نشست قضایی شماره 1399-6930

نشست قضایی شماره 1399-6930

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6930


کد نشست:
1399-6930

تاریخ برگزاری:
1398/08/14

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر دیواندره

موضوع:
ادای سوگند و قسامه توسط ولی به ولایت از طفل صغیر

پرسش:
آقای الف مدعی است با آقای ب درگیر بوده است و در حین درگیری با وی ناگهان از ناحیه کمر احساس سوزش می نماید و متوجه می شود که به وسیله چاقو مجروح شده است. پزشکی قانونی اصل ورود جراحت را تایید می نماید شاکی در مقام تعیین جارح بیان می دارد که بین آقای الف و فرزند صغیر وی (14 ساله) که در حین درگیری پشت وی بوده اند و قبل از وقوع درگیری با پدرش یک چاقو در دست وی دیده مردد است و یکی از آنها این عمل مجرمانه (ایراد جرح با چاقو) را مرتکب شده است اما با توجه به اینکه خود در تعیین مجرم مردد است حاضر به اقامه قسامه نیست و تقاضای رد قسامه در راستای عمل به ماده 333 ق. م. ا مصوب 1392 را دارد.

نظر هیئت عالی:
در موارد لوث که نوبت به قسامه برسد امکان سوگند بوسیله ولی قهری ولایتا ممکن می باشد لذا نظریه اکثریت که بر این مبنا صادر شده است صایب می باشد.

نظر اکثریت:
چون براساس ماده 1329 قانون مدنی که می گوید: « قسم به کسی متوجه می گرددکه اقرارکند اقرارش نافذ باشد» تردیدی وجود ندارد که طفل صغیری که به رشد نرسیده است نمی تواند در موضوع مالی حتی برای نفی مسوولیت سوگند یاد کند و چون براساس ماده 313 قانون مجازات اسلامی قسامه جمع سوگند هایی است که برای اثبات ادعا ادا می شود اجرای قسامه از سوی ولی طفل امکان پذیر است خصوصا این که مفهوم مخالف ماده 358 قانون مجازات اسلامی نیز این گونه استنباط می شود که ولی طفل در غیر مورد ماده 358 قانون مجازات اسلامی می تواند ادای قسامه نماید اما در فرض سوال با توجه به صراحت ماده 334 قانون مجازات اسلامی ولی طفل به ولایت از طفل و اصالتا از طرف خود برای برایت از اتهام می تواند سوگند یاد کند و با ادای سوگند به ولایت از طفل توسط ولی تعارض منافع منتفی است و فرض سوال متفاوت با مصداق ماده 358 قانون مجازات اسلامی است.

نظر اقلیت:
در مورد طفل غیر ممیز چون ولی و طفل در فرض سوال تعارض منافع دارند به گونه ای که اگر ولی طفل از ادای سوگند به ولایت از طفل خودداری کند و از جانب خود ادای سوگند یاد کند مسوولت پرداخت دیه بر عهده طفل قرار می گیرد بنابراین ولی اساسا نمی تواند به ولایت از طفل سوگند یاد کند و در مورد طفل ممیز نیز چون ادای سوگند با قسامه برای برایت موجب سلب مسوولیت مالی طفل می شود طفل در این مورد می تواند سوگند یاد کند.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 334 ـ اگر لوث علیه دو یا چند نفر به شکل مردد ثابت باشد چنانچه شاکی از آنان درخواست اقامه قسامه کند هر یک از آنان باید اقامه قسامه کند. در صورت خودداری همه یا برخی از آنان از اقامه قسامه پرداخت دیه بر ممتنع ثابت می شود و درصورت تعدد ممتنعان پرداخت دیه به نسبت مساوی میان آنان تقسیم می شود. اگر همگی اقامه قسامه کنند در قتل دیه از بیت المال پرداخت می گردد.

مشاهده ماده 334 قانون مجازات اسلامی

ماده 313 ـ قسامه عبارت از سوگندهایی است که در صورت فقدان ادله دیگر غیر از سوگند منکر و وجود لوث شاکی برای اثبات جنایت عمدی یا غیرعمدی یا خصوصیات آن و متهم برای دفع اتهام از خود اقامه می کند.

مشاهده ماده 313 قانون مجازات اسلامی

ماده 358 ـ اگر مجنی علیه یا ولی دم صغیر یا مجنون باشد و ولی او مرتکب جنایت عمدی شود یا شریک در آن باشد در این مورد ولایت ندارد.

مشاهده ماده 358 قانون مجازات اسلامی

ماده 1329 - قسم به کسی متوجه می گردد که اگر اقرار کند اقرارش نافذ باشد.

مشاهده ماده 1329 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM