نشست قضایی شماره 1398-6434

نشست قضایی شماره 1398-6434

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6434


کد نشست:
1398-6434

تاریخ برگزاری:
1397/08/01

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر شاهرود

موضوع:
نحوه مطالبه هزینه و خسارت دادرسی توسط تجدیدنظر خواه یا تجدیدنظر خوانده

پرسش:
چنانچه خواهان در مرحله تجدیدنظر متحمل هزینه و خسارات دادرسی شود آیا قاضی بدوی در مرحله اجرای حکم می بایست این هزینه ها را لحاظ نماید یا خیر؟ اگر خوانده در این مرحله متحمل خسارات دادرسی شود چه صورتی دارد؟

نظر هیئت عالی:
چنانچه تجدیدنظرخواه خواهان دعوی بدوی باشد و مطالبه خسارات ناشی از دادرسی را خواسته باشد در صورت صدور حکم به نفع وی در مورد خسارات و هزینه های دادرسی نیز اصدار حکم به عمل خواهد آمد و اگر تجدیدنظرخواه خوانده بدوی باشد صرفا خساراتی که عمدا از طرف خواهان دعوی بدوی با علم به غیرمحق بودن در دادرسی و دعوی به او وارد شده را مطالبه می نماید.

نظر اکثریت:
در مورد قسمت اول سوال می بایست در دادخواست تجدید نظر خواهی مطالبه خسارات دادرسی خواسته شود چنانچه این خسارات را خواسته لیکن در رای تجدید نظر خواهی نیامده باشد قاضی بدوی پرونده را جهت اصلاح رای به دادگاه تجدیدنظر ارسال می نماید. به عبارتی خواسته خواهان می بایست در دادنامه تجدید نظر نسبت به آن اتخاذ تصمیم گردد و چنانچه در دادخواست تجدید نظر خواهی این خواسته را تصریح نکرده باشد می بایست طی یک دادخواست مستقل مطالبه نماید تا مورد بررسی و صدور حکم قرار بگیرد.

نظر اقلیت:
وقتی خوانده درخواست تجدیدنظر خواهی می نماید در واقع خواهان است خواهان تجدید نظر خواهی بنابراین خوانده نیز می تواند ضمن دادخواست تجدیدنظر خواهی مطالبه خسارات دادرسی خود را نیز بخواهد.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM