نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1381/05/15

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر تنکابن

موضوع:
حق فسخ نکاح برای زوج به علت باکره نبودن زوجه

پرسش:
مرد و زنی با هم ازدواج می نمایند بعد از وقوع نکاح کاشف به عمل می آید که زن با کره نبوده است آیا برای مرد حق فسخ نکاح وجود دارد؟

نظر هیئت عالی:
چون در عقد نکاح دختر اصل باکره بودن است در واقع صفت باکره بودن در ازدواج با دختر شرط اصلی صحت عقد نکاح است و موردی برای ذکر آن به عنوان شرط صفت در قانون پیش بینی نشده در ماده 1128 قانون مدنی هم به این موضوع اشاره شده است هرگاه در یکی از طرفین صفت خاصی شرط شده باشد و پس از عقد معلوم شود که طرف فاقد وصف مورد نظر بوده برای طرف مقابل حق فسخ خواهد بود خواه وصف مذکور در عقد تصریح شده یا خیر زیرا در ازدواج با دختر شرط باکره بودن مستتر است و موردی برای تصریح وجود ندارد. در خصوص سوال دوم بر طبق ماده 1119 قانون مدنی طرفین عقد ازدواج می توانند هر شرطی که مخالف با مقتضای عقد مزبور نباشد ضمن عقد ازدواج یا عقد خارج لازم ذکر کنند به نحوی که ماده 8 قانون حمایت خانواده مصوب سال 1353 شرط ضمن العقد را در 14 مورد بیان کرده و زوج هنگام عقد نکاح به زوجه وکالت می دهد که در صورت محقق شدن شروط مزبور خود را مطلقه نماید و در هر صورت برای اثبات شروط مزبور و یا فسخ عقد نکاح رسیدگی با دادگاه خانواده است و بدون مراجعه به دادگاه فسخ نکاح امکان پذیر نیست.

نظر اتفاقی:
نظر اول: چون باکره بودن برای زن وصف مهمی تلقی می شود وفق ماده 1128 قانون مدنی حق فسخ برای مرد وجود دارد وفق ماده 1101 زوجه حق دریافت مهر ندارد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 8 ـ رسیدگی در دادگاه خانواده با تقدیم دادخواست و بدون رعایت سایر تشریفات آیین دادرسی مدنی انجام می شود. تبصره ـ هرگاه خواهان خوانده را مجهول المکان معرفی کند باید آخرین اقامتگاه او را به دادگاه اعلام کند. دادگاه به طرق مقتضی در این باره تحقیق و تصمیم گیری می کند.

مشاهده ماده 8 قانون حمایت از خانواده

ماده 1128 - هر گاه در یکی از طرفین صفت خاصی شرط شده و بعد از عقد معلوم شود که طرف مذکور فاقد وصف مقصود بوده برای طرف مقابل حق فسخ خواهد بود خواه وصف مذکور در عقد تصریح شده یا عقد متبانیا بر آن واقع شده باشد.

مشاهده ماده 1128 قانون مدنی

ماده 1119 - طرفین عقد ازدواج می توانند هر شرطی که مخالف با مقتضای عقد مزبور نباشد در ضمن عقد ازدواج یا عقد لازم دیگر بنمایند: مثل این که شرط شود هر گاه شوهر زن دیگر بگیرد یا در مدت معینی غایب شود یا ترک انفاق نماید یا بر علیه حیات زن سوءقصد یا سوءرفتاری نماید که زندگانی آن ها با یکدیگر غیرقابل تحمل شود زن وکیل و وکیل در توکیل باشد که پس از اثبات تحقق شرط در محکمه و صدور حکم نهایی خود را مطلقه سازد.

مشاهده ماده 1119 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM