رای قضایی شماره 9309970220800260

رای قضایی شماره 9309970220800260

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9309970220800260


شماره دادنامه قطعی:
9309970220800260

تاریخ دادنامه قطعی:
1393/03/12

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
درخواست حکم موت فرضی به دلیل خروج فرد از مرزها

پیام رای:
خارج شدن فرد از مرز غربی ایران جهت زیارت عتبات عالیات واقعه و حادثه نبوده تا امکان خطر مرگ به همراه آن قابل تصور باشد و بتوان حکم موت فرضی غایب را بر آن مبنا صادر نمود.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی آقای م.م. و خانم الف.م. با وکالت آقای ح.ز. به طرفیت آقای ح.م. و د. ناحیه.. . تهران به خواسته صدور حکم موت فرضی برای خوانده ردیف اول وکیل خواهان ها توضیح داده خوانده از سال 1381 به صورت غیرقانونی از مرزهای غربی کشور خارج شده و تلاش خانواده وی برای یافتن به نتیجه ای نرسیده تقاضای صدور حکم موت فرضی خوانده ردیف اول را نموده است نظر به اینکه سن خوانده ردیف اول بیش از هفتادوپنج سال نبوده و مورد درخواستی مصداق هیچ یک از بندهای ماده 1020 قانون مدنی نمی باشد ازاین رو دادگاه دعوی اقامه شده را قابل استماع ندانسته و مستندا به ماده 2 قانون آیین دادرسی مدنی قرار رد دعوی صادر و اعلام می نماید رای صادره حضوری ظرف 20 روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظر در محاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 189 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ بهلولی

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی الف.م. و م.م. با وکالت ح.ز. نسبت به دادنامه شماره 1207-920 مورخه 7/11/92 صادره از شعبه 189 دادگاه حقوقی تهران که به موجب آن قرار رد دعوی صدور حکم موت فرض صادر گردیده است با توجه به کلیه اوراق و محتویات پرونده ملاحظه لایحه دفاعیه تجدیدنظرخواه دفاع و ایراد موثری که باعث بی اعتباری دادنامه تجدیدنظر خواسته را فراهم نماید و منطبق با شقوق مختلف ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی باشد به عمل نیامده است و از حیث رعایت تشریفات دادرسی و استنباط قضایی بر رسیدگی دادگاه نخستین منقصت قانونی مترتب نیست زیرا تقاضای تجدیدنظرخواه منطبق با هیچ یک از شقوق مندرج در مواد 1020 1021 1022 قانون مدنی نمی باشد و عبارت واقعه در ماده 1022 قانون مدنی که تجدیدنظرخواه مبنای تقاضای خود قرار داده است از عبارت واقعه و خطر مرگ استفاده کرده است خارج از شدن مرز ایران جهت زیارت عتبات عالیات واقعه و حادثه نبوده تا امکان خطر مرگ به همراه آن قابل تصور باشد بنابراین دادگاه تجدیدنظرخواهی را وارد ندانسته با استناد به ماده 358 قانون صدرالذکر ضمن رد تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظر خواسته را تایید می نماید. رای صادره قطعی است.
رییس شعبه 8 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
صفیری ـ موذن

قاضی:
بهلولی , صفیری , عباس موذن

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 1020 - موارد ذیل از جمله مواردی محسوب است که عادتا شخص غایب زنده فرض نمی شود: 1 - وقتی که ده سال تمام از تاریخ آخرین خبری که از حیات غایب رسیده است گذشته و در انقضای مدت مزبور سن غایب از هفتاد و پنج سال گذشته باشد؛ 2 - وقتی که یک نفر به عنوانی از عناوین جزء قشون مسلح بوده و در زمان جنگ مفقود و سه سال تمام از تاریخ انعقاد صلح بگذرد بدون این که خبری از او برسد هر گاه جنگ منتهی به انعقاد صلح نشده باشد مدت مزبور پنج سال از تاریخ ختم جنگ محسوب می شود؛ 3 - وقتی که یک نفر حین سفر بحری در کشتی بوده که آن کشتی در آن مسافرت تلف شده است سه سال تمام از تاریخ تلف شدن کشتی گذشته باشد بدون این که از آن مسافر خبری برسد.

مشاهده ماده 1020 قانون مدنی

ماده 1021 - در مورد فقره ی اخیر ماده ی قبل اگر با انقضای مدت های ذیل که مبدا آن از روز حرکت کشتی محسوب می شود کشتی به مقصد نرسیده باشد و در صورت حرکت بدون مقصد به بندری که از آن جا حرکت کرده برنگشته و از وجود آن به هیچ وجه خبری نباشد کشتی تلف شده محسوب می شود: الف - برای مسافرت در بحر خزر و داخل خلیج فارس یک سال؛ ب - برای مسافرت در بحرعمان اقیانوس هند بحر احمر بحرسفید (مدیترانه) بحرسیاه و بحر آزوف دو سال؛ ج - برای مسافرت در سایر بحار سه سال.

مشاهده ماده 1021 قانون مدنی

ماده 1022 - اگر کسی در نتیجه ی واقعه ای به غیر آن چه در فقره ی 2 و 3 ماده 1020 مذکور است دچار خطر مرگ گشته و مفقود شده و یا در طیاره بوده و طیاره مفقود شده باشد وقتی می توان حکم موت فرضی او را صادر نمود که پنج سال از تاریخ دچار شدن به خطر مرگ بگذرد بدون این که خبری از حیات مفقود رسیده باشد.

مشاهده ماده 1022 قانون مدنی

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM