رای قضایی شماره 9309970910600524

رای قضایی شماره 9309970910600524

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970910600524


شماره دادنامه قطعی:
9309970910600524

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/04/23

گروه رای:
کیفری

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
1- استناد به منابع فقهی جهت تعیین مجازات باوجود مجازات قانونی2- صدور حکم محکومیت بدون تفهیم اتهام و اخذ آخرین دفاع

پیام رای:
1- در فرضی که برای عنوان اتهامی مجازات قانونی وجود دارد استناد به منابع فقهی برای تعیین مجازات فاقد وجاهت قانونی است. 2- در صورتی که در مورد عنوان مجرمانه به متهم تفهیم اتهام نشده و وی در این خصوص از خود دفاع ننموده باشد صدور حکم محکومیت در این خصوص فاقد وجاهت قانونی است.

رای خلاصه جریان پرونده
خانم ز.ب. به اتهام ارتباط نامشروع تحت تعقیب قرارگرفته و به موجب دادنامه شماره 268-1391/11/03 شعبه اول دادگاه کیفری استان به تحمل 99 ضربه شلاق تعزیری محکوم گردیده است. رای صادره به موجب دادنامه شماره 636-1392/11/30 شعبه سی و سوم دیوان عالی کشور نقض و پرونده جهت رسیدگی مجدد به شعبه هم عرض ارجاع گردیده است. مشروح جریان امر در گزارش و دادنامه این شعبه (صفحه 99) آمده و نیازی به تکرار آن نیست.... شعبه دوم دادگاه کیفری استان به عنوان شعبه هم عرض در مورخ 1393/02/10 با حضور نماینده دادستان متهمه و وکیل وی تشکیل جلسه داده است. در این جلسه دادگاه اتهام ایجاد رابطه نامشروع را به متهمه تفهیم که او دفاعا اظهار داشته: اتهام وارده را قبول ندارم.... قبل از ازدواج با آقای ک. به کافی شاپ می رفتیم جهت آشنایی بیشتر ولی رابطه نامشروع نداشتیم و بعد از ازدواج هم هیچ گونه رابطه با م. به جز رابطه تلفنی در حد پیامک نداشتم... او قبل از ازدواج خواستگار من بود... وکیل متهمه نیز اظهار داشته: با عنایت به وضعیت خاص موکله و ندامت از کرده خود که در حد پیامک بوده در جهت دوام زندگی زوجه و این که زندگی وی در حال شکل گیری است تقاضای صدور دادنامه شایسته دارم. دادگاه مجددا اتهام ایجاد رابطه نامشروع را به متهمه تفهیم و آخرین دفاع وی را اخذ نموده است و سپس با اعلام ختم رسیدگی مبادرت به صدور رای نموده و طی آن چنین آورده:.. .. با بررسی محتویات پرونده و این که متهمه از بدو تشکیل پرونده و در تمام مراحل دادرسی منکر اتهام رابطه نامشروع بوده است و با توجه به سایر قراین موجود در پرونده اتهام مشارالیها در حد ارتکاب فعل حرام برای این دادگاه محرز است لذا با استناد به مسیله پنجم فروعات مسیله قذف از تحریرالوسیله حضرت امام (ره) که اشعار می دارد: «کل من ترک واجبا او ارتکاب حراما فللامام ع.ه السلام و نایبه تعزیره بشرط ان یکون من الکبایر و التعزیر دون الحد و حده بنظر الحاکم»متهمه خانم ز.ب. به تحمل 74 ضربه شلاق تعزیری محکوم می گردد. پس از ابلاغ رای محکوم علیها نسبت به آن اعتراض و خواستار تجدیدنظر و نقض دادنامه گردیده است. مشارالیها در لایحه اعتراضی خود به نکاتی اشاره و استدلال کرده است ازجمله: 1- دادگاه اتهام را تغییر داده و بر اساس آن مرا محکوم کرده درحالی که آن را به من تفهیم نکرده است. 2 – کار من پیامک بازی آن هم بدون این که عاشقانه یا دربردارنده خدایی ناکرده رابطه جنسی باشد بوده و اکنون نیز از کرده خود پشیمان بوده و در پیشگاه خداوند توبه نموده ام. 3 – با توجه به ماده 637 قانون مجازات اسلامی استناد به منافع فقهی قابل توجیه نیست. 4 – فی الحال بعد از کلی اختلافات و مراجعه به محاکم خانواده زندگی خوبی دارم و دارای یک فرزند پسر هستم و شوهرم مراتب رضایت مندی خود را از بنده اعلام نموده و می ترسم که اجرای دادنامه زندگی ام را به چالش بکشد. شوهر متهمه نیز که شاکی او بوده کتبا اعلام داشته: همسرم پشیمان است و زندگی خوبی دارم خواهشمندم با اعمال رافت اسلامی همسرم را تبریه کنید چراکه می ترسم مجددا زندگی ام به مشکل بخورد و خدا را شکر از تاریخ شکایت هیچ مشکلی برایم به وجود نیاورده و زندگی بسیار خوبی دارم و از وی دارای فرزند سه ساله به نام.. . هستم. پرونده در مورخ 1393/03/25 جهت رسیدگی به اعتراض محکوم علیها به این شعبه ارجاع گردیده است.

رای شعبه دیوان عالی کشور
نظر به این که: 1- دادگاه محترم در آخرین جلسه دادرسی اتهام ایجاد رابطه نامشروع را به متهم تفهیم و مجددا با همین عنوان از وی آخرین دفاع را اخذ نموده است و اتهام ارتکاب فعل حرام به او تفهیم نشده تا در مقابل این اتهام از خود دفاع نماید. 2– فعل حرام مشخص نشده است که چیست و آیا از کبایر به شمار می آید یا خیر؟ زیرا در عبارت تحریرالوسیله حضرت امام خمینی(ره) که مورد استناد دادگاه قرارگرفته فعل حرام مقید شده است به کبیره بودن! 3– با توجه به اتهام تفهیمی (ارتباط نامشروع) برای مجازات آن نص قانونی وجود دارد(ماده 637 قانون مجازات اسلامی). بنابراین و با عنایت به اصل قانونی بودن جرم و مجازات و ماده 214 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری استناد به تحریرالوسیله در ما نحن­ فیه فاقد وجاهت قانونی است مگر این که عنوان اتهام تغییر یابد به چیزی که مجازات قانونی ندارد و در منابع فقهی معتبر یا فتاوی معتبر دارای مجازات است. با توجه به مراتب بالا اعتراض محکوم علیها را وارد دانسته و ضمن نقض دادنامه تجدیدنظر خواسته به شماره 400004-1393/02/14 شعبه دوم دادگاه کیفری استان.. . و مستندا به بند 4 ماده 265 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری پرونده را جهت رسیدگی مجدد به دادگاه هم عرض ارجاع می نماید.
شعبه 33 دیوان عالی کشور - مستشار و عضو معاون
محمد نیازی - سید مجتبی قریشی

قاضی:
محمد نیازی , سید مجتبی قریشی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 637 ـ قطع کردن و یا از بین بردن کف دستی که به هر علت دارای انگشت نمیباشد موجب ارش است. تبصره ـ در قطع کردن و یا از بین بردن کف دستی که کمتر از پنج انگشت دارد علاوه بر دیه آن انگشتان نسبتی از ارش کف دست نیز ثابت است بدین ترتیب که اگر مچ دست دارای یک انگشت باشد علاوه بر دیه یک انگشت چهار پنجم ارش کف دست و اگر دارای دو انگشت باشد علاوه بر دیه دو انگشت سه پنجم ارش کف دست و اگر دارای سه انگشت باشد علاوه بر دیه سه انگشت دو پنجم ارش کف دست و اگر دارای چهار انگشت باشد علاوه بر دیه چهار انگشت یک پنجم ارش کف دست نیز پرداخت می شود.

مشاهده ماده 637 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM