نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1383/03/03

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر تنکابن

موضوع:
درخواست مادر برای صدور شناسنامه فرزند متولد شده از پدر خارجی

پرسش:
زن ایرانی با یک مرد افغانی ازدواج کرده که حاصل این نکاح یک فرزند است و به نظر می رسد که نوع نکاح نیز موقت بوده است. مرد افغانی به افغانستان مراجعت می کند و زن ایرانی دادخواست به دادگاه صالح داده تا برای فرزند خویش شناسنامه اخذ کند. آیا با توجه به مقررات قانون مدنی می توان رای به صدور شناسنامه چنین طفلی صادر کرد؟

نظر هیئت عالی:
به موجب بندهای (1) و (4) ماده 976 قانون مدنی طفلی که از زن ایرانی در خاک ایران متولد شود ولو که پدر او خارجی باشد تبعه ایرانی محسوب می شود و به موجب ماده 993 همان قانون ولادت هر طفل باید به دایره سجل احوال اطلاع داده شود. همچنین طبق بند (الف) ماده یک اصلاحی قانون ثبت احوال مصوب 1355 ثبت ولادت و صدور شناسنامه از وظایف سازمان ثبت احوال تلقی شده است و ماده 12 همان قانون مقرر می دارد ولادت هر طفل در ایران اعم از این که پدر و مادر طفل ایرانی یا خارجی باشند باید به نماینده یا مامور ثبت احوال اعلام شود...) و ماده 13 قانون مذکور دستور ثبت چنین وقایعی را داده است و ماده 16 قانون ثبت احوال در بند (2) خود مقرر می دارد مادر در صورت غیبت پدر و در اولین موقعی که قادر به انجام وظیفه (یعنی اعلام ولادت به ثبت احوال) باشد باید مراتب را اعلام کند. لهذا مادر چنین طفلی که از پدر خارجی متولد شده می تواند جهت صدور شناسنامه وی به ثبت احوال مراجعه کند و در صورت عدم قبول مورد از سوی ثبت احوال اعلام کننده یا ذی نفع می تواند طبق ماده 4 قانون موصوف به دادگاه و محل اقامت خود برای رسیدگی به موضوع اقدام کند (بدیهی است مسایل متقابل دولت ها در بحث قضایی موضوع جدا خواهد بود) و دادگاه می تواند با احراز شرایط صحت ادعا حکم به نفع متقاضی صادر کند. همچنین تبصره ذیل ماده 16 قانون مذکور در خصوص مورد تعیین تکلیف کرده است.

نظر اتفاقی:
وفق بند (3) ماده 976 قانون مدنی دادگاه می تواند حکم به صدور شناسنامه صادر کند.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 16- اعلام و امضاء دفتر ثبت کل وقایع به ترتیب به عهده اشخاص زیر خواهد بود : 1- پدر یا جد پدری 2- مادر در صورت غیبت پدر و در اولین موقعی که قادر به انجام این وظیفه باشد. 3- وصی یا قیم یا امین 4- اشخاصی که قانونا عهده دار نگهداری طفل باشد 5- متصدی یا نماینده موسسه ای که طفل به آنجا سپرده شده است. 6- صاحب واقعه که سن او از 18 سال تمام به بالا باشد (اصلاحی18/10/1363). تبصره – در صورتی که ازدواج پدر و مادر طفل به ثبت نرسیده باشد اعلام ولادت و امضاء اسناد متفقا به عهده پدر و مادر خواهد بود و هرگاه اتفاق پدر و مادر در اعلام ولادت میسر نباشد سند طفل با اعلام یکی از ابوین که مراجعه می کند با قید نام کوچک طرف غائب تنظیم خواهد شد. اگر مادر اعلام کننده باشد نام خانوادگی مادر به طفل داده می شود.

مشاهده ماده 16 قانون ثبت احوال

ماده 976 - اشخاص ذیل تبعه ایران محسوب می شوند: 1 - کلیه ی ساکنین ایران به استثنای اشخاصی که تبعیت خارجی آن ها مسلم باشد. تبعیت خارجی کسانی مسلم است که مدارک تابعیت آن ها مورد اعتراض دولت ایران نباشد؛ 2 - کسانی که پدر آن ها ایرانی است اعم از این که در ایران یا در خارجه متولد شده باشند؛ 3 - کسانی که در ایران متولد شده و پدر و مادر آنان غیرمعلوم باشند؛ 4 - کسانی که در ایران از پدر و مادر خارجی که یکی از آن ها در ایران متولد شده به وجود آمده اند؛ 5 - کسانی که در ایران از پدری که تبعه خارجه است به وجود آمده و بلافاصله پس از رسیدن به هجده سال تمام لااقل یک سال دیگر در ایران اقامت کرده باشند والا قبول شدن آن ها به تابعیت ایران بر طبق مقرراتی خواهد بود که مطابق قانون برای تحصیل تابعیت ایران مقرر است؛ 6 - هر زن تبعه ی خارجی که شوهر ایرانی اختیار کند؛ 7 - هر تبعه ی خارجی که تابعیت ایران را تحصیل کرده باشد. تبصره - اطفال متولد از نمایندگان سیاسی و قنسولی خارجه مشمول فقره 4 و 5 نخواهند بود.

مشاهده ماده 976 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM