نشست قضایی شماره 1400-8034

نشست قضایی شماره 1400-8034

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8034


کد نشست:
1400-8034

تاریخ برگزاری:
1398/12/12

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر اصفهان

موضوع:
قتل عمد

پرسش:
شخص الف ب و ج با هم به کوه نوردی می روند. الف به قصد قتل ب در آب ایشان سم می ریزد و ج بدون هماهنگی با الف به قصد قتل آب را می ریزد. ب در اثر تشنگی می میرد. قاتل کیست و نوع قتل چیست؟

نظر هیئت عالی:
سوال مطروحه امری موضوعی است که تشخیص آن و تطبیق با حکم قانونی با مقام قضایی رسیدگی کننده است و به هر صورت آنچه مهم است قصد مرتکب و استناد نتایج به رفتار وی می باشد بنابراین چنانچه در فرض پرسش به تشخیص مقام قضایی رسیدگی کننده (که با انجام تحقیق و نظریه کارشناسان ذیربط و.. . بدست می آید) قتل منتسب به فرد یا افرادی باشد مسوولیت کیفری نیز مطابق انتساب احراز شده ایجاد می گردد.

نظر اکثریت:
چنانچه پزشکی قانونی علت تامه فوت را تشنگی فرد اعلام نماید با توجه به اینکه تشنگی مستند به فعل هیچ کدام از الف و ج نمی باشد لذا ضمانی متوجه هیچ کدام نخواهد بود و جرمی اتفاق نیفتاده است چرا که رفتار الف (ریختن سم داخل آب) پس از اقدام ج ( دور ریختن آب مسموم ) عقیم مانده و رفتار ج نیز سبب مرگ ب نشده است چرا که ج آب آلوده به سم را هرچند به قصد قتل دور ریخته است نه آب معمولی را و اگر آب مسموم را هم دور نمی ریخت ب بر اثر خوردن آب آلوده به سم ( به فرض کشنده بودن سم ) کشته می شد لذا علت تامه فوت که تشنگی می باشد ربطی به رفتار هیچ کدام از الف و ج ندارد.

نظر اقلیت:
رفتار الف ( ریختن سم داخل آب) پس از اقدام ج ( دور ریختن آب مسموم ) عقیم مانده است و لذا بزهی متوجه فرد الف نخواهد بود ولیکن با توجه به اینکه ج سبب عدوانی بوده و قصد قتل داشته علت تامه فوت ( تشنگی) مستند به فعل ج می باشدچرا که ممکن بود آب آلوده به سم رفع تشنگی نماید ولی منتهی به فوت نشود لذا ج قاتل ( عمدی ) محسوب می گردد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 290 ـ جنایت در موارد زیر عمدی محسوب می شود: الف ـ هرگاه مرتکب با انجام کاری قصد ایراد جنایت بر فرد یا افرادی معین یا فرد یا افرادی غیرمعین از یک جمع را داشته باشد و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن واقع شود خواه کار ارتکابی نوعا موجب وقوع آن جنایت یا نظیر آن بشود خواه نشود. ب ـ هرگاه مرتکب عمدا کاری انجام دهد که نوعا موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن می گردد هرچند قصد ارتکاب آن جنایت و نظیر آن را نداشته باشد ولی آگاه و متوجه بوده که آن کار نوعا موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود. پ ـ هرگاه مرتکب قصد ارتکاب جنایت واقع شده یا نظیر آن را نداشته و کاری را هم که انجام داده است نسبت به افراد متعارف نوعا موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن نمی شود لکن درخصوص مجنی علیه به علت بیماری ضعف پیری یا هر وضعیت دیگر و یا به علت وضعیت خاص مکانی یا زمانی نوعا موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود مشروط بر آنکه مرتکب به وضعیت نامتعارف مجنی علیه یا وضعیت خاص مکانی یا زمانی آگاه و متوجه باشد. ت ـ هرگاه مرتکب قصد ایراد جنایت واقع شده یا نظیر آن را داشته باشد بدون آنکه فرد یا جمع معینی مقصود وی باشد و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن واقع شود مانند اینکه در اماکن عمومی بمب گذاری کند. تبصره 1 ـ در بند (ب) عدم آگاهی و توجه مرتکب باید اثبات گردد و در صورت عدم اثبات جنایت عمدی است مگر جنایت واقع شده فقط به علت حساسیت زیاد موضع آسیب واقع شده باشد و حساسیت زیاد موضع آسیب نیز غالبا شناخته شده نباشد که در این صورت آگاهی و توجه مرتکب باید اثبات شود و در صورت عدم اثبات جنایت عمدی ثابت نمی شود. تبصره 2 ـ در بند (پ) باید آگاهی و توجه مرتکب به اینکه کار نوعا نسبت به مجنی علیه موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن می شود ثابت گردد و درصورت عدم اثبات جنایت عمدی ثابت نمی شود.

مشاهده ماده 290 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM