نشست قضایی شماره 1400-8588

نشست قضایی شماره 1400-8588

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8588


کد نشست:
1400-8588

تاریخ برگزاری:
1397/12/09

برگزار شده توسط:
استان چهار محال و بختیاری/ شهر بن

موضوع:
بررسی اعتبار امر مختومه بر دفاع خوانده یا مشتکی عنه

پرسش:
آیا دفاع خوانده یا مشتکی عنه اعتبار امر مختومه دارد؟

نظر هیئت عالی:
اعتبار امر مختومه ناظر بر منطوق یا نتیجه رای می باشد و اسباب موجهه منتهی به صدور رای فاقد اعتبار امر مختوم است هر چند ممکن است نتیجه و اسباب موجهه رای موثر در دعوای بعدی باشد.

نظر اکثریت:
اعتبار امر مختومه به این معنی است که یک مرتبه دادگاه به ادعای طرفین رسیدگی و حکم مقتضی را صادر کرده باشد در صورتی که خوانده دفاعی را در دادرسی ارایه و دادگاه به آن رسیدگی کند سه صورت ممکن است محقق شود

نظر ابرازی:
هر چند در این خصوص دادگاه به عنوان مقدمه ( اسباب موجهه حکم) رسیدگی کرده است ولی با عنایت به اینکه اصل رسیدگی به دعاوی و صدور حکم مقتضی است و در این خصوص مقرراتی مبنی بر رد دعوی وجود ندارد و مورد از شمول بند 6 ماده 84 خارج است امکان رد دعوی وجود ندارد ولی با عنایت به اینکه فرض قانونی بر صحت رای قبلی است و رای دادگاه نباید با آراء قطعی قبلی تعارض داشته باشد دادگاه رای قبلی را به عنوان دلیل مسلم مبنای رای خود قرار می دهد و بر مبنای آن مبادرت به صدور حکم بر بحقی می نماید.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM