نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1380/04/06

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر بیدخت

موضوع:
تکلیف دادگاه در صورت طرح ایراد بدون دفاع از سوی خوانده

پرسش:
با توجه به ماده 84 قانون آیین دادرسی مدنی که صراحت دارد: «در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ به ماهیت دعوا ایراد کند.. . » چنان چه خوانده نسبت به ماهیت دعوا دفاع نکرد ولی ایراداتی عنوان نمود و ایرادات وی مردود اعلام شد آیا دادگاه می تواند بدون دفاع خوانده وارد ماهیت دعوا شود یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
طبق ماده 87 قانون آیین دادرسی مدنی ایرادات و اعتراضات باید تا پایان اولین جلسه دادرسی به عمل آید غیر از مواردی که بعدا حادث می شود لذا اذن ماده 84 به خوانده دایر به اینکه ضمن پاسخ به ماهیت دعوا می تواند ایراد کند این امر ضرورت دفاعی را که درقبال رویت دادخواست و اسناد و مدارک خواهان برای اولین جلسه دادرسی دارد منتفی نکرده و به خوانده فرصت امتناع از دفاع را در جلسه اول نمی دهد زیرا حسب مواد 199 200 و 201 قانون مزبور دادگاه در کلیه امور حقوقی علاوه بر رسیدگی به دلایل مورد استناد طرفین حق هر گونه تحقیق یا اقدامی را که برای کشف حقیقت لازم باشد دارد و این اختیار معروض دفاعی است که باید خوانده به موقع انجام داده باشد. در عین حال رسیدگی به دلایلی که مطرح شده و صحت آن بین طرفین محل اختلاف و موثر در تصمیم باشد باید در جلسه دادرسی به عمل آید؛ لذا جلسه دادرسی منعقده نمی تواند قهرا به صرف دفاع خوانده تجدید شود. مضاف بر این مراتب عدم حضور اصحاب دعوا مانع از اجرای تحقیقات و رسیدگی نمی شود که با این موضوع صرف تسلیم لایحه مشتمل بر ایرادات بدون دفاع خوانده مانع رسیدگی دادگاه نخواهد بود.

نظر اتفاقی:
نظر اول: چنانچه خوانده ایراد نماید و نسبت به ماهیت دعوا دفاع نکرده باشد دادگاه میتوانـد

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 87 - ایرادات و اعتراضات باید تا پایان اولین جلسه دادرسی به عمل آید مگر این که سبب ایراد متعاقبا حادث شود.

مشاهده ماده 87 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM