رای قضایی شماره 9309970221200596

رای قضایی شماره 9309970221200596

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970221200596


شماره دادنامه قطعی:
9309970221200596

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/05/15

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
مسئولیت مدنی شهرداری مهندس ناظر و محاسب ساختمان

پیام رای:
شهرداری موظف است قبل از صدور پروانه ساختمان نقشه های توپوگرافی منطقه را بررسی کند و از عدم استقرار ملک بر مسیل نهر دره و... اطمینان حاصل کند. مهندس ناظر و محاسب نیز در مرحله اجرا موظف به نظارت موثر بر کیفیت ساخت و اتخاذ تمهیدات احتیاطی و پیشگیرانه هستند بنابراین در صورت قصور در انجام این وظایف و ایجاد خسارت اشخاص مذکور در برابر زیان دیده مسئولیت دارند.

رای دادگاه بدوی
در مورد دادخواست تقدیمی خواهان ها آقای م.ج. و خانم الف.س. و آقایان ع.ع. و ع.م. و ی.ب. و خانم ز.الف. با وکالت آقای و.ک. به طرفیت خواندگان ش. و آقایان م.ن. و م.ع. به خواسته مطالبه خسارت طبق نظر کارشناسی به انضمام خسارات دادرسی که در ایضاح معروض داشته اند که خواهان ها مالک پلاک ثبتی 46/14496 واقع در بخش 12 تهران بوده و بنای ایجادشده روی آن فاقد ملزومات فنی و استحکام لازم می باشد به طوری که غیرقابل سکونت است لذا محکومیت خواندگان به عنوان شهرداری اعطاکننده مجوز ساخت و خوانده ردیف دوم به عنوان مهندس ناظر و خوانده ردیف سوم به عنوان سازنده ملک مورد استدعاست دادگاه با عنایت به اینکه کارشناسان واحد و هییت میزان مسیولیت خواندگان ردیف اول را بیست درصد و ردیف دوم بیست درصد و ردیف سوم نیز بیست درصد و کل خسارت وارده را به مبلغ یک میلیارد و هفت صد و هشتادوسه میلیون و سیصد و هشتاد هزار ریال از قرار هر متر بنای مسکونی شش میلیون ریال و خسارات وارده به بناهای ناخالص ساختمان به میزان پانصد و دوازده میلیون و شش صد و نودوپنج هزار ریال به ازای هر مترمربع بنای ناخالص از قبیل پارکینگ انباری محوطه مشاعی راه پله و خرپشته سه میلیون و پانصد هزار ریال برآورد کرده اند و ایراد و اعتراض موجهی به آن وارد نیست لذا دعوی خواهان ها را ثابت تشخیص و به استناد مواد 331 قانون مدنی و ماده یک قانون مسیولیت مدنی و مواد 515 و 519 قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه های عمومی و انقلاب حکم بر محکومیت خواندگان هر یک به نسبت بیست درصد به پرداخت وجوه مذکور به علاوه دستمزد کارشناس و هزینه دادرسی مربوط و حق الوکاله وکیل طبق تعرفه به میزان مالکیت هر یک از خواهان ها در حق ایشان صادر و اعلام می نماید لازم به یادآوری است که با توجه به تقویم علی الحساب خواسته به پنجاه ویک میلیون ریال مابقی هزینه دادرسی توسط خواندگان به حساب دولت واریز می گردد. این رای حضوری و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه تجدیدنظر استان تهران است.
رییس شعبه 6 دادگاه عمومی حقوقی اسلامشهر ـ حسن زاده

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در این پرونده 1- آقای م.ن. 2- آقای م.ع. با وکالت آقای م.الف. 3- شهرداری اسلام شهر با تقدیم سه فقره دادخواست تجدیدنظر به طرفیت آقایان و خانم ها 1- م.س. 2- الف.س. 3- ع.ع. 4- ع.م. 5- ی.ب. 6- ز.الف. نسبت به دادنامه شماره 1288-30/9/92 شعبه ششم دادگاه عمومی حقوقی اسلامشهر تجدیدنظرخواهی کرده اند. بر اساس دادنامه موصوف دعوی تجدیدنظر خواندگان هرکدام به عنوان خریدار یک واحد آپارتمانی از پلاک ثبتی 14496/46 بخش 12 تهران به خواسته مطالبه خسارت با اتکا به نظریه هییت سه نفره کارشناسی موردپذیرش قرارگرفته تجدیدنظر خواهان ها به ترتیب به عنوان مهندس ناظر مالک شهرداری مرجع صدور پروانه ساخت و پایانکار هرکدام به نسبت 20 درصد از کل خسارت وارده به مبلغ یک میلیارد و هفت صد و هشتادوسه میلیون و سیصد و هشتاد هزار ریال از قرار هر متر بنای مسکونی شش میلیون ریال و خسارات وارده به بناهای ناخالص ساختمان به میزان پانصد و دوازده میلیون و شش صد و نودوپنج هزار ریال به ازای هر مترمربع بنای ناخالص از قبیل پارکینگ انباری محوطه مشاعی راه پله و خر پشته سه میلیون و پانصد هزار ریال به انضمام خسارات دادرسی در حق تجدیدنظر خواندگان محکوم شده اند. اینک با بررسی محتویات و مستندات پرونده و مطالعه لوایح ابرازی طرفین نظر به اینکه: اولا - در این مرحله ایراد موثری که موجبات گسیختن دادنامه معترض عنه را فراهم آورد اقامه نگردیده است. ثانیا - طبق نظر هییت کارشناسان به علت وجود نخاله و خاک دستی در لایه های زیرین فوندانسیون ساختمان ملک پس از گذشت چندین سال در زمان ساخت دچار نشست اساسی و دارای ترک های طولی و عرضی در کل ساختمان گردیده به نحوی که امکان سکونت در ساختمان مقدور نمی باشد بنابراین ورود ضرر محرز و مسلم است. ثالثا - شهرداری می بایست قبل از صدور پروانه ساخت نقشه های توپوگرافی منطقه را کنترل و از عدم قرارگیری بروی مسیل نهر و دره و غیره اطمینان حاصل می کرد و چون به وظیفه قانونی و عرفی خود عمل نکرده مرتکب قصور و سهل انگاری شده که حسب نظریه کارشناسان به میزان 20 درصد در ورود خسارت به ساختمان سهیم است. رابعا مهندس ناظر نیز علی رغم اینکه در گزارش به بودن خاک دستی در لایه زیرین اشاره کرده لیکن تمهیدات لازم و پیشگیرانه را انجام نداده و نامبرده نیز طبق نظریه کارشناسان به میزان 20 درصد مقصر اعلام شده است رابعا - مالک (تجدیدنظرخواه ردیف سوم) نیز به جهت حضور در پروژه و عدم اطلاع رسانی لازم به مهندس ناظر مهندس محاسب و شهرداری به میزان بیست درصد مقصر اعلام شده است: بنا به مراتب مذکور تجدیدنظر خواهان ها از باب تسبیب ضامن جبران خسارات وارده به تجدیدنظر خواندگان می باشند. ازاین رو چون رای دادگاه بدوی با توجه به مبانی و مستندات و استدلال منعکس در آن موافق مقررات قانونی و با رعایت اصول دادرسی صادرشده به تجویز ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی ضمن رد اعتراض دادنامه تجدیدنظر خواسته تایید و استوار می گردد. این رای قطعی است.
رییس شعبه 12 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
دوبحری ـ قیصری

قاضی:
رسول دوبحری , قیصری , حسن زاده

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 331 - هر کس سبب تلف مالی بشود باید مثل یا قیمت آن را بدهد و اگر سبب نقص یا عیب آن شده باشد باید از عهده ی نقص قیمت آن برآید.

مشاهده ماده 331 قانون مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 519 - خسارات دادرسی عبارتست از هزینه دادرسی و حق الوکاله وکیل و هزینه های دیگری که به طور مستقیم مربوط به دادرسی و برای اثبات دعوا یا دفاع لازم بوده است از قبیل حق الزحمه کارشناسی و هزینه تحقیقات محلی.

مشاهده ماده 519 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 358 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد رای دادگاه بدوی را نقض و رای مقتضی صادر می نماید. در غیر این صورت با رد درخواست و تایید رای پرونده را به دادگاه بدوی اعاده خواهد کرد.

مشاهده ماده 358 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM