس و عضو معاون
سیدعلی اصغر لطیفی رستمی - علیرضا رحمانی

قاضی:
میراسماعیلمحمدی , سیدعلی اصغر لطیفی رستمی , ولی بلاغی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 23 ـ دادگاه می تواند فردی را که به حد قصاص یا مجازات تعزیری از درجه شش تا درجه یک محکوم کرده است با رعایت شرایط مقرر در این قانون متناسب با جرم ارتکابی و خصوصیات وی به یک یا چند مجازات از مجازات های تکمیلی زیر محکوم نماید: الف ـ اقامت اجباری در محل معین ب ـ منع از اقامت در محل یا محل های معین پ ـ منع از اشتغال به شغل حرفه یا کار معین ت ـ انفصال از خدمات دولتی و عمومی ث ـ منع از رانندگی با وسایل نقلیه موتوری و یا تصدی وسایل موتوری ج ـ منع از داشتن دسته چک و یا اصدار اسناد تجارت چ ـ منع از حمل سلاح ح ـ منع از خروج اتباع ایران از کشور خ ـ اخراج بیگانگان از کشور د ـ الزام به خدمات عمومی ذ ـ منع از عضویت در احزاب گروه ها و دستجات سیاسی یا اجتماعی ر ـ توقیف وسایل ارتکاب جرم یا رسانه یا موسسه دخیل در ارتکاب جرم ز ـ الزام به یادگیری حرفه شغل یا کار معین ژ ـ الزام به تحصیل س ـ انتشار حکم محکومیت قطعی تبصره 1 ـ مدت مجازات تکمیلی بیش از دو سال نیست مگر در مواردی که قانون به نحو دیگری مقرر نماید. تبصره 2 ـ چنانچه مجازات تکمیلی و مجازات اصلی از یک نوع باشد فقط مجازات اصلی مورد حکم قرار می گیرد. تبصره 3 ـ آیین نامه راجع به کیفیت اجرای مجازات تکمیلی ظرف شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط وزیر دادگستری تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد.

مشاهده ماده 23 قانون مجازات اسلامی

ماده 474 ـ درخواست اعاده دادرسی در مورد احکام محکومیت قطعی دادگاه ها اعم از آنکه حکم مذکور به اجراءگذاشته شده یا نشده باشد در موارد زیر پذیرفته می شود: الف ـ کسی به اتهام قتل شخصی محکوم شود و سپس زنده بودن وی محرز گردد. ب ـ چند نفر به اتهام ارتکاب جرمی محکوم شوند و ارتکاب آن جرم به گونه‏ای باشد که نتوان بیش از یک مرتکب برای آن قائل شد. پ ـ شخصی به علت انتساب جرمی محکوم شود و فرد دیگری نیز به موجب حکمی از مرجع قضایی به علت انتساب همان جرم محکوم شده باشد به طوری که از تعارض و تضاد مفاد دو حکم بی گناهی یکی از آنان احراز گردد. ت ـ درباره شخصی به اتهام واحد احکام متفاوتی صادر شود. ث ـ در دادگاه صالح ثابت شود که اسناد جعلی یا شهادت خلاف واقع گواهان مبنای حکم بوده است. ج ـ پس از صدور حکم قطعی واقعه جدیدی حادث و یا ظاهر یا ادله جدیدی ارائه شود که موجب اثبات بی گناهی محکوم علیه یا عدم تقصیر وی باشد. چ ـ عمل ارتکابی جرم نباشد و یا مجازات مورد حکم بیش از مجازات مقرر قانونی باشد.

مشاهده ماده 474 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM