نشست قضایی شماره 1397-5548

نشست قضایی شماره 1397-5548

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5548


کد نشست:
1397-5548

تاریخ برگزاری:
1383/07/19

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر مینودشت

موضوع:
آرای قابل تجدیدنظر که در قانون احصا شده مانع اجرای حکم خواهد بود

پرسش:
وکیل از ناحیه موکل خویش نسبت به رای دادگاه بدوی اعتراض مـیکنـد و دادگـاه بـدوی معتقد به غیر قابل تجدیدنظر بودن آن است با این وصف رای باید اجرا شود یا تشخیص آن را باید به عهده مرجع تجدیدنظر گذاشت و بعد از اظهارنظر آن دادگاه نسبت به اجرای رای اقدام کرد؟ به عبارت دیگر تکلیف دادگاه در خصوص اجرای حکم وقتی از نظر خـودش رای قطعی است چیست؟ پاسخ با امعان نظر به تبصره 3 ماده 339 قانون آیین دادرسی مدنی و ماده یک قانون اجرای احکام مدنی اعلام شود و همچنین پاسخ در خصوص رای شورای حل اختلاف هم بیان شود؟

نظر هیئت عالی:
مطابق ماده 347 قـانون آیـین دادرسـی مـدنی سـال 1379 تجدیدنظر خواهی از آرای قابل تجدیدنظر که در قانون احصا شده مـانع اجرای حکم خواهد بود هرچند دادگاه صادرکننده رای آن را قطعی اعلام کـرده باشـد. بـا این ترتیب چنانچه رای صادره طبق قانون قابل تجدیدنظر باشد تجدیدنظر خـواهی مـانع از اجرای حکم خواهد بود و پس از قطعیت رای صادر شـده نسـبت بـه اجـرای آن اقـدام خواهد شد. در فرض سوال رای مرجع تجدیدنظر در قطعی بودن یا قابل تجدیدنظر بـودن رای بدوی مناط اعتبار است. ترتیب و نحوه اجرای آرای شورای حل اختلاف در مـاده 19 آیین نامه اجرایی ماده 189 قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی اجتماعی.... پـیش بینـی شـده است و به هر تقدیر حکم مذکور در خصوص آرای شورای حل اختلاف نیز جاری خواهـد بود.

نظر اتفاقی:
چون رای از نظر دادگاه بدوی قطعی است صرف تجدیدنظر خواهی مانع اجرا نیست اقـدامات جهت اجرای حکم طبق مقررات معمول میشود امـا اعتـراض هـم وفـق مقـررات بـه دادگـاه تجدیدنظر ارسال میشود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 339 - متقاضی تجدیدنظر باید دادخواست خود را ظرف مهلت مقرر به دفتر دادگاه صادرکننده رای یا دفتر شعبه اول دادگاه تجدیدنظر یا به دفتر بازداشتگاهی که در آنجا توقیف است تسلیم نماید. هریک از مراجع یادشده در بالا باید بلافاصله پس از وصول دادخواست آن را ثبت و رسیدی مشتمل بر نام متقاضی و طرف دعوا تاریخ تسلیم شماره ثبت و دادنامه به تقدیم کننده تسلیم و در روی کلیه برگهای دادخواست تجدیدنظر همان تاریخ را قید کند. این تاریخ تاریخ تجدیدنظر خواهی محسوب می گردد. تبصره 1 - درصورتی که دادخواست به دفتر مرجع تجدیدنظر یا بازداشتگاه داده شود به شرح بالا اقدام و دادخواست را به دادگاه صادرکننده رای ارسال می دارد. چنانچه دادخواست تجدیدنظر در مهلت قانونی تقدیم شده باشد مدیر دفتر دادگاه بدوی پس از تکمیل آن پرونده را ظرف دو روز به مرجع تجدیدنظر ارسال می دارد. تبصره 2 - درصورتی که دادخواست خارج از مهلت داده شود و یا در مهلت قانونی رفع نقص نگردد به موجب قرار دادگاه صادرکننده رای بدوی رد می شود. این قرار ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ در مرجع تجدیدنظر قابل اعتراض است رای دادگاه تجدیدنظر قطعی است. تبصره 3 - دادگاه باید ذیل رای خود قابل تجدیدنظر بودن یا نبودن رای و مرجع تجدیدنظر آن را معین نماید. این امر مانع از آن نخواهد بود که اگر رای دادگاه قابل تجدیدنظر بوده و دادگاه آن را قطعی اعلام کند هریک از طرفین درخواست تجدیدنظر نماید.

مشاهده ماده 339 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM