اخذ تامین مناسب جهت جبران خسارات احتمالی ناشی از دستور موقت
پرسش:
طبق مفاد ماده 319 قانون آیین دادرسی مدنی در دستور موقت لازم است خواهـان تـامین مناسب بدهد. مقصود از تامین مناسب چیست؟ آیا الزاما باید وجه نقد باشد یا مثلا بـا ایـن گفته که خسارت احتمالی را تضمین میکنم کافی است؟
نظر هیئت عالی:
کلمه جبران خسارت احتمالی مندرج در ماده 319 بیـانگر این مساله است که خسارت اعم از معنوی و مادی به صـورتی جبـران شـود در حالی که اخذ ضامن چه تضمینی در این جهت میتواند باشد. نظر اقلیت که اظهار کرده انـد میتوان از اخذ ضامن نیز در موارد فوری و ضروری صرف نظر کرد خلاف صراحت مـاده 319 است که دادگاه را مکلف به اخذ تامین مناسب کرده است.
نظر اکثریت:
تامین مالی باید گرفته شود. لیکن بعضی آن را منحصر در وجه نقـد کـرده انـد و در هـر حـال اخذ ضامن کفایت نمیکند زیرا مفاد ماده 319 قانون آیین دادرسی مدنی این اسـت کـه تـامین باید جهت جبران خسارت احتمالی و سهل الوصول باشد و در بند (د) ماده 108 قـانون مـذکور تصریح به نقد شده است.
نظر اقلیت:
در مواردی که مطالبه مال است تامین مالی است اما در غیر آن مثل اسـترداد فرزنـد اخـذ ضامن کافی است. بلکه در مواردی که فوریت و ضرروت داشته باشـد حتـی مـیتـوان از اخذ ضامن صرفنظر کرد. طبق مفاد ماده 319 قانون آیین دادرسـی مـدنی نیـز اخـذ تـامین مناسب است و تشخیص آن به دادگاه واگذار شده و منحصر بـه اخـذ تـامین مـالی نشـده است.
ماده 319 - دادگاه مکلف است برای جبران خسارت احتمالی که از دستور موقت حاصل می شود از خواهان تامین مناسبی اخذ نماید. در این صورت صدور دستور موقت منوط به سپردن تامین می باشد.