نشست قضایی شماره 1400-8251

نشست قضایی شماره 1400-8251

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8251


کد نشست:
1400-8251

تاریخ برگزاری:
1397/08/03

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر کاشان

موضوع:
بررسی امکان توقیف مجدد اموال محکوم علیه در صورت عدم دسترسی به حافظ

پرسش:
با توجه به مواد 83 و 85 قانون اجرای احکام مدنی در صورت عدم دسترسی به حافظ جهت تحویل اموال توقیف شده و یا امتناع وی از تحویل اموال و یا تعدی و تفریط منجر به از بین رفتن اموال توقیف شده آیا امکان توقیف مجدد اموال محکوم علیه و عنداللزوم جلب وی وجود دارد؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال مطابق ماده 85 قانون اجرای احکام مدنی حافظ در قبال اموال توقیف شده تحویلی اعم از این که امتناع کند یا درنتیجه تعدی یا تفریط تلف نموده باشد و یا به لحاظ عدم دسترسی به وی جهت استرداد اموال توقیف شده امکان اجرای حکم فراهم نشود حافظ ضامن خواهد بود و رجوع به محکوم علیه و توقیف مال دیگری از وی بلا وجه است.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه مقنن در ماده 77 قانون اجرای احکام مدنی اصل را بر توقیف مال در همان محل قرار داده است و جابجایی مال به محل دیگر به عنوان امری استثنایی در موارد ضرورت تجویز شده است و با توجه به اینکه قانون گذار در ماده 85 قانون اجرای احکام مدنی حافظ را پس از امتناع از تحویل اموال ضامن دانسته است و توقیف مال معادل ارزش اموال توقیفی از اموال حافظ را تجویز نموده است لذا واحد اجرای احکام می بایست فقط با توقیف اموال حافظ نسبت به استیفای محکوم به اقدام نماید و امکان توقیف مجدد اموال محکوم علیه وجود ندارد.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه مال توقیف شده از مالکیت محکوم علیه خارج نمی گردد بلکه صرفا بعضی تصرفات در آن محدود می گردد لذا درصورتی که مال توقیف شده تلف گردد (تلف حکمی یا حقیقی) به ضرر مالک بوده و زیان به دارایی او وارد می شود و با توجه به عدم استیفای محکوم به امکان توقیف مجدد از اموال محکوم علیه وجود دارد. البته طبق یک نظر ابرازی چنانچه اموال در همان محل توقیف (که تحت مالکیت محکوم علیه یا تحت استیلای وی می باشد) توقیف شود جابجایی اموال قرینه ای بر تبانی حافظ با محکوم علیه می باشد و امکان توقیف مجدد اموال محکوم علیه وجود دارد لیکن در صورت انتقال اموال از محل به محل دیگر با توجه به اینکه محکوم علیه به وظیفه خود عمل نموده است و مالی جهت استیفای محکوم به از وی توقیف شده است لذا امکان توقیف مجدد اموال وی وجود ندارد و صرفا بایستی از اموال حافظ معادل ارزش اموال استیفاء گردد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 83 ـ حافظ نسبت به اموال توقیف شده امین است و حق ندارد اموال توقیف شده را مورد استفاده قرار داده یا به کسی بدهد و به طور کلی هر گاه حافظ مرتکب تعدی یا تفریط گردد مسئول پرداخت خسارت وارده بوده و حق مطالبه اجرت هم نخواهد داشت.

مشاهده ماده 83 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 85 ـ در صورتی که حافظ از تسلیم اموال توقیف شده امتناع کند از تاریخ امتناع ضامن محسوب است و دادورز ( مامور اجرا) معادل ارزش مال توقیف شده را از اموال حافظ استیفاء می نماید.

مشاهده ماده 85 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 77 ـ اموال توقیف شده در همان جا که هست حفظ می شود مگر این که نقل اموال به محل دیگری ضرورت داشته باشد.

مشاهده ماده 77 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 78 ـ اموال توقیف شده برای حفاظت به شخص مسئولی سپرده می شود. حافظ با توافق طرفین تعیین می گردد و در صورتی که طرفین حین توقیف حاضر نباشند و یا در انتخاب حافظ تراضی ننمایند دادورز ( مامور اجرا) شخص قابل اعتمادی را معین می کند. اوراق بهادار و جواهر و امثال آنها در صورت اقتضا در یکی از بانکها به امانت گذاشته می شود.

مشاهده ماده 78 قانون اجرای احکام مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM