نشست قضایی شماره 1399-6712

نشست قضایی شماره 1399-6712

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6712


کد نشست:
1399-6712

تاریخ برگزاری:
1397/08/29

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر مینودشت

موضوع:
دعوی طلبکار علیه ورثه و مدیون متوفی

پرسش:
شخص الف از شخص ب طلبکاری دارد و با طرح دعوی حقوقی رای قطعی اخذ می نماید؛ شخص ب قبل از پرداخت دین در تاریخ 1/1/1397 فوت می کند؛ شخص الف پس از تاریخ 2 ماه از فوت مرحوم و با اطلاع از اینکه مرحوم از شخص ج به میزان طلب خود طلبکار بوده نسبت به طرح دعوی حقوقی اقدام می کند؛ در این فرض دادگاه حقوقی چه تصمیمی اتخاذ می کند؟

نظر هیئت عالی:
اولا؛ مطابق ماده 235 قانون امور حسبی دعوای شخص الف به عنوان بستانکار متوفی می تواند به طرفیت شخص "ج" که مدیون متوفی است اقامه شود؛ اما این امکان قانونی منوط به موردی است که بنا به تصریح صدر ماده مذکور ترکه به مقدار کافی برای ادای دین در ید وراث نباشد والا باید به طرفیت ورثه درخواست صدور اجراییه گردد.

نظر اکثریت:
با توجه به حکم مواد 235 و 236 قانون امور حسبی در این وضعیت طلبکار می تواند علیه ورثه و مدیون به متوفی طرح دعوی نماید و پس از تحصیل حکم محکومیت نسبت به اخذ دیون از محل اموال بدهکار به متوفی اقدام کند و در صورت طرح دعوی دادگاه با رسیدگی حکم ماهیتی لازم صادر می کند.

نظر ابرازی:
با توجه باینکه به حکم ماده 250 قانون مدنی رد ترکه باید ظرف یک ماه از تاریخ اطلاع وراث به فوت مورث به عمل آید و با توجه به اینکه در فرض سوال دو ماه از تاریخ فوت گذشته و وراث مراتب رد را اعلام نکرده اند بنابراین فرض قانونی قبول ترکه از سوی ایشان است و از طرفی حکم مذکور در مواد 235 و 236 قانون مدنی مربوط به زمانی است که تا آن موقع قبول ترکه به اثبات نرسیده باشد؛ بنابراین طرح دعوی علیه مدیون به متوفی وجاهت نداشته و قرار رد دعوی باید صادر گردد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 236- در مورد ماده قبل اگر طلب از متوفی محرز نباشد مدعی باید طلب خود را از متوفی به طرفیت ورثه اثبات و پس از آن دعوی خود را بر کسی که مدیون متوفی یا مالی از متوفی نزد او می داند اقامه کند و می تواند بر هر دو در یک دادخواست اقامه دعوی نماید.

مشاهده ماده 236 قانون امور حسبی

ماده 235- بستانکار از متوفی نیز در صورتی که ترکه به مقدار کافی برای اداء دین در ید ورثه نباشد می تواند بر کسی که او را مدیون متوفی می داند یا مدعی است که مالی از ترکه متوفی در ید اوست اقامه دعوی کند.

مشاهده ماده 235 قانون امور حسبی

ماده 250 - اجازه در صورتی موثر است که مسبوق به رد نباشد والا اثری ندارد.

مشاهده ماده 250 قانون مدنی

ماده 235 - هر گاه شرطی که در ضمن عقد شده است شرط صفت باشد و معلوم شود آن صفت موجود نیست کسی که شرط به نفع او شده است خیار فسخ خواهد داشت.

مشاهده ماده 235 قانون مدنی

ماده 236 - شرط نتیجه در صورتی که حصول آن نتیجه موقوف به سبب خاصی نباشد آن نتیجه به نفس اشتراط حاصل می شود.

مشاهده ماده 236 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM