نشست قضایی شماره 1397-5235

نشست قضایی شماره 1397-5235

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5235


کد نشست:
1397-5235

تاریخ برگزاری:
1385/08/07

برگزار شده توسط:
استان خوزستان/ شهر امیدیه

موضوع:
اشتباه در نام و نام خانوادگی خوانده و تشخیص ضرورت صدور رای اصلاحی

پرسش:
اگر خواهان به اشتباه نام و نام خانوادگی خوانده را در دادخواست قید کند و دادگاه یا شـورا نیز بر این مبنا رای صادر کند آیا ضرورتی به اصدار رای اصلاحی است؟

نظر هیئت عالی:
اگر خواهان نام و شـهرت خوانـده را در دادخواسـت اشتباه نوشته باشد خودش مسوول این اشتباه است زیرا در ماده 51 قـانون آیـین دادرسی مدنی قید نام و نام خانوادگی خوانده به عهده خواهان گذاشته شده و اگر دادگاه به همین شکل حکم له یا علیه خوانده که اسم او اشتباه نوشته شده صادر کنـد مـوردی بـرای اصلاح دادنامه نیست زیرا ماده 309 قانون مذکور مربوط به «سهو قلم» قاضی دادگـاه اسـت و اجازه ای برای اصلاح نام و نام خانوادگی خوانده که خواهان در ذکر نام او اشـتباه کـرده

نظر اکثریت:
«سهو قلم» مقرر در ماده 309 از قانون آیین دادرسی مدنی ناظر به جایی است که عامـل اشـتباه دادگاه باشد به عبارت دیگر اشـتباه متوجـه محکمـه باشـد در ایـن صـورت دادگـاه بایـد رای اصلاحی صادر کند ولی اگر خود طرف دعوا مرتکب اشـتباه شـده باشـد دیگـر مبنـایی بـرای صدور رای اصلاحی نیست هرچند ممکن است این اشتباه در حـد افـزودن و یـا کاسـتن یـک حرف به عنوان پیشوند یا پسوند فامیلی باشد و هرچند ممکن است به لحاظ همین یـک حـرف حکمی که پس از چند سال صادر شده اسـت دیگـر بـه مرحلـه اجـرا در نیایـد (یعنـی واحـد اجرا کننده عنوان کند که مشخصات سجلی محکوم علیه با رای صادره مطابقت ندارد).

نظر اقلیت:
گرچه مقنن به صراحت برای دادگاه یا دفتر دادگاه تکلیفی در احـراز هویـت اصـحاب دعـوا و اصلاح مشخصات آنها مطابق اسناد تشخیص هویت در خلال جلسـات رسـیدگی قایـل نشـده است (مثل تکلیفی که برای سر دفتران اسناد رسمی قایل شده) اما تـدقیق در مباحـث مختلـف قانون آیین دادرسی مدنی حاکی از این امر است که دادگاه باید برای احـراز ذی نفـع بـودن یـا نبودن و یا اطمینان از اینکه اشخاص علیه یکدیگر طرح دعـوای واهـی نکـرده و یـا رایـی کـه صادر میشود در ارتباط با خود طرفین با مشخصات صحیح سجلی است بایـد هویـت آنهـا را بشناسد که این از اصول اولیه و مقدماتی رسیدگی است.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 309 - هرگاه در تنظیم و نوشتن رای دادگاه سهو قلم رخ دهد مثل از قلم افتادن کلمه ای یا زیاد شدن آن و یا اشتباهی در محاسبه صورت گرفته باشد تا وقتی که از آن درخواست تجدیدنظر نشده دادگاه راسا یا به درخواست ذی نفع رای را تصحیح می نماید. رای تصحیحی به طرفین ابلاغ خواهد شد. تسلیم رونوشت رای اصلی بدون رونوشت رای تصحیحی ممنوع است. حکم دادگاه درقسمتی که مورد اشتباه نبوده درصورت قطعیت اجراء خواهد شد. تبصره 1 - در مواردی که اصل حکم یا قرار دادگاه قابل واخواهی یا تجدیدنظر یا فرجام است تصحیح آن نیز در مدت قانونی قابل واخواهی یا تجدیدنظر یا فرجام خواهد بود. تبصره 2 - چنانچه رای مورد تصحیح به واسطه واخواهی یا تجدیدنظر یا فرجام نقض گردد رای تصحیحی نیز از اعتبار خواهد افتاد.

مشاهده ماده 309 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM