ق م

ق.م

مدنی

ق مدنی

ماده 81 قانون مدنی

ماده ۸۱ قانون مدنی

ماده 81 - در اوقاف عامه که متولی معین نداشته باشد اداره ی موقوفه طبق نظر ولی فقیه خواهد بود.

مشاهده متن ماده

ماده 82 قانون مدنی

ماده ۸۲ قانون مدنی

ماده 82 - هرگاه واقف برای اداره کردن موقوفه ترتیب خاصی معین کرده باشد متولی باید به همان ترتیب رفتار کند و اگر ترتیبی قرار نداده باشد متولی باید راجع به تعمیر و اجاره و جمع آوری منافع و تقسیم آن بر مستحقین و حفظ موقوفه و غیره مثل وکیل امینی عمل نماید.

مشاهده متن ماده

ماده 83 قانون مدنی

ماده ۸۳ قانون مدنی

ماده 83 - متولی نمی تواند تولیت را به دیگری تفویض کند مگر آن که واقف در ضمن وقف به او اذن داده باشد ولی اگر در ضمن وقف شرط مباشرت نشده باشد می تواند وکیل بگیرد.

مشاهده متن ماده

ماده 84 قانون مدنی

ماده ۸۴ قانون مدنی

ماده 84 - جایز است واقف از منافع موقوفه سهمی برای عمل متولی قرار دهد و اگر حق التولیه معین نشده باشد متولی مستحق اجرت المثل عمل است.

مشاهده متن ماده

ماده 85 قانون مدنی

ماده ۸۵ قانون مدنی

ماده 85 - بعد از آن که منافع موقوفه حاصل و حصه ی هر یک از موقوف علیهم معین شد موقوف علیه می تواند حصه ی خود را تصرف کند اگر چه متولی اذن نداده باشد مگر این که واقف اذن در تصرف را شرط کرده باشد.

مشاهده متن ماده

ماده 86 قانون مدنی

ماده ۸۶ قانون مدنی

ماده 86 - در صورتی که واقف ترتیبی قرار نداده باشد مخارج تعمیر و اصلاح موقوفه و اموری که برای تحصیل منفعت لازم است بر حق موقوف علیهم مقدم خواهد بود.

مشاهده متن ماده

ماده 87 قانون مدنی

ماده ۸۷ قانون مدنی

ماده 87 - واقف می تواند شرط کند که منافع موقوفه مابین موقوف علیهم به تساوی تقسیم شود یا به تفاوت و یا این که اختیار به متولی یا شخص دیگری بدهد که هر نحو مصلحت می داند تقسیم کند.

مشاهده متن ماده

ماده 88 قانون مدنی

ماده ۸۸ قانون مدنی

ماده 88 - بیع وقف در صورتی که خراب شود یا خوف آن باشد که منجر به خرابی گردد به طوری که انتفاع از آن ممکن نباشد در صورتی جایز است که عمران آن متعذر باشد یا کسی برای عمران آن حاضر نشود.

مشاهده متن ماده

ماده 89 قانون مدنی

ماده ۸۹ قانون مدنی

ماده 89 - هر گاه بعض موقوفه خراب یا مشرف به خرابی گردد به طوریکه انتفاع از آن ممکن نباشد همان بعض فروخته می شود مگر این که خرابی بعض سبب سلب انتفاع قسمتی که باقی مانده است بشود در این صورت تمام فروخته می شود.

مشاهده متن ماده

ماده 90 قانون مدنی

ماده ۹۰ قانون مدنی

ماده 90 - عین موقوفه در مورد جواز بیع به اقرب به غرض واقف تبدیل می شود.

مشاهده متن ماده

ماده 91 قانون مدنی

ماده ۹۱ قانون مدنی

ماده 91 - در موارد ذیل منافع موقوفات عامه صرف بریات عمومیه خواهد شد: 1 - در صورتی که منافع موقوفه مجهول المصرف باشد مگر این که قدر متیقنی در بین باشد. 2 - در صورتی که صرف منافع موقوفه در مورد خاصی که واقف معین کرده است متعذر باشد.

مشاهده متن ماده

ماده 92 قانون مدنی

ماده ۹۲ قانون مدنی

ماده 92 - هر کس می تواند با رعایت قوانین و نظامات راجعه به هر یک از مباحات از آن ها استفاده نماید.

مشاهده متن ماده

ماده 93 قانون مدنی

ماده ۹۳ قانون مدنی

ماده 93 - ارتفاق حقی است برای شخص در ملک دیگری.

مشاهده متن ماده

ماده 94 قانون مدنی

ماده ۹۴ قانون مدنی

ماده 94 - صاحبان املاک می توانند در ملک خود هر حقی را که بخواهند نسبت به دیگری قرار دهند در این صورت کیفیت استحقاق تابع قرارداد و عقدی است که مطابق آن حق داده شده است.

مشاهده متن ماده

ماده 95 قانون مدنی

ماده ۹۵ قانون مدنی

ماده 95 - هر گاه زمین یا خانه ی کسی مجرای فاضلاب یا آب باران زمین یا خانه ی دیگری بوده است صاحب آن خانه یا زمین نمی تواند جلوگیری از آن کند مگر در صورتی که عدم استحقاق او معلوم شود.

مشاهده متن ماده

ماده 96 قانون مدنی

ماده ۹۶ قانون مدنی

ماده 96 - چشمه ی واقعه در زمین کسی محکوم به ملکیت صاحب زمین است مگر این که دیگری نسبت به آن چشمه عینا یا انتفاعا حقی داشته باشد.

مشاهده متن ماده

ماده 97 قانون مدنی

ماده ۹۷ قانون مدنی

ماده 97 - هر گاه کسی از قدیم در خانه یا ملک دیگری مجرای آب به ملک خود یا حق مرور داشته صاحب خانه یا ملک نمی تواند مانع آب بردن یا عبور او از ملک خود شود و همچنین است سایر حقوق از قبیل حق داشتن در و شبکه و ناودان و حق شرب و غیره.

مشاهده متن ماده

ماده 98 قانون مدنی

ماده ۹۸ قانون مدنی

ماده 98 - اگر کسی حق عبور در ملک غیر ندارد ولی صاحب ملک اذن داده باشد که از ملک او عبور کنند هر وقت بخواهد می تواند از اذن خود رجوع کرده و مانع عبور او بشود و همچنین است سایر ارتفاقات.

مشاهده متن ماده

ماده 99 قانون مدنی

ماده ۹۹ قانون مدنی

ماده 99 - هیچ کس حق ندارد ناودان خود را به طرف ملک دیگری بگذارد یا آب باران از بام خود به بام یا ملک همسایه جاری کند و یا برف بریزد مگر به اذن او.

مشاهده متن ماده

ماده 100 قانون مدنی

ماده ۱۰۰ قانون مدنی

ماده 100 - اگر مجرای آب شخصی در خانه ی دیگری باشد و در مجری خرابی به هم رسد به نحوی که عبور آب موجب خسارت خانه شود مالک خانه حق ندارد صاحب مجری را به تعمیر مجری اجبار کند بلکه خود او باید دفع ضرر از خود نماید چنانچه اگر خرابی مجری مانع عبور آب شود مالک خانه ملزم نیست که مجری را...

مشاهده متن ماده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM