رای قضایی شماره 9109970270101212

رای قضایی شماره 9109970270101212

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109970270101212


شماره دادنامه قطعی:
9109970270101212

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/10/11

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
انفساخ شرکت مدنی به واسطه فوت یکی از شرکاء

پیام رای:
شرکت مدنی به لحاظ جایز بودن آن با فوت یکی از طرفین منفسخ می ‎ گردد.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دادخواست تقدیمی خواهان خانم ش.الف. با وکالت آقای م.ق. به طرفیت خوانده آقای م.ض. به خواسته مطالبه وجه از بابت سهم الارث به مبلغ 000/600/197 ریال بابت اصل سرمایه مشارکت و سود دوران مشارکت سالانه 24% از تاریخ 22/4/85 لغایت زمان اجرای حکم قطعی با احتساب کلیه خسارات قانونی هزینه دادرسی حق الوکاله تاخیر تادیه و غیره به شرح دادخواست تقدیمی. وکیل محترم خواهان بیان داشته است فرزند موکله مرحوم م.ب. در زمان حیات خود مبالغی را به صورت نقد و به عنوان مشارکت در فعالیت تجاری در اختیار خوانده قرار می دهد و به دلیل نیاز مالی خوانده کل مبلغ یاد شده نزد وی بوده و مقرر گردیده به عنوان سود سرمایه مشارکت سالانه 24% از سوی خوانده و پرداخت شود؛ با توجه به اینکه فرزند موکله درتاریخ 22/4/85 دار فانی را وداع نموده و از سویی اصل سرمایه مشارکت و سود و دوران مشارکت تاکنون نزد خوانده باقی مانده که این اموال جزء ماترک متوفی محسوب می شود و مالا 6/1 از مبالغ شرعا و قانونا جزء سهم الارث موکله می باشد لذا صدور حکم به شرح خواسته مورد استدعاست. دادگاه توجها به ملاحظه مدارک ارایه شده از سوی خواهان خصوصا نظریه های کارشناسی ارایه شده و اینکه خوانده ایراد و دفاع موثری که موجبات رد ادعای خواهان را فراهم نماید به عمل نیاورده است لذا دعوی خواهان را ثابت و وارد تشخیص داده مستندا به مواد 198 515 و519 از قانون آیین دادرسی مدنی حکم بر محکومیت خوانده به پرداخت مبلغ 000/600/197 ریال بابت اصل خواسته و پرداخت سود دوران مشارکت به میزان 24% سالانه از تاریخ 22/4/85 لغایت یوم اجرای احکام و همچنین پرداخت مبلغ 000/952/3 ریال بابت هزینه دادرسی و نیز حق الوکاله وکیل براساس تعرفه موجود در حق خواهان صادر می نماید؛ و در خصوص مطالبه خسارت تاخیر تادیه خواهان با توجه به اینکه موضوع خواسته از بابت مشارکت بوده و نه دینی که بر ذمه خوانده باشد لذا مطالبه خسارت تاخیر تادیه با ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی منطبق نبوده لذا دادگاه مستندا به ماده 197 قانون مذکور حکم به رد دعوی خواهان صادر و اعلام می نماید رای صادره حضوری و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 29 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ امرایی فرد

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنظرخواهی آقای م.ض. به طرفیت خانم ش.الف. از دادنامه شماره 00152 مورخ 30/2/91 شعبه 29 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن تجدیدنظرخواه به پرداخت مبلغ 000/600/197 ریال و سود دوران مشارکت به میزان 24% سالانه از تاریخ 23/4/85 تا تاریخ اجرای حکم و خسارات دادرسی در حق تجدیدنظرخوانده محکوم شده تجدیدنظرخواهی کرده است. دادگاه با بررسی اوراق پرونده اعتراض موجهی که منطبق با جهات یاد شده در ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی باشد به عمل نیامده است و ادعای باز پرداخت وجوه سرمایه گذاری شده مرحوم م.ب. متکی به دلیل اثباتی نمی باشد و دادنامه تجدیدنظرخواسته در قسمت محکومیت به پرداخت اصل خواسته و خسارت دادرسی بدون اشکال موثر قانونی می باشد؛ و ضمن رد اعتراض به استناد ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب درامور مدنی تایید می گردد. لیکن دادنامه تجدیدنظرخواسته در قسمت محکومیت به پرداخت سالانه 24% بابت سود دوران مشارکت از تاریخ 22/4/85 (تاریخ فوت مرحوم م.ب.) مواجه با اشکال و مقتضی نقض است زیرا چه قرارداد سرمایه گذاری را مضاربه بدانیم و چه شرکت مدنی به لحاظ جایز بودن آن با فوت یکی از طرفین (مرحوم ب.) منفسخ گردیده است لذا دادنامه تجدیدنظرخواسته در این قسمت مخدوش تشخیص و با انطباق جهت تجدیدنظرخواهی با بند ه ـ ماده 348 قانون مرقوم و ماده 358 و 2 همان قانون ضمن نقض دادنامه تجدیدنظرخواسته حکم به بی حقی صادر و اعلام می گردد. این رای قطعی است.
رییس شعبه 56 دادگاه تجدیدنظراستان تهران ـ مستشار دادگاه
اهوارکی ـ رمضانی

قاضی:
مسعود امرایی فرد , اهوارکی , رمضانی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 198 - درصورتی که حق یا د ینی برعهده کسی ثابت شد اصل بر بقای آن است مگر این که خلاف آن ثابت شود.

مشاهده ماده 198 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM