نشست قضایی شماره 1400-8248

نشست قضایی شماره 1400-8248

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8248


کد نشست:
1400-8248

تاریخ برگزاری:
1398/04/12

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر مرودشت

موضوع:
تحقق اعتبار امر مختوم کیفری در رسیدگی حقوقی و کیفری به اصالت سند

پرسش:
چنانچه در روند رسیدگی به یک دعوی حقوقی (مثلا مطالبه وجه چک) به اصالت سند ابرازی و استنادی (چک در مثال پیش گفته) تعرض شود و دادگاه حقوقی با اصدار قرار رسیدگی به اصالت سند و ارجاع امر به کارشناسی مآلا اصالت سند را احراز نماید و مبنی علیه حکمی اصدار و حکم به درجه قطعیت برسد؛ وانگهی متعاقب آن فرد متعرض به اصالت سند شکایت کیفری جعل را مطرح نماید آیا موضوع مشمول اعتبار امر مختوم خواهد شد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
گرچه یکی از جهات اعاده دادرسی اثبات جعلیت سندی است که در دادرسی های مدنی مورد استناد بوده است و با وصف رسیدگی دادگاه حقوقی به صحت و اصالت سند و احراز جعلیت آن امکان رسیدگی در دادسرا و محاکم کیفری 2 وجود دارد؛ لیکن باید محدود به مواردی شود که دادگاه حقوقی به ادعای جعلیت در دادرسی مدنی رسیدگی ننموده باشد والا طرح مجدد آن در دادگاه کیفری و رسیدگی دوباره به ادعای جعلیت یا اصالت سند موجه نبوده و موضوع از اعتبار امر مختوم یا قضاوت شده برخوردار است.

نظر اتفاقی:
از آنجا که رای حقوقی راجع به اصالت سند نیست و نهایتا دادگاه حقوقی به عنوان بخشی از اسباب موجهه رای و استدلال آن به موضوع اصالت رای اشاره می کند و این امر موضوع منطوق رای مزبور نمی باشد و از طرفی سه شرط اعتبار امر مختوم مشتمل بر وحدت موضوع سبب و اصحاب دعوا در دو پرونده مبحوث عنه حاصل نمی باشد؛ فلذا اعتبار امر مختوم منتفی است. لیکن مرجع کیفری می بایست به دلایل پرونده حقوقی توجه نماید و شاکی کیفری باید دلیل جدیدی جز آنچه که در دعوای حقوقی مورد رسیدگی قرار گرفته ارایه دهد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM