نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1390/02/03

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر مریوان

موضوع:
نحوه تقسیم اموال متوفی بین مادر یک همسر وسه خواهر و سه برادر

پرسش:
متوفیٰ دارای یک همسر و مادر و سه برادر و سه خواهر است. اموال نامبرده به چه نحو باید تقسیم شود؟

نظر هیئت عالی:
مطابق ماده 862 قانون مدنی مادر در طبقه اول از اشخاصی است که به موجب نسب ارث می¬برد و نظر به این که بر اساس ماده 863 همان قانون وارثین طبقه بعد وقتی ارث می¬برند که از وارثین طبقه اول کسی نباشد (الاقرب یمنع الابعد) بنابراین در فرض سوال با وصف وجود مادر برادران و خواهران متوفیٰ که در طبقه دوم قرار دارند ارث نمی¬برند. فلذا با لحاظ مقررات مـواد 900 و 904 و 905 قانـون مدنـی زوجـه و مادر متـوفیٰ که از صاحبـان فرض محسـوب می¬شوند به ترتیب یک چهـارم و یک ششم از ترکـه را به ارث می¬برنـد و باقی مانـده ماترک به مادر متوفیٰ رد می¬شود. بنـابراین نتیجتا نظـر اکثریت تایید می¬شود.

نظر اکثریت:
به استناد مواد 863 و بند ب ماده892 و ماده 906 قانون مدنی و نظریه مشورتی شماره 126/7 ـ 5/2/72 با وجود وراث در طبقه اول برادران و خواهران ارث نمی¬برند. از ترکه متوفیٰ یک چهارم به زوجه و یک ششم به مادر و باقی¬مانده نیز به رد به مادر می¬رسد.

نظر اقلیت:
از ترکه متوفیٰ یک چهارم به زوجه می¬رسد مادر یک سوم به فرض و باقی¬مانده را به رد ارث می¬برد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 862 - اشخاصی که به موجب نسب ارث می برند سه طبقه اند: 1 - پدر و مادر و اولاد و اولاد اولاد. 2 - اجداد و برادر و خواهر و اولاد آن ها. 3 - اعمام و عمات و اخوال و خالات و اولاد آن ها.

مشاهده ماده 862 قانون مدنی

ماده 906 - اگر برای متوفی اولاد یا اولاد اولاد از هر درجه که باشد موجود نباشد هر یک از ابوین در صورت انفراد تمام ارث را می برد و اگر پدر و مادر میت هر دو زنده باشند مادر یک ثلث و پدر دو ثلث می برد لیکن اگر مادر حاجب داشته باشد سدس از ترکه متعلق به مادر و بقیه مال پدر است.

مشاهده ماده 906 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM