نشست قضایی شماره 1397-5409

نشست قضایی شماره 1397-5409

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5409


کد نشست:
1397-5409

تاریخ برگزاری:
1396/11/10

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر جیرفت

موضوع:
قتل براثر اسیدپاشی

پرسش:
یک شخصی مرتکب اسید پاشی روی دو نفر می شود با این وصف که آنها را بترساند نه اینکه بخواهد ایشان را به قتل برساند. یکی از افراد فوت می نماید مجازات این فرد ( اسید پاشی) جه می باشد ؟ آیا باید موضوع اسید پاشی رانوعا کشنده دانسته و حکم به قصاص نفس داد یا اینکه قتل شبه عمدی خواهد بود ؟ ثانیا آیا این موضوع مجازات دیگری هم دارد یا خیر ؟

نظر هیئت عالی:
لزوما هر موردی که بر اثر اسیدپاشی قتلی واقع شود نباید قتل واقع شده را قتل عمد تلقی کرد. باید موضوع آگاه و متوجه بودن مرتکب نیز مورد بررسی قرار گیرد کما اینکه در بعضی آراء اصراری دیوان عالی کشور در موارد مشابه موضوع قتل شبه عمد اعلام شده است و در هر صورت مجازات ماده واحده قانون مربوط به مجازات پاشیدن اسید مصوب 19 بهمن ماه 1337 قابل اعمال خواهد بود.

نظر اکثریت:
به استناد قانون خاص مربوط به اسید پاشی مصوب 19 بهمن سال 1337 اگر اسید پاشی منجر به قتل شود موجب مجازات اعدام خواهد گردید و قتل نیز نوعا کشنده می باشد و موجب مجازات قصاص نفس هم خواهد بود.

نظر اقلیت:
اسید پاشی عملی نوعا کشنده می باشد و ارتکاب قتل با اسید پاشی موجب ارتکاب قتل غیر عمدی (شبه عمدی ) خواهد بود و مرتکب حسب قانون مجازات خواهد شد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 290 ـ جنایت در موارد زیر عمدی محسوب می شود: الف ـ هرگاه مرتکب با انجام کاری قصد ایراد جنایت بر فرد یا افرادی معین یا فرد یا افرادی غیرمعین از یک جمع را داشته باشد و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن واقع شود خواه کار ارتکابی نوعا موجب وقوع آن جنایت یا نظیر آن بشود خواه نشود. ب ـ هرگاه مرتکب عمدا کاری انجام دهد که نوعا موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن می گردد هرچند قصد ارتکاب آن جنایت و نظیر آن را نداشته باشد ولی آگاه و متوجه بوده که آن کار نوعا موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود. پ ـ هرگاه مرتکب قصد ارتکاب جنایت واقع شده یا نظیر آن را نداشته و کاری را هم که انجام داده است نسبت به افراد متعارف نوعا موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن نمی شود لکن درخصوص مجنی علیه به علت بیماری ضعف پیری یا هر وضعیت دیگر و یا به علت وضعیت خاص مکانی یا زمانی نوعا موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود مشروط بر آنکه مرتکب به وضعیت نامتعارف مجنی علیه یا وضعیت خاص مکانی یا زمانی آگاه و متوجه باشد. ت ـ هرگاه مرتکب قصد ایراد جنایت واقع شده یا نظیر آن را داشته باشد بدون آنکه فرد یا جمع معینی مقصود وی باشد و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن واقع شود مانند اینکه در اماکن عمومی بمب گذاری کند. تبصره 1 ـ در بند (ب) عدم آگاهی و توجه مرتکب باید اثبات گردد و در صورت عدم اثبات جنایت عمدی است مگر جنایت واقع شده فقط به علت حساسیت زیاد موضع آسیب واقع شده باشد و حساسیت زیاد موضع آسیب نیز غالبا شناخته شده نباشد که در این صورت آگاهی و توجه مرتکب باید اثبات شود و در صورت عدم اثبات جنایت عمدی ثابت نمی شود. تبصره 2 ـ در بند (پ) باید آگاهی و توجه مرتکب به اینکه کار نوعا نسبت به مجنی علیه موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن می شود ثابت گردد و درصورت عدم اثبات جنایت عمدی ثابت نمی شود.

مشاهده ماده 290 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM