نشست قضایی شماره 1399-7318

نشست قضایی شماره 1399-7318

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7318


کد نشست:
1399-7318

تاریخ برگزاری:
1398/05/03

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر ساری

موضوع:
راه اندازی سایت قمار و اخذ وجه در فضای مجازی

پرسش:
در پرونده کیفری شخصی به اتهام راه اندازی سایت جهت اخذ وجوه از اشخاص بواسطه قمار اقدام و وجوه زیادی را جمع آوری می نماید دادگاه وی را بابت قمار و همچنین تحصیل مال از طریق غیرمشروع ( بابت وجوه دریافتی ناشی از قمار ) با تعدد جرایم مذکور محکوم می نماید. آیا این محکومیت صحیح می باشد یا خیر ؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به جواز مقنن در ماده 780 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات موضوع سیوال می تواند از مصادیق ماده 705 قانون اشعاری باشد.

نظر اکثریت:
جرایم منعکس در فرض سوال جرم واقع شده دایر کردن مرکز مجازی برای انجام قمار می باشد و مشمول عنوان دیگر مجرمانه نمی گردد: زیرا عنصر مادی و رفتاری که متهم مرتکب انجام آن شده است دایر نمودن مرکز قمار مجازی و اخذ وجوه از اشخاص ناشی از قمار بوده است و عنوان مجرمانه تحصیل مال از طریق نامشروع موضوع ماده 2 قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس و ارتشاء و کلاهبرداری مصوب سال 67 مجمع تشخیص مصلحت نظام ربطی به این رفتار مجرمانه فرض سوال نداشته در واقع هدف دادگاه در استناد به ماده 2 قانون مرقوم خروج وجوه دریافتی از ید متهم و ضبط آن به نفع دولت بوده است که نیازی از لحاظ قانونی به استناد به ماده مرقوم نبوده زیرا با پذیرش دایر نمودن مرکز مجازی برای قمار بر اساس ماده 709 قانون مجازات اسلامی سال 75 تمام اسباب و نقود متعلق به قمار حسب مورد معدوم یا به عنوان جریمه ضبط می شود با فرض ضبط کلیه سود و منافع حاصل از قمار نیازی به استناد به ماده 2 نبوده و قانون در این بخش کاملا صریح در بیان است.

نظر اقلیت:
اتخاذ عناوین مجرمانه مذکور در سوال از سوی دادگاه صایب می باشد. زیرا در قوانین موضوعه راجع به راه اندازی قمارخانه های مجازی یا مراکز مجازی قماربازی نصی نداریم. چون نصی وجود ندارد باید به سایر قوانین مرتبط مراجعه کرد لذا تحصیل مال از سوی متهم مشروعیت نداشته و ناشی از قمار بوده و قمار در قانون و در شرع مقدس حرام و مبنایی برای تملک وجوه و اموال حاصل از آن ایجاد نمی شود. چون عدم مشروعیت این موضوع محرز است لذا ماده 2 قانون مرقوم در نظریه اکثریت محترم و فرض سوال کاملا صحیح است و با ایرادی مواجه نیست. آنچه که در نظریه اکثریت محترم لحاظ شده است مبنی بر اینکه به استناد مادتین 708 و 709 قانون مجازات اسلامی اقدام می شود این دو ماده در قانون مجازات اسلامی سال 75 لحاظ شده است و ربطی به فعالیت در فضای مجازی نداشته و مربوط به قمار و گروبندی از طریق سنتی می باشد. لذا قابل تسری به جرایم فضای سایبری نمی باشد و خروج موضوعی دارد. چون در غیر اینصورت مواجه با عدم رعایت اصل قانونی بودن جرم و مجازات می شویم.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 687 ـ در مواردی که در این بخش برای رسیدگی به جرایم رایانه ای مقررات خاصی از جهت آیین دادرسی پیش بینی نشده است تابع مقررات عمومی آیین دادرسی کیفری است.

مشاهده ماده 687 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 709 ـ جراحات سر و صورت و دیه آنها به ترتیب ذیل است: الف ـ حارصه: خراش پوست بدون آنکه خون جاری شود یک صدم دیه کامل ب ـ دامیه: جراحتی که اندکی وارد گوشت شود و همراه با جریان کم یا زیاد خون باشد دو صدم دیه کامل پ ـ متلاحمه: جراحتی که موجب بریدگی عمیق گوشت شود لکن به پوست نازک روی استخوان نرسد سه صدم دیه کامل ت ـ سمحاق: جراحتی که به پوست نازک روی استخوان برسد چهار صدم دیه کامل ث ـ موضحه: جراحتی که پوست نازک روی استخوان را کنار بزند و استخوان را آشکار کند پنج صدم دیه کامل ج ـ هاشمه: جنایتی که موجب شکستگی استخوان شود گرچه جراحتی را تولید نکند ده صدم دیه کامل چ ـ منقله: جنایتی که درمان آن جز با جابه جا کردن استخوان میسر نباشد پانزده صدم دیه کامل ح ـ مامومه: جراحتی که به کیسه مغز برسد یک سوم دیه کامل خ ـ دامغه: صدمه یا جراحتی که کیسه مغز را پاره کند که علاوه بر دیه مامومه موجب ارش پاره شدن کیسه مغز نیز می باشد. تبصره 1 ـ جراحات گوش بینی لب زبان و داخل دهان در غیر مواردی که برای آن دیه معین شده است در حکم جراحات سر و صورت است. تبصره 2 ـ ملاک دیه در جراحت های مذکور مقدار نفوذ جراحت بوده و طول و عرض آن تاثیری در میزان دیه ندارد. تبصره 3 ـ جنایت بر گونه در صورتی که داخل دهان را نمایان نسازد موجب یک بیستم دیه کامل و اگر به نحوی باشد که داخل دهان را نمایان سازد موجب یک پنجم دیه کامل است. در این مورد چنانچه پس از بهبودی جراحت اثر و عیب فاحشی در صورت باقی بماند علاوه بر آن یک بیستم دیه دیگر نیز باید پرداخت شود. تبصره 4 ـ هرگاه جنایت موضحه صورت بعد از التیام اثری از خود بر جای بگذارد علاوه بر دیه موضحه یک هشتادم دیه کامل نیز ثابت است و هرگاه جنایت در حد موضحه نبوده و بعد از التیام اثری از آن باقی بماند علاوه بر دیه جنایت یک صدم دیه کامل نیز ثابت است و چنانچه جنایت شکافی در صورت ایجاد کند دیه آن هشت صدم دیه کامل است.

مشاهده ماده 709 قانون مجازات اسلامی

ماده 708 ـ از بین بردن یا نقص دائم یا موقت حواس یا منافع دیگر مانند لامسه خواب و عادت ماهانه و نیز به وجود آوردن امراضی مانند لرزش تشنگی گرسنگی ترس و غش موجب ارش است.

مشاهده ماده 708 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM