نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1390/02/23

برگزار شده توسط:
استان یزد/ شهر یزد

موضوع:
وکالت و اقدامات وکیل شخص ممنوع المعامله در مورد اموال وی

پرسش:
شخص (الف) که ممنوع¬المعامله بوده و حق نقل و انتقال اموال خود را به هر عنوان اصالتا یا وکالتا به غیر نداشته است وکالت رسمی در مورد فروش ملک خود به شخص (ب) داده است ودر ذیل وکالت¬نامه مذکور ضمن عقد خارج لازم حق عزل وکیل را از خود سلب کرده است شخص (ب) با استفاده از این وکالت¬نامه و با توجه به این که حق توکیل به غیر را داشته کلیه اختیارات وکالت¬نامه رسمی را به شخص (ج) واگذار کرده است و در این بین شخص (الف) فوت کرده است و شخص (ج) با استفاده از این وکالت¬نامه و بعد از فوت (الف) ملک مورد نظر را به نام خود منتقل کرده است. توضیح این که بعد از فوت (الف) شخص (ب) وکالت¬نامه رفع ممنوع المعامله بودن (الف) را ارایه کرده است که تاریخ رفع ممنوع¬المعامله بودن (الف) مربوط به بعد از فوت وی است. حال سوال این است: 1ـ آیا با توجه به این که مالک اولیه ممنوع¬المعامله بوده است عقد وکالت اولیه صحیح است؟ 2ـ آیا با فوت موکل وکالت¬نامه اولیه از بین می¬رود؟ (با توجه به این که شخص (الف) ضمن عقد خارج لازم حق عزل وکیل را از خود سلب کرده است). 3ـ آیا انتقال ملک توسط (ج) صحیح است؟

نظر هیئت عالی:
بند اول ماده 662 قانون مدنی ناظر به توانایی قانونی و اهلیت است و چون ممنوع¬المعامله از تصرف در امور خود ممنوع است؛ لذا نمی تواند به دیگران وکالت دهد. در عین حال همان¬گونه که در اتفاق نظر اعلام شده با فوت وکیل وکالت منفسخ است و اقدامات وکیل بعد از فوت موکل نافذ نیست. به این ترتیب نظریه اعلامی تایید می¬شود.

نظر اتفاقی:
قسمت 1ـ وکیل همان اختیاراتی دارد که اصیل دارد؛ لذا چنان چه اصیل ممنوع¬المعامله بوده انجام بیع از طریق وکالت صحیح نبوده است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 662 - وکالت باید در امری داده شود که خود موکل بتواند آن را به جا آورد. وکیل هم باید کسی باشد که برای انجام آن امر اهلیت داشته باشد.

مشاهده ماده 662 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM