نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1383/11/28

برگزار شده توسط:
استان بوشهر/ شهر دشتی

موضوع:
رعایت قواعد و تکالیف ابلاغ اخطاریه و آثار آن

پرسش:
آیا عدم قید تاریخ ابلاغ به حروف یا عدم قید محل ابلاغ از موجبات بطلان ابلاغ خواهدبود؟

نظر هیئت عالی:
ماده 83 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی ناظر به بند ( 2) ماده 82 آن قانون است مبنی بر اینکه هرگاه اوراق به غیر شخص مخاطب ابلاغ شود در صورتی دارای اعتبار است که برای دادگاه محرز شود که اوراق به اطلاع مخاطب رسیده است. به این ترتیب چنان چه مامور ابلاغ رعایت سایر شقوق ماده 82 قانون مزبور را نکرده باشد و خوانده نیز در جلسه دادرسی شرکت نکرده و یا کتبا دفاع نکرده باشد اخطاریه باطل است و دادگاه با تجدید وقت دادرسی باید مراتب را به دایره ابلاغ تذکر دهد.

نظر اتفاقی:
با توجه به صراحت صدر ماده 82 قانون آیین دادرسی مدنی که مقرر داشته :« مامور ابلاغ باید.. . » وظیفه قانونی مامور ابلاغ است تا نکات و بندهای سه گانه موضوع آن ماده را در نسخه اول و دوم ابلاغ نامه قید کند و اگر یکی از آن موارد از جمله محل ابلاغ را ذکر نکند یا اینکه تاریخ ابلاغ را با حروف ننویسد و با عدد قید کند تخلف کرده و این تخلف وی یک تخلف اداری است مثل تخلفات موضوع مواد 75 و تبصره یک ماده 68 قانون آ یین دادرسی مدنی ولی این تخلف موجب عدم اعتبار ابلاغ نیست چون اعتبار ابلاغ وفق ماده 83 بستگی به احراز آن به وسیله دادگاه دارد یعنی اگر دادگاه احراز کند که مخاطب از موضوع (وقت رسیدگی ) مطلع شده کافی است حال چه محل ابلاغ در آن ذکر نشده باشد یا اینکه تاریخ به عدد ذکر شده باشد پس چنان چه جلسه تشکیل شود و خوانده نیاید و ابلاغیه ای که روی پرونده مربوط به ایشان باشد قانونی ابلاغ شده باشد. دادگاه باید برای احراز اعتبار آن به نکاتی که مامور ابلاغ در اخطاریه ذکر کرده توجه کند اگر محل حضور تاریخ حضور تاریخ ابلاغ و نکات اساسی را ذکر کرده کافی است و اعتبار دارد ولی اگر محل ابلاغ را ذکر نکرده و یا اینکه تاریخ را به عدد ذکر کرده تاثیر چندانی برای عدم اعتبار ابلاغ قانونی ندارد. البته طبق تبصره 2 ماده 129 قانون آیین دادرسی مدنی تخلف مامورین ابلاغ در انجام وظایف خود و یا گزار ش خلاف واقع آنان در انجام امور مربوط به وظایفشان مشمول مجازات مقرر قانونی خواهد بود که عدم ذکر موارد لازم در ابلاغیه تخلف اداری مامور است ولی اگر گزارش خلافی کند وفق ماده 540 قانون مجازات اسلامی مجازات می شود مثلا اگر برگ اخطاریه را به فردی غریبه غیر از بس تگان مخاطب ابلاغ کرده باشد ولی گزارش کرده که به پسر عمه یا سایر بستگان او ابلاغ کرده است و یا اینکه سعی نکرده مخاطب یا بستگان او را شناسایی و به آنها ابلاغ نماید بلکه به دیوار الصاق کرده باشد و گزارش داده باشد که مخاطب و بستگانش در محل نبوده اند این گزارش خلاف واقع و قابل مجازات است.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 83 - در کلیه مواردی که به موجب مقررات این مبحث اوراق به غیر شخص مخاطب ابلاغ شود درصورتی دارای اعتبار است که برای دادگاه محرز شود که اوراق به اطلاع مخاطب رسیده است.

مشاهده ماده 83 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 82 - مامور ابلاغ باید مراتب زیر را در نسخه اول و دوم ابلاغ نامه تصریح و امضاء نماید: 1 - نام و مشخصات خود به طور روشن و خوانا. 2 - نام کسی که دادخواست به او ابلاغ شده با تعیین این که چه سمتی نسبت به مخاطب اخطاریه دارد. 3 - محل و تاریخ ابلاغ با تعیین روز ماه و سال با تمام حروف.

مشاهده ماده 82 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 540 ـ هرگاه صدمه وارده عمدی باشد و نوعا کشنده یا موجب قطع عضو یا آسیب بیشتر نباشد لکن اتفاقا سرایت کند علاوه بر حق قصاص یا دیه نسبت به جنایت عمدی کمتر حسب مورد دیه جنایت بیشتر نیز باید پرداخت شود مانند اینکه شخصی عمدا انگشت دیگری را قطع کند و اتفاقا این قطع سرایت کند و موجب فوت مجنی علیه یا قطع دست او گردد علاوه بر حق قصاص یا دیه انگشت حسب مورد دیه نفس یا دیه دست مجنی علیه نیز باید پرداخت شود.

مشاهده ماده 540 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM