عدم جواز دستور ورود به منزل جهت اجرای قرارهای تامین دلیل یا خواسته
پرسش:
آیا میتوان در پرونده های حقوقی مربوط به تامین خواسته یا تامین دلیـل دسـتور ورود بـه منزل خوانده را جهت انجام تحقیقات یا کشف اموال جهت تنظیم صورت جلسه داد یا خیر؟
نظر هیئت عالی:
نظر به اینکه بر اساس اصل 22 قانون اساسـی تعـرض بـه مسکن اشخاص تجویز قانونی میخواهد و مواد 96 تا 101 قانون آیین دادرسـی کیفری در فصل سوم موارد ضروری برای تفتیش و بازرسی منازل را معین کرده اسـت در اجرای قرارهای تامین خواسته و تامین دلیل چون مصداق موارد مزبور شناخته نمـیشـود نمیتوان دستور ورود به منزل را صادر کرد.
نظر اکثریت:
در خصوص تامین خواسته یا تامین دلیل جهت تامین حقوق متقاضی تامین و جهت جلوگیری از سوء استفاده احتمالی یا تبانی مخاطب تامین (خوانده) صدور دستور ورود به منـزل خوانـده جهت بررسی اموال و صحت یا سقم اظهارات خواهان (متقاضی تامین) بلااشکال است.
نظر اقلیت:
صدور دستور ورود به منزل نوعی سلب آزادی اشخاص است که نیاز به تصریح قـانونی دارد و چون در قانون آیین دادرسی مدنی ورود به منزل پیش بینی نشده است در موارد تردید اصل عدم جواز دستور ورود به منزل است و صرفا در پرونده های کیفری با رعایت موازین شرعی و قانونی و در صورتی که ظن قوی به حضور متهم در مخفیگاه باشد یا ظن قوی بر وجود ابزار و آلات جرم در مخفیگاه باشد که در این صورت مـیتـوان بـه تجـویز مـاده 96 قـانون آیـین دادرسی کیفری دستور ورود به مخفیگاه را داد و در امور حقوقی نمیتوان چنین دسـتوری را