نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1385/08/10

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر قروه

موضوع:
تنفیذ وصیت نامه ای که بر اساس قانون امور حسبی تنظیم نشده

پرسش:
آیا دادخواست تنفیذ وصیت نامه ای که طبق مواد 276 و 283 قانون امور حسبی تنظیم نشده در دادگاه قابل تنفیذ می باشد؟

نظر هیئت عالی:
به طوری که در ماده 276 قانون امور حسبی تصریح شده وصیت نامه اعم است از رسمی یا خودنوشت یا سری. بدیهی است وصیت نامه رسمی دارای اعتبار اسناد رسمی می باشد لیکن وصیت نامه خودنوشت در صورتی معتبر است که تمام آن به خط موصی نوشته شده و دارای تاریخ روز و ماه و سال بوده و به امضای او رسیده باشد اما وصیت نامه سری ممکن است به خط موصی نباشد ولی به امضای او می رسد و این وصیت نامه در اداره ثبت اقامتگاه موصی یا محل دیگری که تجویز شده امانت گذارده می شود. همچنین به موجب مقررات ماده 283 قانون امور حسبی در موارد فوق العاده از قبیل جنگ و امثال آن موصی می تواند در حضور یک افسر با حضور دو گواه وصیت خود را شفاها اعلام دارد.

نظر اتفاقی:
طبق مواد 276 283 و 291 امور حسبی وصیت نامه به دو شکل عادی که به سه شق 1ـ رسمی 2ـ سری 3ـ خودنوشت تقسیم می شود و وصیت نامه فوق العاده که در زمان فرس ماژور (قوای قاهره طبیعی و غیرطبیعی) یا در زمان مسافرت در دریا نوشته می شود وجود دارد. این دو نوع وصیت قانونی و بقیه موارد قانونی نیستند. ولی طبق نظریه شماره 2639 مورخ 4/8/1367 شورای محترم نگهبان قانون اساسی مواد 291 و 294 قانون امور حسبی غیرشرعی و صحت وصیت نامه به شهادت دو مرد عادل و با حجت شرعی قابل اثبات است و کلیه اعضای نشست قضایی بر این عقیده اند که وصیت نامه ای که مطابق مواد قانونی امور حسبی نباشد ولی با بینه شرعی صحت آن اثبات شود دادگاه حکم به تنفیذ وصیت نامه خواهد داد اگرچه ورثه آن را قبول ننمایند.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 276-وصیت نامه اعم از اینکه راجع باشد به وصیت عهدی یا تملیکی منقول یا غیرمنقول ممکن است به طور رسمی یا خودنوشت یا سری تنظیم شود.

مشاهده ماده 276 قانون امور حسبی

ماده 283- در موارد فوق العاده از قبیل جنگ یا خطر مرگ فوری و امراض ساریه و مسافرت در دریا که مراوده نوعا مقطوع و به این جهت موصی نمی تواند به یکی از طرق مذکور وصیت کند ممکن است وصیت به طریق که در مواد بعد ذکر می شود واقع شود.

مشاهده ماده 283 قانون امور حسبی

ماده 291- هر وصیتی که به ترتیب مذکور در این فصل واقع نشده باشد در مراجع رسمی پذیرفته نیست مگر اینکه اشخاص ذی نفع در ترکه به صحت وصیت اقرار نمایند.

مشاهده ماده 291 قانون امور حسبی

ماده 294- دادگاه بخش در آگهی که برای اداره یا تصفیه ترکه یا تصدیق حصر وراثت می شود قید می کند که هر کس وصیت نامه ای از متوفی نزد اوست در مدت سه ماه به دادگاهی که آگهی نموده بفرستد و پس از گذشتن این مدت هر وصیت نامه ای (جز وصیت نامه رسمی و سری) ابراز شود از درجه اعتبار ساقط است. (نظریه شورای نگهبان در مورخه 18/08/1367 : محدود نمودن اعتبار وصیت نامه ابرازی به مدت سه ماه مذکور در ماده 294 قانون امور حسبی خلاف موازین شرع و این قسمت از ماده 294 ابطال می گردد. لکن به طور کلی اعتبار وصیت نامه مانند سایر اسناد در صورتی است که حجت شرعی بر مفاد آن باشد.)

مشاهده ماده 294 قانون امور حسبی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM