نشست قضایی شماره 1398-6022

نشست قضایی شماره 1398-6022

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6022


کد نشست:
1398-6022

تاریخ برگزاری:
1396/05/19

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
دادگاه صالح رسیدگی به پرونده های سب النبی و توهین به مقدسات

پرسش:
آیا با تصویب ماده 262 قانون مجازات اسلامی کلیه پرونده های توهین به پیامبر اعظم (ص) و ایمه معصومین علیهم السلام در صلاحیت دادگاه کیفری یک مستوجب اعدام است یا آنکه فقط مواردی در صلاحیت دادگاه فوق است که مشمول عنوان سب النبی باشد؟

نظر هیئت عالی:
سب النبی و در حکم آن با توجه به قانون مجازات اسلامی ماده 262 در صلاحیت دادگاه کیفری یک می باشد؛ مراد از سب هم قذف و دشنام می باشد؛ بدیهی است هر اهانتی سب محسوب نمی شود؛ در مواردی که مطالب اهانت آمیز از مصادیق سب نباشد مطابق ماده 513 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات تعیین مجازات می گردد و در صلاحیت دادگاه کیفری 2 است.

نظر اکثریت:
ماده 262 قانون مجازات اسلامی به تاسی از نظریه مشهور فقهای امامیه سب النبی را صرفا به معنای دشنام دادن یا قذف نمودن دانسته است و سایر اقسام توهین همانند توهین عملی مشمول این ماده نخواهد بود و موضوع ماده 513 از کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی است. به عبارت دیگر منظور ماده 262 فقط توهین از نوع شفاهی آن یا دشنام دادن یا قذف نمودن بوده و سایر اقسام توهین را در بر نمی گیرد. بنابراین اگر سب النبی مصداق خارجی پیدا کرد فقط به شرط توهین شفاهی یا دشنام دادن یا قذف نمودن مستوجب مجازات اعدام و در نتیجه در صلاحیت دادگاه کیفری یک می باشد. سایر اقسام توهین به مقدسات در صلاحیت دادگاه کیفری دو قرار دارد.

نظر اقلیت:
ماده 262 قانون مجازات اسلامی همانگونه که از نحوه نگارش آن پیداست به تعریف سب النبی پرداخته و منظور از این جرم هر نوع توهین به پیامبر گرامی اسلام (ص) یا ایمه معصومین علیهم السلام یا حضرت فاطمه زهرا (س) می باشد؛ به لحاظ منطقی تفاوتی بین کسی که نعوذبالله به این بزرگواران دشنام شفاهی داده یا قذف می کند و کسی که نسبت به ایشان رفتار توهین آمیز دارد وجود نداشته و هردو به یک میزان قابل مجازات هستند. در واقع امر آنچه منظور مقنن از جدا نمودن ماده 262 بوده است صرفا جدا نمودن توهین به بخشی از مقدسات یعنی بزرگواران نامبرده در فوق می باشد؛ بقیه موارد توهین به مقدسات در ماده 513 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی جرم انگاری شده است.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 262 ـ هر کس پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله وسلم و یا هر یک از انبیاء عظام الهی را دشنام دهد یا قذف کند ساب النبی است و به اعدام محکوم می شود. تبصره ـ قذف هر یک از ائمه معصومین علیهم السلام و یا حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها یا دشنام به ایشان در حکم سب نبی است.

مشاهده ماده 262 قانون مجازات اسلامی

ماده 513 ـ هرگاه شخصی را که شبانه و به طور مشکوکی از محل اقامت اش فراخوانده و بیرون برده اند مفقود شود دعوت کننده ضامن دیه اوست مگر اینکه ثابت کند که دعوت شده زنده است یا اگر فوت کرده به مرگ عادی یا علل قهری بوده که ارتباطی به او نداشته است یا اگر کشته شده دیگری او را به قتل رسانده است. این حکم در مورد کسی که با حیله یا تهدید یا هر طریق دیگری کسی را برباید و آن شخص مفقود گردد نیز جاری است. تبصره ـ هرگاه پس از دریافت دیه مشخص شود که شخص مفقود زنده است و یا قاتل شناسایی گردد دیه مسترد می گردد و چنانچه اثبات شود که دعوت کننده شخص مفقود را عمدا کشته است قصاص ثابت می شود.

مشاهده ماده 513 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM