نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1383/08/03

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر میانه

موضوع:
اعتراض به نظر هیات حل اختلاف کمیسیون مواد 147 و 148 قانون ثبت در خارج مهلت

پرسش:
در خصوص اعتراض اشخاص و مالکین به آراء صادره از کمیسیون مواد 147 و 148 قانون ثبت آیا با توجه به بند (6) ماده 1 (قانون اصلاح مواد 1 2 و 3 قانون اصلاح و حذف موادی از قانون ثبت) این اعتراض دارای فرجه دو ماهه است و آیا اگر بعد از سپری شدن دو ماه از تاریخ نشر اولین آگهی اعتراض به صورت دادخواست واصل شد دادگاه می تواند مستنـد به بنـد (11) ماده 84 و 89 قانـون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی بدون رسیدگی ماهوی قرار رد دعوا صادر نماید یا لازم است رسیدگی ماهـوی به عمل آید؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (*4) مدنی: اعتراض به رای هیات حل اختلاف کمیسیون مواد 147 و 148 قانون ثبت پس از انقضای مدت فاقد وجاهت قانونی است و چنین دعوایی مردود بوده و دادگاه بدون رسیدگی ماهوی به استناد بند (11) ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی قرار رد دعوا صادر می نماید. لکن به موجب ذیل بند (6) ماده 1 قانون اصلاح و حذف موادی از قانون ثبت متضرر می تواند به دادگاه مراجعه و چنان چه مالکیت وی محرز است دادخواست ابطال سند صادره را نماید و چنان چه مدعی مالکیت است دادخواست اثبات مالکیت و ابطال را تقدیم نماید.

نظر اتفاقی:
در مورد اعتراض اشخاص و مالکین به آراء صادره از کمیسیون مواد 147 و 148 قانون ثبت باید قایل به تفصیل شد اگر در فرجه قانونی دو ماهه به آرای کمیسیون اعتراض شود و اعتراض در فرجه قانونی واصل شود در این صورت دادگاه مکلف به رسیدگی ماهوی است ولی اگر در خارج از فرجه دو ماهه اعتراض واصل شود باید دید نسبت به چه چیزی اعتراض شده است اگر اعتراض نسبت به رای صادره از کمیسیون است در این صورت به دلیل خارج از فرجه قرار رد دعوا صادر می شود اما اگر اعتراض به رای کمیسیون نیست بلکه دعاوی دیگر در ارتباط به رای کمیسیون مطرح باشد مثلا دادخواست اثبات مالکیت و ابطال سند صادره که براساس رای کمیسیون صادر گردیده تقدیم شده باشد دادگاه مکلف است رسیدگی ماهوی کند و نمی تواند به بهانه خارج از فرجه بودن قرار رد دعوا صادر نماید.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM