رای قضایی شماره 9109970908900798

رای قضایی شماره 9109970908900798

مجموعه کامل آرای قوه قضاییه

رای قضایی شماره 9109970908900798


شماره دادنامه قطعی:
9109970908900798

تاریخ دادنامه قطعی:
1391/12/16

گروه رای:
حقوقی

نوع مرجع:
شعبه دیوان عالی کشور

عنوان رای:
مرجع صالح رسیدگی به دعاوی به تغییر نام اشخاص

پیام رای:
رسیدگی به دعاوی تغییر نام های غیر ممنوعه در صلاحیت محاکم دادگستری است.

رای خلاصه جریان پرونده
آقای الف.س. به طرفیت اداره ثبت احوال دادخوست تغییر نام خود را از الف. به چ. تقدیم دادگاه های عمومی نموده که به کلاسه 910717 منتهی به صدور قرار عدم صلاحیت به شایستگی دادگاه عمومی بوکان طبق دادنامه شماره 710 ـ 19/7/91 گردیده است (به علت اقامت خواهان در بوکان) پرونده در شعبه سوم دادگاه عمومی بوکان به کلاسه 910703 ثبت و اداره خوانده رونوشت دادنامه شماره 710/90 همین شعبه را ارسال نموده که قبلا در مورد دعوای خواهان به تغییر نام قرار عدم استماع دعوی صادر شده است و در متن دادنامه استنادی اشاره شده که دیوان عالی کشور موضوع دعوی را از نام های ممنوعه ندانسته است. دادگاه طبق دادنامه شماره 1332 ـ 18/10/91 با توجهات مندرج در آن مستندا به مواد 1 و 3 و 20 قانون ثبت احوال قرار عدم صلاحیت به شایستگی هیات حل اختلاف اداره ثبت احوال صادر نموده و پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال نموده که در تاریخ 15/11/91 به این شعبه ارجاع شده است.

رای شعبه دیوان عالی کشور
هر چند طبق مصوبه مورخ 19/11/90 شورای عالی ثبت احوال مقرر شده که اشخاص می توانند برای تغییر نام کوچک به اداره ثبت احوال مراجعه نمایند لکن به موجب رای وحدت رویه شماره 2 ـ 22/1/62 هیات عمومی دیوان عالی کشور و بند 4 ماده 3 اصلاحی قانون ثبت احوال رسیدگی به دعاوی تغییر نام های غیرممنوعه در صلاحیت محاکم دادگستری است. لذا قرار عدم صلاحیت صادره قابل تایید نیست در اجرای ماده 28 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی پرونده از طریق شعبه سوم دادگاه عمومی بوکان اعاده می شود.
رییس شعبه 5 دیوان عالی کشور- مستشار
معینی - کریم زاده

قاضی:
علی معینی , کریم زاده

منبع
سامانه ملی آرای قضایی

مواد مرتبط با این رای

ماده 1- وظایف سازمان ثبت احوال کشور به قرار زیر است. الف – ثبت ولادت و صدور شناسنامه. ب – ثبت واقعه فوت و صدور گواهی وفات. ج – تعویض شناسنامه های موجود در دست مردم. د – ثبت ازدواج و طلاق و نقل تحولات. هـ – صدور گواهی ولادت برای اتباع خارجی. و – تنظیم دفاتر ثبت کل جمع آوری و تهیه کل وقایع و نام خانوادگی. ز – جمع آوری و تهیه آمار انسانی سراسر کشور و انتشار آن. ح – وظایف مقرر دیگری که طبق قانون به عهده سازمان گذاشته شده است (اصلاحی 18/10/1363).

مشاهده ماده 1 قانون ثبت احوال

ماده 3 – در مقر هر اداره ثبت احوال هیئتی به نام هیئت حل اختلاف مرکب از رئیس اداره ثبت احوال و مسوول بایگانی یا معاونین و یا نمایندگان آنان و یکی از کارمندان مطلع اداره مزبور به انتخاب رئیس اداره ثبت احوال استان تشکیل می شود وظایف هیئت حل اختلاف به قرار زیر است : 1- تصحیح هر نوع اشتباه در تحریر مندرجات دفتر ثبت کل وقایع و وفات بعد از امضاء سند و قبل از تسلیم شناسنامه و گواهی ولادت یا وفات و تکمیل سند از نظر مشخصاتی که نامعلوم بوده است مندرج در ماده /29 این قانون. 2- رفع اشتباهات ناشی از تحریر ضمن ثبت وقایع یا نقل مندرجات اسناد و اعلامیه ها و مدارک به دفاتر ثبت کل وقایع و سایر دفاتر. 3- ابطال اسناد و شناسنامه هایی که بیگانگان مورد استفاده قرار داده اند و طبق ماده /44 اعلام می شود. 4- ابطال اسناد مکرر و یا موهوم و تصحیح اشتباه در ثبت جنس صاحب سند و تغییر نامهای ممنوع. 5- حذف کلمات زاید غیر ضروری و یا ناشی از اشتباه در اسناد سجلی اشخاص. ترتیب تقاضا و گردش کار دفاتر هیئت ها و نحوه رسیدگی و ابلاغ تصمیمات در آیین نامه اجرائی این قانون تعیین خواهد شد. تبصره – تصحیح هر نوع اشتباه در تحریر مندرجات دفتر ثبت کل وقایع و وفات اگر قبل از امضاء باشد با توضیح مراتب در حاشیه سند به عمل می آید و امضاء کنندگان سند ذیل توضیح را امضاء خواهند نمود (اصلاحی 18/10/1363).

مشاهده ماده 3 قانون ثبت احوال

ماده 20- انتخاب نام با اعلام کننده است برای نامگذاری یک نام ساده یا مرکب (حسین محمد مهدی و مانند آن که عرفا یک نام محسوب می شود انتخاب خواهد شد (اصلاحی 18/10/1363 با الحاق 6 تبصره). تبصره 1- انتخاب نامهائی که موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی می گردد و همچنین انتخاب عناوین و القاب و نامهای زننده و مستهجن یا نامناسب با جنس ممنوع است. تبصره 2- تشخیص نامهای ممنوع با شورای عالی ثبت احوال می باشد و این شورا نمونه های آن را تعیین و به سازمان اعلام می کند. تبصره 3- انتخاب نام در مورد اقلیتهای دینی شناخته شده در قانون اساسی تابع زبان و فرهنگ دینی آنان است. تبصره 4 – در اسناد سجلی اقلیتهای دینی شناخته شده در قانون اساسی نوع دین آنان قید می شود. تبصره 5 – ذکر سیادت در اسناد سجلی ساداتی که سیادت آنان در اسناد سجلی پدر و یا جد پدری مندرج باشد و یا سیادت آنان با دلائل شرعی ثابت گردد الزامی است مگر کسانیکه خود را سید ندانند و یا عدم سیادت آنان شرعا احراز شود. تبصره 6 – مراتب تشرف پیروان ادیان دیگر به دین مبین اسلام همراه با تغییرات مربوط به نام و نام خانوادگی آنان در اسناد سجلی ثبت شود.

مشاهده ماده 20 قانون ثبت احوال

ماده 28 - هرگاه بین دادگاههای عمومی نظامی و انقلاب در مورد صلاحیت اختلاف محقق شود همچنین در مواردی که دادگاهها اعم از عمومی نظامی و انقلاب به صلاحیت مراجع غیر قضایی از خود نفی صلاحیت کنند و یا خود را صالح بدانند پرونده برای حل اختلاف به دیوان عالی کشور ارسال خواهد شد. رای دیوان عالی کشور در خصوص تشخیص صلاحیت لازم الاتباع می باشد.

مشاهده ماده 28 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM