رای قضایی شماره 9209970221300189

رای قضایی شماره 9209970221300189

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970221300189


شماره دادنامه قطعی:
9209970221300189

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/02/23

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
الزام شرکت به ثبت سهام متوفی به نام وراث مطابق گواهی حصر وراثت

پیام رای:
شرکت های تجاری و ثبت شده دارای شخصیت حقوقی مجزا از افراد تشکیل دهنده آن هستند و مدیران و سهامداران در شرکت های تجاری شریک در اموال شرکت نخواهد بود بلکه با تملک اموالی از خود به یک شخص حقوقی آن را مالک اموال می کنند و در مقابل حقی نسبت به آن شخص حقوقی از جمله حق رای و حق حضور در جلسات مجامع و مشارکت در سود و زیان و غیره به دست می آورند که به مجموع این حقوق سهم گفته می شود. لذا دعوی باید به طرفیت خود شرکت طرح شود و طرح دعوی علیه مدیر عامل شرکت مسموع نیست. در موردی که احد از شرکاء فوت نماید شرکت مکلف است سهام وی را مطابق گواهی حصر وراثت به نام وراث ثبت و منتقل نماید.

رای دادگاه بدوی
در خصوص دعوی 1ـ ع.الف. 2ـ ن.ص. 3ـ ن.ص. 4ـ ز.ص. با وکالت 1ـ ع.ر. و 2ـ ح.ب. به طرفیت 1ـ شرکت ش. (سهامی خاص) 2ـ م.ص. به خواسته الزام به تنظیم سند سهام به نام موکلین (سهام ش.) به انضمام خسارت دادرسی به استناد کپی مصدق گواهی انحصار وراثت 88/53/156 مورخ 27/4/1388 حوزه 53 شورای حل اختلاف مجتمع شماره 2 تهران و اساسنامه شرکت و آگهی تاسیس شرکت و سهام آخرین تغییرات نظر به اینکه دعوی خواهان الزام به تنظیم سند سهام بوده که علی الاصول بایستی به طرفیت شرکت اقامه شود اما در مانحن فیه علاوه بر شرکت علیه م.ص. که احدی از وارث بوده اقامه دعوی شده در حالی که شرکت های تجاری و ثبت شده دارای شخصیت حقوقی مجزا از افراد تشکیل دهنده آن هستند و مدیران و سهامداران در شرکت های تجاری خود دارای شخصیت حقوقی مستقل بوده و شریک در اموال شرکت نخواهد بود بلکه با تملک اموالی از خود به یک شخص حقوقی آن را مالک اموال می کنند و در مقابل حقی نسبت به آن شخص حقوقی از جمله حق رای و حق حضور در جلسات مجامع و مشارکت در سود و زیان و غیره به دست می آورند که به مجموع این حقوق سهم گفته می شود و در نتیجه شرکت دارای شخصیت حقوقی مستقل بوده و طرح دعوی بر علیه مدیر عامل شرکت فاقد وجاهت قانونی تشخیص و دعوی توجهی به خوانده ردیف دوم ندارد لذا مستندا به بند 4 ماده 84 و 89 قانون آیین دادرسی مدنی قرار رد دعوی صادر می گردد و اما در خصوص دعوی علیه شرکت (خوانده ردیف اول) مستفاد از ماده 22 قانون ثبت سهامدار یا به عبارتی مالکیت سهام متعلق به کسی است که در دفتر ثبت سهام ثبت شده باشد یا ارثا به او رسیده باشد و در مورد وارث هم سهام وقتی در دفتر سهام به اسم وراث ثبت می شود که وراثت و انحصار آنها محرز و در سهم الارث بین آنها توافق بوده و یا در صورت حدوث اختلاف حکم نهایی در این بابت صادر شده باشد ولی بر طبق ماده 9 آیین نامه دفتر ثبت تجاری در صورتی که مدیر شرکت یا بازرگان فوت نماید قایم مقام او مکلف است منتهی در ظرف شش ماه مراتب را به دفتر ثبت تجارتی مربوط اطلاع دهد و اظهارنامه مربوطه را تنظیم نمایند تا ورثه بتوانند از مزایای قانونی سهام مورث خود بهره مند شود و شرکت نیز مکلف است نام وراث و میزان سهام آنها را در دفتر ثبت شرکت به نام خواهان ها نمایند فلذا دادگاه دعوی خواهان را وارد تشخیص و مستندا به ماده 198 قانون خوانده را ملزم به انتقال 3 سهم از 7 سهم به انضمام نصف ثمنیه از 30 سهم مرحوم ح.ص. به نام خواهان ها صادر و اعلام می دارد ضمنا خوانده ردیف اول ملزم به پرداخت مبلغ 1110000 ریال بابت هزینه دادرسی و مبلغ یک میلیون و هشتصد هزار ریال بابت حق الوکاله وکیل در حق خواهان ها می باشند. رای صادره حضوری و ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه 185 دادگاه عمومی حقوقی تهران ـ نیک بخش

رای دادگاه تجدیدنظر استان
تجدیدنـــظرخواهی تجــــدیدنظـــرخـــواه به طـــرفیت تجدیدنظرخواندگان با وکالت آقای ر. نسبت به دادنامه شماره 90/521 صادره از شعبه 185 دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن حکم به محکومیت تجدیدنظرخواه به شرح دادنامه تجدیدنظرخواسته صادر گردیده است وارد نمی باشد زیرا دادنامه تجدیدنظرخواسته بر اساس محتویات پرونده و دلایل و مدارک ابرازی صحیحا و مطابق مقررات قانونی و خالی از هرگونه اشکال صادر شده و تجدیدنظرخواه در این مرحله از رسیدگی دلیل یا مدرک قانع کننده و محکمه پسندی که نقض و بی اعتباری دادنامه معترض عنه را ایجاب نماید ابراز ننموده و لایحه اعتراضیه متضمن جهت موجه نیست و تجدیدنظرخواهی با هیچ یک از شقوق ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی مطابقت ندارد لذا دادگاه ادعای تجدیدنظرخواه را وارد و محمول بر صحت تشخیص نداده و دادنامه مورد اعتراض را منطبق با مقررات و اصول دادرسی می داند مستندا به ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی ضمن رد درخواست تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظرخواسته را عینا تایید می نماید. رای صادره قطعی است.
رییس شعبه 13 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
حجازی فر ـ حسین خانی

قاضی:
نیک بخش , سید ابوالفضل حجازی فر , حسینخانی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 89 - درمورد بند (1) ماده (84) هرگاه دادگاه خود را صالح نداند مبادرت به صدور قرار عدم صلاحیت می نماید و طبق ماده (27) عمل می کند و در مورد بند (2) ماده (84) هرگاه دعوا در دادگاه دیگری تحت رسیدگی باشد از رسیدگی به دعوا خودداری کرده پرونده را به دادگاهی که دعوا در آن مطرح است می فرستد و در سایر موارد یادشده در ماده (84) قرار رد دعوا صادر می نماید.

مشاهده ماده 89 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 348 - جهات درخواست تجدیدنظر به قرار زیر است : الف - ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه. ب - ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود. ج - ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی. د - ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای ه- ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی و یا مقررات قانونی. تبصره - اگر درخواست تجدیدنظر به استناد یکی از جهات مذکور در این ماده به عمل آمده باشد درصورت وجود جهات دیگر مرجع تجدیدنظر به آن جهت هم رسیدگی می نماید.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM