رای قضایی شماره 9209970221500073

رای قضایی شماره 9209970221500073

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9209970221500073


شماره دادنامه قطعی:
9209970221500073

تاریخ دادنامه قطعی:
1392/02/02

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
دادگاه تجدیدنظر استان

عنوان رای:
تلقی تاریخ تسلیم رای داوری به منزله تاریخ انشای رای

پیام رای:
به دلیل این که رای داور جزو اسناد عادی محسوب می شود و این امکان وجود دارد که رای خارج از مهلت مقرر اصدار یافته و تاریخ صدور به قبل از انقضای مهلت تعیین شده باشد لذا مقنن به ضرورت تسلیم رای داور اشاره نموده و آن را به عنوان تاریخ انشای رای قلمداد کرده است.

رای دادگاه بدوی
با التفات به کلیه اوراق پرونده و رسیدگی های به عمل آمده دعوی اقامه شده خواهان ها مبنی بر ابطال رای داوری مورخ 18/7/1390 ثبت شده به شماره... مطروحه در پرونده کلاسه 90/26/790 این شعبه مآلا وارد و عقیده دادگاه متکی به ادله قانونی می باشد زیرا اولاـ برابر تبصره ماده 484 از قانون آیین دادرسی مدنی مدت اعلان نظر داور 3 ماه و ابتدای آن از روزی است که موضوع برای انجام امر داوری به داور ابلاغ شود در توافقنامه مورخ 14/10/1370 مدت خاصی برای اظهار نظر داور تعیین نشده است. ثانیاـ ماده 485 از همان قانون اشعار می دارد چنانچه طرفین در قرارداد داوری طریق خاصی برای ابلاغ رای داوری پیش بینی نکرده باشند داور مکلف است رای خود را به دفتر دادگاه ارجاع کننده دعوی به داوری یا دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوی را دارد تسلیم نماید آنچه از ماده مزبور مستفاد می گردد این است که رای داور جزو اسناد عادی محسوب می شود و این امکان وجود دارد که رای خارج از مهلت مقرر اصدار یافته و تاریخ صدور به قبل از انقضای مهلت معین شده باشد لذا مقنن به ضرورت تسلیم رای داور اشاره نموده و آن را به عنوان تاریخ انشای رای قلمداد کرده است ماده 489 از قانون استنادی ضمن احصاء نمودن موارد بطلان رای داوری و در بند 4 آن قید می کند «...رای داور پس از انقضای مدت داوری صادر و تسلیم شده باشد...»; که با توجه به ماده مزبور مقنن رای داوری که پس از مدت داوری که در مانحن فیه سه ماه بوده صادر و تسلیم گردد را باطل دانسته است در پرونده حاضر وکیل خواندگان به تاریخ 25/5/1390 از داور درخواست صدور رای و رسیدگی به اختلافات را نموده است و داور حسب ذیل رای صادره به تاریخ صدور را 18/7/1390 اعلام داشته و تاریخ درخواست ابلاغ رای داور 11/11/1390 می باشد بنابراین تسلیم رای داور خارج از مهلت داوری بوده و لذا داگاه به استناد بند 4 از ماده 489 قانون مذکور رای داوری موضوع بحث را باطل اعلام می نماید. ثالثاـ دعوی بطلان رای داور اساسا نباید علیه داور مطرح شود و یا داور جزو خواندگان قلمداد شود زیرا داور قانونا شخص بی طرفی است و در اختلافات طرفین ذی نفع محسوب نمی شود تا دعوی بطلان علیه او مطرح شود کما اینکه دعوی تجدیدنظرخواهی هم صحیح نیست علیه قاضی صادر کننده رای مطرح شود و عملا هم مطرح نمی شود بنابراین طرح دعوی بطلان رای علیه داور اقدامی غیرقابل توجیه و اساسا باطل بوده و دخالت داور نیز که در ادامه آن عمل باطل صورت گرفته غیر موجه و باطل است در نتیجه دادگاه دعوی اقامه شده را بر مبنای آنچه که قلم گرفته شد قابل استماع ندانسته و آن را مردود اعلام می نماید مع الوصف بیان می دارد رای اصداری حضوری و ظرف مدت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم محترم تجدیدنظر مرکز استان می باشد.
رییس شعبه 26 دادگاه های عمومی حقوقی ـ امیدواری

رای دادگاه تجدیدنظر استان
در خصوص تجدیدنظرخواهی خانم ها ف. و ز.ر. به طرفیت آقایان ح.ـ غ.ـ ف. و... خانم ها ص.ر. و ز.س. نسبت به دادنامه شماره 487 مورخ 31/5/91 شعبه 26 دادگاه حقوقی تهران که مطابق آن دعوی ابطال رای داوری به لحاظ خارج بودن رای داوری از موعد قانونی منتهی به صدور حکم ابطال گردیده و در مورد داور آقای ح.ط. دعوی ابطال رای غیرقابل استماع دانسته دادگاه با عنایت به محتویات پرونده و لوایح تقدیمی و توجها عدم تعیین نحوه ابلاغ رای داوری و حاکمیت ماده 485 قانون آیین دادرسی مدنی بر موضوع ایراد موجه و موثری بر استدلال دادگاه مبنی بر تاریخ صدور رای در تسلیم رای به دادگاه جهت ابلاغ وارد نبوده بنابراین با رد تجدیدنظرخواهی دادنامه معترض عنه را مستند ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی تایید و ابرام می نماید. رای دادگاه قطعی است.
رییس شعبه 15 دادگاه تجدیدنظر استان تهران ـ مستشار دادگاه
عشقعلی ـ جمشیدی

قاضی:
امیدواری , محمد عشقعلی , جمشیدی

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 484 - داوران باید از جلسه ای که برای رسیدگی یا مشاوره و یا صدور رای تشکیل می شود مطلع باشند و اگر داور از شرکت در جلسه یا دادن رای یا امضای آن امتناع نماید رایی که با اکثریت صادر می شود مناط اعتبار است مگر این که در قرارداد ترتیب دیگری مقرر شده باشد. مراتب نیز باید در برگ رای قید گردد. ترتیب تشکیل جلسه و نحوه رسیدگی و دعوت برای حضور در جلسه توسط داوران تعیین خواهد شد. در مواردی که ارجاع امر به داوری از طریق دادگاه بوده دعوت به حضور در جلسه به موجب اخطاریه دفتر دادگاه به عمل می آید. تبصره – در مواردی که طرفین به موجب قرارداد ملزم شده اند که درصورت بروز اختلاف بین آنان شخص یا اشخاص معینی داوری نماید اگر مدت داوری معین نشده باشد مدت آن سه ماه و ابتدای آن از روزی است که موضوع برای انجام داوری به داور یا تمام داوران ابلاغ می شود. این مدت با توافق طرفین قابل تمدید است.

مشاهده ماده 484 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 485 - چنانچه طرفین در قرارداد داوری طریق خاصی برای ابلاغ رای داوری پیش بینی نکرده باشند داور مکلف است رای خود را به دفتر دادگاه ارجاع کننده دعوا به داور یا دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا را دارد تسلیم نماید. دفتر دادگاه اصل رای را بایگانی نموده و رونوشت گواهی شده آن را به دستور دادگاه برای اصحاب دعوا ارسال می دارد.

مشاهده ماده 485 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM