نشست قضایی شماره 1398-5983

نشست قضایی شماره 1398-5983

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5983


کد نشست:
1398-5983

تاریخ برگزاری:
1396/11/03

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
ادای شهادت با ارائه کارت ملی متعلق به دیگری

پرسش:
رفتار کسی که با ارایه کارت ملی متعلق به شخص دیگری و بدون اجازه او به دادگاه مراجعه و شهادت می دهد مشمول کدام عناوین قانونی است؟ آیا هر دو رفتار شهادت کذب و جعل امضای صاحب کارت ملی منتسب است یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
چنانچه فردی با ارایه کارت ملی دیگری خود را به جای وی معرفی نموده و شهادت کذب در دادگاه داده باشد؛ مرتکب دو جرم متفاوت (تعدد مادی) شده است که عبارت است از: شهادت کذب موضوع ماده 650 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 (تعزیرات) و اعلام هویت بر خلاف واقع موضوع بند الف ماده 2 قانون تخلفات جرایم و مجازات های مربوط به اسناد سجلی و شناسنامه مصوب 1370 و نیز چنانچه شهادت فرد مزبور کذب نبوده باشد وی صرفا به لحاظ ارتکاب جرم اعلام هویت برخلاف واقع قابل تعقیب و مجازات است.

نظر اکثریت:
آنچه در ماده 650 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی آمده است مربوط به رفتار کسی است که در مقابل یک مرجع قضایی حاضر و واقعیتی را کتمان می کند یا وارونه جلوه می دهد؛ بنابراین کسی که از اساس دروغ گفته و با سوءنیت به جای کس دیگری حاضر و شهادت می دهد اصولا شهادت محسوب نمی گردد تا بحث کذب بودن یا نبودن آن مطرح شود؛ رفتار این شخص از اساس عبارت از جعل امضاء دیگری و استفاده از سند مجعول می باشد.

نظر اقلیت:
ماده 650 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی مطلق است؛ به آن معنا که مقنن تفاوتی بین کسی که واقعه ای را دیده و سپس شهادت دروغ می دهد و کسی که اصولا واقعه ای را ندیده و به دروغ خودش را شخص دیگری معرفی کرده و در مقابل مرجع قضایی شهادت می دهد قایل نیست؛ شخص پرونده مطرح شده با معرفی خود به جای دیگری در مقابل قاضی حاضر شده و به دروغ شهادت می دهد. تفاوتی بین این شخص با کسی که بدون دروغگویی راجع به هویت شهادت دروغ می دهد وجود ندارد؛ اما رفتارهای این شخص عبارت است از جعل امضای دیگری و استفاده از سند مجعول و شهادت کذب.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 650 ـ از بین بردن دو کپل به نحوی که به استخوان برسد دیه کامل و هر کدام از آنها نصف دیه کامل و قسمتی از آن به همان نسبت دیه دارد.

مشاهده ماده 650 قانون مجازات اسلامی

ماده 2 ـ اشخاص زیر به حبس از 91 روز تا یک سال و یا به پرداخت جزای نقدی از 200.000. ریال تا 1.000.000. ریال و یا به هر دو مجازات محکوم می شوند: الف ـ اشخاصی که در اعلام ولادت یا وفات یا هویت بر خلاف واقع اظهاری نمایند. ب ـ اشخاصی که عالما عامدا پس از رسیدن به سن 18 سال تمام از شناسنامه مکرر استفاده نموده یا به دریافت شناسنامه مکرر برای خود یا مولی علیه و یا به دریافت شناسنامه موهوم مبادرت کنند و یا از شناسنامه دیگری خواه صاحب آن زنده یا مرده باشد به نام هویت خود استفاده نمایند. افرادی که شناسنامه خود را در اختیار استفاده کنندگان فوق قرار دهند به همان مجازات محکوم می شوند. ج ـ ماما یا پزشکی که در مورد ولادت یا وفات گواهی خلاف واقع صادر کند. د ـ اشخاصی که در مورد ولادت یا وفات شهادت دروغ بدهند و شهادت آنان در تنظیم دفتر ثبت کل وقایع و یا وفات موثر واقع شود. تبصره ـ در کلیه موارد مذکور در فوق مرتکب در صورت تکرار به حداکثر مجازات مقرر محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 2 قانون تخلفات جرایم و مجازات های مربوط به اسناد سجلی و شناسنامه

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM