نشست قضایی شماره 1399-6876

نشست قضایی شماره 1399-6876

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6876


کد نشست:
1399-6876

تاریخ برگزاری:
1397/05/18

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر داراب

موضوع:
انجام تعهد موضوع گزارش اصلاحی تنظیمی دادگاه توسط شخص ثالث

پرسش:
چنانچه در حین رسیدگی اصحاب دعوا به سازش و توافق برسند آیا شخص ثالثی می تواند تعهدات طرفین یا یکی از آنها را عهده دار شود یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
انجام تعهد موضوع گزارش اصلاحی تنظیمی دادگاه توسط شخص ثالث بنا به مستفاد از مواد 267 و 268 قانون مدنی بلامانع است و چنین تعهدی منافاتی با نظم عمومی و اخلاق حسنه ندارد؛ با این توضیح که گزارش اصلاحی و تعهدات ناشی از آن که قابلیت صدور اجراییه دارد؛ بین اصحاب پرونده می باشد و ثالث نمی تواند در آن دخالتی داشته باشد؛ به بیان دیگر گزارش اصلاحی باید به تقاضای طرفین باشد و ثالث دخالتی در آن ندارد.

نظر اکثریت:
هر چند که در ماده 178 قانون آیین دادرسی مدنی بیان شده طرفین می توانند در هر مرحله از رسیدگی سازش کنند نظر به اینکه گزارش اصلاحی قراردادی مبتنی بر عقد صلح می باشد با وحدت ملاک از ماده 768 قانون مدنی که در عقد صلح تعهد به نفع ثالث جایز دانسته شده و بر اساس اصل آزادی اراده طرفین می توانند هر توافقی که منافاتی با نظم عمومی و اخلاق و قانون نداشته باشد صورت دهند؛ از طرفی در صورت جلسه سازش در واقع دادرسی صورت نمی گیرد و ایراد عدم سمت ثالث وارد نیست؛ لذا ثالث قایم مقام متعهد اصلی شده و تعهد ثالت در گزارش اصلاحی برای یکی از طرفین یا هر دوی آنها مانعی ندارد.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه اساسا شخص ثالث در پرونده و موضوع دعوا سمتی ندارد لذا گذاردن تعهد به عهده وی و صدور اجراییه علیه ثالث فاقد وجاهت قانونی است.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 178 – در هر مرحله از دادرسی مدنی طرفین می توانند دعوای خود را به طریق سازش خاتمه دهند.

مشاهده ماده 178 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 752 - صلح ممکن است یا در مورد رفع تنازع موجود و یا جلوگیری از تنازع احتمالی در مورد معامله و غیر آن واقع شود.

مشاهده ماده 752 قانون مدنی

ماده 267 - ایفای دین از جانب غیر مدیون هم جایز است اگر چه از طرف مدیون اجازه نداشته باشد ولیکن کسی که دین دیگری را ادا می کند اگر با اذن باشد حق مراجعه به او دارد والا حق رجوع ندارد.

مشاهده ماده 267 قانون مدنی

ماده 268 - انجام فعلی در صورتی که مباشرت شخص متعهد شرط شده باشد به وسیله ی دیگری ممکن نیست مگر با رضایت متعهدله.

مشاهده ماده 268 قانون مدنی

ماده 768 - در عقد صلح ممکن است احد طرفین در عوض مال الصلحی که می گیرد متعهد شود که نفقه ی معینی همه ساله یا همه ماهه تا مدت معین تادیه کند این تعهد ممکن است به نفع طرف مصالحه یا به نفع شخص یا اشخاص ثالث واقع شود.

مشاهده ماده 768 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM