بررسی جرم استعمال و نگهداری مواد مخدر به مقدار مصرف
پرسش:
معتادی و یا شخصی که مواد مخدر به صورت تفننی مصرف می کند درحال استعمال مواد مخدر دستگیر می گردد. این شخص در حین دستگیری مقدار ناچیزی مواد مخدر (صرفا به مقدار مصرف) همراه دارد. آیا نگهداری آن مقدار مواد مخدر مقدمه جرم بوده و متهم به خاطر نگهداری محکوم نخواهد شد و یا اینکه مواد مخدر مکشوفه جرم علی حده بوده و قابل رسیدگی است؟
نظر هیئت عالی:
جرم نگهداری مواد مخدر صرف نظر از انگیزه آن به هر شکل و به هر ترتیب و با هر قصد و منظوری جرم مستقلی می باشد و مطابق مواد 5 و 8 قانون اصلاح مبارزه با مواد مخدر مصوب 1376 مرتکب به مجازات مقرر در قانون مزبور محکوم خواهد شد قابل ذکر است که دادگاه می تواند انگیزه مجرم را در تعیین مجازات بین حداقل و حداکثرهای قانونی مدنظر قرار دهد. خاطرنشان می سازد تنها در مورد افراد معتاد آن هم در حد نگهداری مقدار متعارف جهت استعمال چون این نگهداری از لوازم اعتیاد است در این صورت نگهداری موصوف مصداق جرم مستقلی نخواهد بود. نتیجتا نظریه اکثریت مورد تایید است.
نظر اکثریت:
نگهداری مطلق مواد مخدر جرم بوده و در ماده1 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر و الحاق موادی به آن جرم انگاری شد است. مگر اینکه فرد برای استعمال شخصی مواد مخدر را به مقدار ناچیز به همراه داشته باشد که عرفا بتوان گفت جنبه مصرف شخصی دارد که در این شرایط مقدمه جرم تلقی میگردد. منتهی قاضی رسیدگی کننده بایستی با بررسی و تحقیق دقیق به جنبه مصرف شخصی و ناچیز بودن مواد مخدر همراه متهم و هکذا معتاد بودن حامل اطمینان حاصل نماید و موید این نظر نظریه مشورتی شماره 6374/7مورخه 74/9/27اداره حقوقی قوه قضاییه می باشد. هدف هم تشویق افراد معتاد به پاکی و ترک اعتیاد است.
نظر اقلیت:
در هرحال جرم بوده کما اینکه ماده 1 قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر و الحاق موادی به آن به صراحت نگهداری مطلق مواد مخدر را بزه انگاری کرده و تخصیص بر آن وارد نشده و در مقابل نص صریح قانون نمی توان اجماع کرد.