نشست قضایی شماره 1399-7568

نشست قضایی شماره 1399-7568

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7568


کد نشست:
1399-7568

تاریخ برگزاری:
1398/09/07

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر ملارد

موضوع:
ملاک عمد و غیر عمد بودن در جراحات (رانندگی)

پرسش:
در پرونده ای خودرویی در خیابان درحال حرکت بوده است و حسب قراین پرونده خودرو حرکات مارپیچ داشته است و دست سرنشین خودرو بیرون بوده است و دست ایشان به صورت شکات (که دو خانم بوده و در کنار خیابان ایستاده بوده اند) برخورد می کند و دلیلی دراین خصوص در پرونده وجود ندارد لذا این صدمه را بایستی عمدی حساب کنیم یا غیرعمد؟

نظر هیئت عالی:
تشخیص عمدی یا غیر عمدی بودن جنایت امری موضوعی و ناظر بر مورد خاص خود است که با توجه به اوضاع و احوال حاکم بر هر قضیه و دلایل موجود قابلیت انطباق و احراز را دارد و توسط مقام قضایی رسیدگی کننده صورت می پذیرد.

نظر اکثریت:
حمل تامل بر ایراد ضرب و جرح عمدی در مسیله قضایی است و در تحلیل اقدام سرنشین و راننده مراتب زیر را قابل بیان می دانیم و به جرایم دیگری که قابل اثبات است دراین مجال نظری نداریم.

نظر ابرازی:
با توجه به اینکه احراز عمد متناسب با اجزای رکن روانی در جرایم عمدی نیازمند اثبات توسط مقام قضایی می باشد و در ما نحن فیه با توجه به شرایط اوضاع و احوال و توجها به نوع جراحاتهای مندرج در برگه های پزشکی قانونی نوعی بی احتیاطی و بی پروایی توسط (عاملین جراحت) محرز است لذا آنچه متیقن است تقصیر نامبردگان می باشد که در ما نحن فیه باتوجه به نقش هر دو نفر یعنی راننده و سرنشین در وقوع حادثه باتوجه به قواعد اولیه مسیولیت مدنی و رابطه انتساب عرفی در چارچوب ماده 526 ق.م.ا که اجتماع سبب و مباشر را مطرح می نماید مسیولیت نامبردگان قابلیت بحث می باشد که در این پرونده رفتار سرنشین مباشرت می باشد و رفتار راننده سبب می باشد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 717 ـ هرگاه در اثر جنایت وارد بر مادر جنین از بین برود علاوه بر دیه یا ارش جنایت بر مادر دیه جنین نیز در هر مرحله ای از رشد که باشد پرداخت می شود.

مشاهده ماده 717 قانون مجازات اسلامی

ماده 714 ـ دیه صدماتی که موجب تغییر رنگ پوست می شود به شرح ذیل است: الف ـ سیاه شدن پوست صورت شش هزارم کبود شدن آن سه هزارم و سرخ شدن آن یک و نیم هزارم دیه کامل ب ـ تغییر رنگ پوست سایر اعضاء حسب مورد نصف مقادیر مذکور در بند (الف) تبصره 1 ـ در حکم مذکور فرقی بین اینکه عضو دارای دیه مقدر باشد یا نباشد نیست. همچنین فرقی بین تغییر رنگ تمام یا قسمتی از عضو و نیز بقاء یا زوال اثر آن نمیباشد. تبصره 2 ـ در تغییر رنگ پوست سر ارش ثابت است.

مشاهده ماده 714 قانون مجازات اسلامی

ماده 526 ـ هرگاه دو یا چند عامل برخی به مباشرت و بعضی به تسبیب در وقوع جنایتی تاثیر داشته باشند عاملی که جنایت مستند به اوست ضامن است و چنانچه جنایت مستند به تمام عوامل باشد به طور مساوی ضامن می باشند مگر تاثیر رفتار مرتکبان متفاوت باشد که در این صورت هریک به میزان تاثیر رفتارشان مسوول هستند. در صورتی که مباشر در جنایت بی اختیار جاهل صغیر غیرممیز یا مجنون و مانند آنها باشد فقط سبب ضامن است.

مشاهده ماده 526 قانون مجازات اسلامی

ماده 526 - هر یک از عامل و مزارع می تواند در صورت غبن معامله را فسخ کند.

مشاهده ماده 526 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM