نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1389/06/11

برگزار شده توسط:
استان قزوین/ شهر آبیک

موضوع:
تنفیذ یا اعلام صحت معامله در اموال غیرمنقول

پرسش:
در چه مواردی دادگاه می تواند درخصوص تنفیذ مبایعه نامه رسیدگی و حکم به تنفیذ صادر نماید؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (1) مدنی: همان گونه که در اتفاق نظر اعلامی استدلال شده دعوای اعلام صحت معامله یا تنفیذ معامله صرفا در قالب مقررات قانونی قابلیت استماع را دارد؛ من جمله در تبصره ماده 6 قانون اراضی شهری و تبصره ماده 7 قانون زمین شهری و قانون نحوه صدور اسناد مالکیتی که اسناد ثبتی آنها در اثر جنگ یا حوادث غیر مترقبه ای مانند زلزله سیل و آتش سوزی از بین رفته اند تایید صحت معامله و تاریخ آن و تایید اصالت اسناد و مدارک و مستندات ذوی الحقوق پیش بینی و تصریح شده است. به این ترتیب دعوای تنفیذ یا تایید یا اعلام صحت معامله که جنبه اعلامی دارد چون در مورد املاک غیرمنقول اثر وصفی در تملک ندارد قابل استماع به نظر نمی رسد. بنابراین اتفاق نظر اعلام شده تایید می شود.

نظر اتفاقی:
دعوای تنفیذ یا تایید یا اعلام صحت معامله اصولا قابلیت استماع ندارد زیرا از ارکان دعوا وجود مدعی است و مدعی کسی است که ادعای وی خلاف اصل و ظاهر است. در حالی که ادعای خواهان در دعوای تنفیذ موافق اصل است و مدعی ادعایی خلاف اصل ندارد. مواردی از دعاوی تنفیذ که قابلیت اقامه در محاکم را دارا است به عنوان استثنا مطرح است از جمله: 1. تبصره ماده 7 قانون زمین شهری کسانی که به تاریخ قبل از قانون نحوه مالکیت اراضی شهری (مصوب 5/4/1358) با اسناد عادی دارای زمین اعم از موات و بایر بوده می توانند برای تایید و صحت معامله به مراجع قضایی مراجعه کنند. 2. چنان چه به حکم قانون اصل بر عدم صحت قرارداد مخصوصی باشد مثل ماده 180 قانون مالیات های مستقیم مصوب 1345 که قانونگذار برخلاف اصل صحت قراردادها (223 قانون مدنی ) انتقال پاره ای از اموال را به همسر و اقارب صوری شناخته است که ادعای خلاف آن قابلیت طرح در محاکم را دارد. 3. در جایی که مال دیگری مورد معامله قرار می گیرد و نفوذ آن مورد تردید است همچنان که ماده 247 قانون مدنی اشعار می دارد: معامله به مال غیر جز به عنوان ولایت یا وکالت یا وصیت نافذ نیست. بنابراین دعوای تنفیذ معامله به خواسته اثبات این موضوع که معامله مذکور با اجازه مالک بوده ادعایی است برخلاف اصل. 4. چنان چه هدف خواهان اثبات وقوع یک عقد باشد چون اصل صحت در مواردی جاری است که عقد واقع شده باشد در حالی که در این فرض اثبات نهاد حقوقی مطرح است. بدیهی است چنان چه ملک مورد ادعا واجد سابقه ثبتی باشد خواهان باید الزام خوانده به تنظیم سند رسمی را بخواهد و چنان چه تقاضای وی اثبات مالکیت بدون تنظیم سند رسمی است چنین دعوایی غیرقابل استماع است و با توجه به رای وحدت رویه شماره 545 مورخ 30/11/1369 دعوای تنفیذ معامله در زمره دعاوی غیرمالی است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 7 ـ کسانی که طبق مدارک مالکیت از زمین های موات شهری در اختیار داشته اند مشروط بر آنکه از مزایای مواد 6 یا 8 قانون اراضی شهری مصوب 1360 استفاده نکرده و مسکن مناسبی نداشته باشند طبق ضوابط مسکن و شهرسازی در سراسر کشور قطعه و یا قطعاتی جمعا معادل 1000 ( هزار) متر مربع در اختیارشان گذاشته می شود تا در مهلت مناسبی که در آیین نامه تعیین خواهد شد عمران و احیاء کنند در صورت عدم عمران و احیاء بدون عذر موجه اجازه مذکور ساقط و زمین به دولت بازمی گردد. تبصره ـ در مورد کسانی که به تاریخ قبل از قانون لغو مالکیت اراضی موات شهری مصوب 1358.4.5 با اسناد عادی دارای زمین بوده و در مهلت های تعیین شده قبلی از طرف مراجع مربوطه تشکیل پرونده داده اند و یا در شهرهایی که تاکنون مهلت های مذکور برای تشکیل پرونده اعلام نشده است در صورتی که تاریخ تنظیم سند عادی و صحت معامله از طرف مراجع قضایی ذیصلاح تایید گردد برابر ضوابطی که در آیین نامه اجرایی این قانون تعیین می شود اجازه عمران داده خواهد شد.

مشاهده ماده 7 قانون زمین شهری

ماده 247 - معامله به مال غیر جز به عنوان ولایت یا وصایت یا وکالت نافذ نیست ولو این که صاحب مال باطنا راضی باشد ولی اگر مالک یا قائم مقام او پس از وقوع معامله آن را اجازه نمود در این صورت معامله صحیح و نافذ می شود.

مشاهده ماده 247 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM