نشست قضایی شماره 1397-5232

نشست قضایی شماره 1397-5232

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5232


کد نشست:
1397-5232

تاریخ برگزاری:
1381/04/13

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر آذرشهر

موضوع:
رفع اشتباه از احکام دادگاه بدوی پس از قطعیت در دادگاه تجدیدنظر

پرسش:
در صورتی که در رای صادره از دادگاه بدوی اشتباهی رخ بدهد و رای بـا همـان صـورت در دادگاه تجدیدنظر نیز تایید گردد و پس از قطعیت آن در مرحله اجرا متوجه اشتباه رای شوند تکلیف چیست و چگونه باید نسبت به اصلاح رای اقدام شود؟

نظر هیئت عالی:
به موجب ماده 309 قانون آیین دادرسی مدنی رفع اشتباه از احکام دادگاه بدوی تا قبل از درخواست تجدیدنظر با دادگاه بـدوی اسـت و بـه موجب ماده 351 قانون مذکور اصلاح آرای دادگاه بدوی کـه از آن درخواسـت تجدیـدنظر شده به دادگاه تجدیدنظر محـول شـده اسـت. پـس از صـدور رای دادگـاه تجدیـدنظر در صورت نیاز اصلاح و رفع اشتباه در حدود قانون بـا دادگـاه تجدیـدنظر اسـت نـه دادگـاه بدوی.

نظر اتفاقی:
چون دادگاه بدوی از حیث درجه تالی محسوب میشود و از سـویی از قاعـده فـراغ دادرسـی برخوردار است لذا حق تغییر و اصلاح رای را پس از تجدیدنظر خواهی ندارد و اساسـا وقتـی رای در دادگاه تجدیدنظر مطرح میشود شایسته است که از سوی آن دادگاه (عالی) اشتباه رای نیز تذکر داده شود. در فرض سوال که دادگاه تجدیدنظر متوجه اشتباه رای نشده و بعدا دادگـاه بدوی متوجه این خطا شده است باید به دادگاه تجدیدنظر اعلام کند تـا آن دادگـاه نسـبت بـه اصلاح اشتباه در رای اقدام کند و چون مطابق تبصره یک همان ماده (309 قانون آیین دادرسی مدنی) رای تجدیدنظر قطعی است؛ لذا تصحیح رای نیز قطعی خواهد بود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 309 - هرگاه در تنظیم و نوشتن رای دادگاه سهو قلم رخ دهد مثل از قلم افتادن کلمه ای یا زیاد شدن آن و یا اشتباهی در محاسبه صورت گرفته باشد تا وقتی که از آن درخواست تجدیدنظر نشده دادگاه راسا یا به درخواست ذی نفع رای را تصحیح می نماید. رای تصحیحی به طرفین ابلاغ خواهد شد. تسلیم رونوشت رای اصلی بدون رونوشت رای تصحیحی ممنوع است. حکم دادگاه درقسمتی که مورد اشتباه نبوده درصورت قطعیت اجراء خواهد شد. تبصره 1 - در مواردی که اصل حکم یا قرار دادگاه قابل واخواهی یا تجدیدنظر یا فرجام است تصحیح آن نیز در مدت قانونی قابل واخواهی یا تجدیدنظر یا فرجام خواهد بود. تبصره 2 - چنانچه رای مورد تصحیح به واسطه واخواهی یا تجدیدنظر یا فرجام نقض گردد رای تصحیحی نیز از اعتبار خواهد افتاد.

مشاهده ماده 309 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM