نشست قضایی شماره 1397-5563

نشست قضایی شماره 1397-5563

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5563


کد نشست:
1397-5563

تاریخ برگزاری:
1396/09/02

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر سیاهکل

موضوع:
حق اعاده دادرسی در صورت کشف سند مکتوم پس از انقضای مهلت تجدیدنظرخواهی

پرسش:
اگر سند که درجریان دادرسی مکتوم مانده بعد از صدور رای بدوی و داخل در مهلت تجدید نظر پیدا شود و محکوم علیه از فرصت تجدید نظرخواهی استفاده نکند آیا خواهد توانست مبادرت به اعاده دادرسی نماید مثلا اگر 10 روز از مهلت تجدید نظرخواهی سپری شده باشد و سند مکتوم پیدا شود اما در مهلت 10 روز باقی مانده تجدید نظرخواهی صورت نگیرد ( با علم به مهلت) آیا امکان اعاده دادرسی باقی است ؟

نظر هیئت عالی:
بنا به مستفاد از بند 2 ماده 427 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی وانقلاب در امور مدنی محکوم علیه می تواند از حق واخواهی وحق تجدید نظرخواهی خود صرف نظر نموده و پس از انقضای مواعد قانونی دو مرحله ی مذکور که از مراحل و طرق عالی شکایت از آراء و احکام قضایی است از طرق فوق العاده چون اعاده دادرسی استفاده کرده و نسبت به رای دادگاه اعتراض نموده وتقاضای نقض حکم صادره را بنماید چه اعاده دادرسی نیز همانند تجدیدنظرخواهی حق ذی نفع می باشد و مطابق مقررات می تواند از این حق درجهت اعتراض به احکام قضایی استفاده نماید.

نظر اکثریت:
خیر اعاده دادرسی از طرق فوق العاده شکایت از آراست و چون موضوع استثنایی است باید بــه طور محدود و مضیق تفسیر شود کسی که راه عادی شکایت از رای ( تجدید نظر ) را دارا ست و علم بـه مهلت دارد این حـق را ندارد که به زعم خود قانون را دور بزند و حق استثنایی دیگری مثل اعاده دادرسی را دارا بـاشد. از سبک و سیاق نـــگارش مواد مربوط به بحث اعاده دادرسی ( مواد 426 الی 431 قانون آیین دادرسی دادگـاه های عمومی و انقلاب مـصوب 1379) چنین برداشت می شود که اسناد دلیل حقانیت پس از صدور حکم قطعی پیدا شود و دور از انصاف و عدالت است کسی که در مهلت تجدید نظرخواهی با علم به موضوع این حق را از خود ساقط کند ( تـا بخواهد از فرصت استثنایی اعـــاده دادرسی استفاده کند ) با کسی که بعد از صدور حکم قطعی شرایط بند 7 ماده 426 قانون اخیر الذکر را پیدا کند برابر باشد. و منظور از حکم مندرج در بند7ماده 426 ناظر به صدر ماده یعنی احکام قطعیت یافته است در نتیجه اعاده دادرسـی چنین شخصی مورد پذیرش نیست.

نظر اقلیت:
بله امکان اعاده دادرسی وجود دارد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 474 ـ درخواست اعاده دادرسی در مورد احکام محکومیت قطعی دادگاه ها اعم از آنکه حکم مذکور به اجراءگذاشته شده یا نشده باشد در موارد زیر پذیرفته می شود: الف ـ کسی به اتهام قتل شخصی محکوم شود و سپس زنده بودن وی محرز گردد. ب ـ چند نفر به اتهام ارتکاب جرمی محکوم شوند و ارتکاب آن جرم به گونه‏ای باشد که نتوان بیش از یک مرتکب برای آن قائل شد. پ ـ شخصی به علت انتساب جرمی محکوم شود و فرد دیگری نیز به موجب حکمی از مرجع قضایی به علت انتساب همان جرم محکوم شده باشد به طوری که از تعارض و تضاد مفاد دو حکم بی گناهی یکی از آنان احراز گردد. ت ـ درباره شخصی به اتهام واحد احکام متفاوتی صادر شود. ث ـ در دادگاه صالح ثابت شود که اسناد جعلی یا شهادت خلاف واقع گواهان مبنای حکم بوده است. ج ـ پس از صدور حکم قطعی واقعه جدیدی حادث و یا ظاهر یا ادله جدیدی ارائه شود که موجب اثبات بی گناهی محکوم علیه یا عدم تقصیر وی باشد. چ ـ عمل ارتکابی جرم نباشد و یا مجازات مورد حکم بیش از مجازات مقرر قانونی باشد.

مشاهده ماده 474 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM