نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1381/05/08

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر رامسر

موضوع:
بحث و بررسی در خصوص بند ( 7) ماده 84 قانون آیین دادرسی مدنی

پرسش:
بحث و بررسی پیرامون بند ( 7) ماده 84 قانون آیین دادرسی مدنی؟

نظر هیئت عالی:
از آنجا که اظهارنظر دادگاه نسبت به ایراد خوانده مبنی بر بلا اثر بودن دعوای مطروح از ناحیه خواهان بر فرض ثبوت آن در دادگاه ملازمه دارد به اینکه دادگاه در خصوص مورد وارد رسیدگی ماهوی به موضوع دعوا بشود و علم اجمالی بر فقدان اثر دعوای طرح شده پیدا نماید تا قادر به اظهار نظر شود احراز فاقد اثر بودن دعوای اقامه شده مستلزم آن است که دادگاه وارد رسیدگی ماهیتی به دعوای طرح شده بشود تا بتواند در نهایت نسبت به ایراد خوانده اظهارنظر نماید.

نظر اکثریت:
بند ( 7) ماده 84 قانون آیین دادرسی مدنی عملا مقام قضایی را مجبور به ورود در ماهیت می کند فلذا اظهارنظر شکلی در این خصوص تحت عنوان قرار نوعی اشکال و ایراد ( قانونگذاری است ولیکن چون قاضی مکلف به اجرای قانون می باشد چنان چه ایراد بند ( 7 ماده 84 مطرح شود و ترتیبات خاص این ایراد رعایت شود دادگاه از باب تکلیف قانونی لازم است ایراد مذکور را رسیدگی کرده و نیز چنان چه جهت احراز این ایراد نیاز به رسیدگی بیشتری باشد می تواند رسیدگی و بررسی جامعی به عمل آورد.

نظر اقلیت:
بند 7 ماده 84 قانون آیین دادرسی مدنی در مورد ایر اد و دفاع شکلی است که راجع به رد شدن ماده «7» طرح دعوا بر فرض ثبوت می باشد که به همین علت قابلیت استماع را ندارد و فرض بند فوق الذکردر جایی مطرح است که واقف عقد را منعقد ولی مورد وقف را به قبض موقوف علیه نداده است و در این فرض واقف و مدعی وقف اتفاق دارند که قبض انجام نشده است و چنان چه طرح دعوا شود و بر فرض هم که وقفیت ثابت شود ولیکن نظر به اینکه قبض شرط صحت عقد است و قبض انجام نشده است بنابراین اثری بر این دعوا مترتب نمی باشد و قابلیت استماع را ندارد لذا به صرف اینکه قبض انجام نشده دعوا رد می شود و دیگر نیاز به رسیدگی ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM