نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1388/09/12

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر گلوگاه

موضوع:
اماره بر وجود دین در صورت پرداخت مال به دیگری و نحوه استرداد آن

پرسش:
آیا دادن چیزی به دیگری اماره وجود دین بر اوست و پرداخت کننده باید دلیل برایت ذمه را ارایه دهد تا بتواند آن را استرداد کند؟ یا اصل برایت است و مدعی اشتغال ذمه باید دلیل بیاورد وگرنه محکوم به رد چیزی که گرفته است می باشد؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (4) مدنی: به موجب ماده 265 قانون مدنی هرکس مالی به دیگری بدهد ظاهر در عدم تبرع است. بنابراین اگر کسی چیزی به دیگری بدهد بدون این که مقروض آن چیز باشد می¬تواند آن را استرداد کند و اگر بدهی نداشته باشد می¬تواند در دادگاه اقامه دعوا و مالی را که به دیگری داده مسترد نماید مگر این که خوانده ادعا نماید که مال دریافتی در مقابل دینی بوده که خواهان قبلا به او داشته است و باید این ادعا را ثابت کند و صرف ادعای خوانده کافی برای رد دعوای خواهان نخواهد بود. بنا به مراتب دادن مالی به دیگری اماره یا دلیلی بر دین نیست و نمی¬توان دادن مال را وفای به عهد تلقی کرد و خوانده نمی¬تواند از خواهان بخواهد که ثابت نماید دینی قبلا وجود نداشته است.

نظر اکثریت:
در دعوای استرداد مدعی پرداخت کننده مال می باشد و موظف به آوردن دلیل است زیرا اماره عدم تبرع ظهور دیگری را تاسیس می-کند و آن ظهور این است که پرداخت کننده تبرعی نبوده بلکه ظاهر این است که در مقام وفای به عهد بوده است.

نظر اقلیت:
در دعوای استرداد مدعی پرداخت کننده مال نیست بلکه دریافت کننده مال مدعی و مکلف به ارایه دلیل می باشد زیرا عدم تبرع الزاما به معنای وفای به عهد نیست بلکه ممکن است مال را به عاریه یا ودیعه یا قرض پرداخته باشد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 265 - هر کس مالی به دیگری بدهد ظاهر در عدم تبرع است بنابراین اگر کسی چیزی به دیگری بدهد بدون این که مقروض آن چیز باشد می تواند استرداد کند.

مشاهده ماده 265 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM