رای قضایی شماره 9409970220400203

رای قضایی شماره 9409970220400203

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9409970220400203


شماره دادنامه قطعی:
9409970220400203

تاریخ دادنامه قطعی:
1394/02/21

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
احراز تابعیت در دعوی الزام به صدور شناسنامه

پیام رای:
با اثبات تولد طفل در ایران نیازی به احراز تابعیت وی در دعوای الزام به صدور شناسنامه نیست.

رای دادگاه بدوی
خواسته خواهان خانم ف. ز. به طرفیت اداره ثبت احوال غرب تهران عبارت از الزام اداره خوانده به صدور شناسنامه و کارت ملی برای اولاد خواهان به نام های ش. و ش. و ش. به نام خانوادگی ز. می باشد. صرف نظر از اینکه اولا حسب اظهارات خواهان محل تولد فرزندان شهرستان تربت جام است و بر این اساس موضوع متوجه اداره ثبت احوال محل تولد بوده و ارتباطی با خوانده ندارد ثانیا آقای ج. ج. که در دادخواست از مشارالیه به عنوان همسر و پدر فرزندان یاد شده طرف دعوا قرار نگرفته است از آنجاییکه الزام خوانده به صدور شناسنامه در موضوع مطروحه از سوی خواهان مستلزم احراز و اثبات تابعیت فرزندان به تبعیت از پدر است موضوع از شمول بند 1 ماده 976 خارج است و این معنا از مدارک و دلایل و منضمات دادخواست (تصویر شناسنامه و کارت ملی خواهان) احراز و استنباط نمی گردد بنابراین و با مدنظر قرار دادن این امر که دعوا منطبق با قانون اقامه نشده است مستندا به ماده 2 قانون آیین دادرسی مدنی قرار رد دعوا صادر و اعلام می گردد. رای صادره حضوری و ظرف بیست روز قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
دادرس شعبه 27 دادگاه عمومی تهران - مظفری

رای دادگاه تجدیدنظر استان
خانم ف. ز. با وکالت خانم گ. م. و آقای س. ر.الف. به طرفیت اداره ثبت احوال غرب تهران دادخواستی به خواسته الزام خوانده به صدور شناسنامه به اولادش به اسامی ش. و ش. و ش. با نام خانوادگی ز. تقدیم و اعلام کرده اند با فردی به نام ج. در تربت جام ازدواج کرده اند وی به تکلیف قانونی خویش عمل نکرده و به جای نامعلومی رفته و امکان اخذ شناسنامه میسور نگردیده است شعبه 27 دادگاه عمومی حقوقی تهران با اعلام اینکه احراز و اثبات تابعیت فرزندان به تبعیت از پدر می شود و دعوی مطابق قانون طرح نشده است و مردود اعلام می گردد و نتیجتا وکلاء یاد شده از طرف موکل خویش به طرفیت خوانده مذکور نسبت به دادنامه 0894-1393/10/30 اعتراض و تجدیدنظرخواهی نموده اند و تجدیدنظرخوانده علیرغم ابلاغ دادخواست و منضمات اعلام پاسخ در مرحله تبادل لوایح ننموده است. با توجه به مراتب مذکورالذکر صرف نظر از اینکه ادعای اداره ثبت احوال غرب تهران در مورد عدم اقامه دعوی به طرفیت اداره ثبت احوال تربت جام موافق با قانون نمی باشد و قانون گذار مجوز اقامه دعوی را در اسناد سجلی در محل اقامت خواهان اعطاء نموده است گرچه ادعای تجدیدنظرخواه به اینکه احراز تابعیت اشخاص به دنیا آمده در ایران در چنین اوصافی ضرورت ندارد موافق با اصول قانونی است لکن این امر در جایی است که اثبات شود طفل در ایران به دنیا آمده است در حالیکه تجدیدنظرخواه مدعی است سندی برای ازدواج اعم از رسمی و غیر رسمی ندارد و دلیل بر اثبات زوجیت ندارد و دلیل خاصی بر تولد اطفال در ایران را ندارد و با توجه به تبصره ماده 16 قانون ثبت احوال اداره مذکور وقتی مکلف به صدور شناسنامه و مدارک هویتی می باشد که ازدواج پدر و مادر محرز باشد در چنین حالتی اگر اتفاق پدر و مادر در اعلام ولادت میسر نشود با اعلام یکی از ابوین با اعلام نام کوچک طرف غایب سند تنظیم می گردد و یا اینکه اعلام کننده ولادت مادر در شرایط عدم وجود عقد باشد که با نام خانوادگی مادر شناسنامه تنظیم می گردد و در مانحن فیه تجدیدنظرخواه اشاره به امر ازدواج دارد نه امر نامشروع و اشاره به انتساب طفل به ج. ن. دارد و او را شوهر خود معرفی می کند بنابراین در چنین مواردی با توجه به وجود آثار قانونی تا اساس ادعا که همان اثبات زوجیت و اثبات نسب است محرز نباشد صدور شناسنامه با نام والدین میسور نیست فلذا تجدیدنظرخواهی را وارد ندانسته و دادنامه موصوف را نتیجتا تایید می نماید. رای صادره قطعی است.
رییس و مستشار شعبه 4 دادگاه تجدیدنظر استان تهران
هدایت اله جوادی - بهزاد سعادت زاده

قاضی:
سعادت زاده مسجدی , هدایت اله جوادی , مظفری

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 16- اعلام و امضاء دفتر ثبت کل وقایع به ترتیب به عهده اشخاص زیر خواهد بود : 1- پدر یا جد پدری 2- مادر در صورت غیبت پدر و در اولین موقعی که قادر به انجام این وظیفه باشد. 3- وصی یا قیم یا امین 4- اشخاصی که قانونا عهده دار نگهداری طفل باشد 5- متصدی یا نماینده موسسه ای که طفل به آنجا سپرده شده است. 6- صاحب واقعه که سن او از 18 سال تمام به بالا باشد (اصلاحی18/10/1363). تبصره – در صورتی که ازدواج پدر و مادر طفل به ثبت نرسیده باشد اعلام ولادت و امضاء اسناد متفقا به عهده پدر و مادر خواهد بود و هرگاه اتفاق پدر و مادر در اعلام ولادت میسر نباشد سند طفل با اعلام یکی از ابوین که مراجعه می کند با قید نام کوچک طرف غائب تنظیم خواهد شد. اگر مادر اعلام کننده باشد نام خانوادگی مادر به طفل داده می شود.

مشاهده ماده 16 قانون ثبت احوال

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM