نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1383/04/05

برگزار شده توسط:
استان لرستان/ شهر خرم آباد

موضوع:
عدم فسخ رهن به موت راهن یا مرتهن

پرسش:
شخصی در زمان حیات خود ملک خود را به عنوان وثیقه وامی که یک شرکت تولیدی اخذ کرده معرفی می کند. شرکت گیرنده وام به لحاظ ورشکستگی شرکت توان پرداخت وام ها را نداشته و منجربه توقیف و تملک وثیقه از سوی بانک شده است. مالک ملک پس از توقیف ملک و قبل از ورشکستگی شرکت فوت کرده است حال آیا حقی برای ورثه قابل تصور است؟

نظر هیئت عالی:
مطابق ماده 788 قانون مدنی به موت راهن یا مرتهن رهن فسخ نمی شود. لذا در صورت عدم توانایی و عجز شرکت از پرداخت وام چنان چه ملک مرهونه در اجرای مقررات قانون ثبت در جهت استیفای حقوق مرتهن از سوی بانک وام دهنده تملک شده باشد به هر تقدیر برای ورثه از این حیث در قبال بانک مرتهن حقی ایجاد نمی شود و آنان می توانند در جهت استیفا ی حقوق خود ناشی از پرداخت بدهی شرکت و تملک ملک در صورتی که شرکت ورشکسته مالی نداشته باشد با توجه به مقررات مواد 116 و 162 لایحه اصلاح قسمتی از قانون تجارت به شرکای ضامن (به طور کلی در شرکت های تضامنی و شرکت های مختلط سهامی شرکا و ضامن) رجوع کنند در مورد شرکت های نسبی چنان چه شریک ضامن وجود نداشته باشد با توجه به ماده 184 قانون مزبور هر یک از شرکا به نسبت سرمایه ای که در شرکت گذاشته اند مسیول پرداخت دیون شرکت خواهند بود.

نظر اتفاقی:
با عنایت به این که عقد رهن نسبت به راهن لازم است به استناد مواد 787 و 788 قانون مدنی فوت سبب فسخ عقد نیست و از این حیث حقی برای ورثه قابل تصور نیست. از وحدت ملاک مواد 709 و 722 قانون مدنی حق مطالبه به میزان اصل دین وجود دارد نه خسارات دیگر و اگر شرکت مذکور تضامنی مختلط و یا نسبی باشد حق رجوع به شریک و یا شرکای ضامن به میزان حصه وجود دارد و در حد مقررات ماده 61 قانون تجارت نیز حق رجوع به مدیران شرکت وجود دارد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 788 - به موت راهن یا مرتهن رهن منفسخ نمی شود ولی در صورت فوت مرتهن راهن می تواند تقاضا نماید که رهن به تصرف شخص ثالثی که به تراضی او و ورثه معین می شود داده شود. در صورت عدم تراضی شخص مزبور از طرف حاکم معین می شود.

مشاهده ماده 788 قانون مدنی

ماده 787 - عقد رهن نسبت به مرتهن جائز و نسبت به راهن لازم است و بنابراین مرتهن می تواند هر وقت بخواهد آن را بر هم زند ولی راهن نمی تواند قبل از این که دین خود را ادا نماید و یا به نحوی از انحاء قانونی از آن بری شود رهن را مسترد دارد.

مشاهده ماده 787 قانون مدنی

ماده 709 - ضامن حق رجوع به مضمون عنه ندارد مگر بعد از ادای دین ولی می تواند در صورتی که مضمون عنه ملتزم شده باشد که در مدت معینی برائت او را تحصیل نماید و مدت مزبور هم منقضی شده باشد رجوع کند.

مشاهده ماده 709 قانون مدنی

ماده 722 - ضامن ضامن حق رجوع به مدیون اصلی ندارد و باید به مضمون عنه خود رجوع کند و به همین طریق هر ضامنی به مضمون عنه خود رجوع می کند تا به مدیون اصلی برسد.

مشاهده ماده 722 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM