نشست قضایی شماره 1399-7492

نشست قضایی شماره 1399-7492

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7492


کد نشست:
1399-7492

تاریخ برگزاری:
1398/04/26

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر قوچان

موضوع:
رفع ایراد شکلی دادخواست با طرح دعوای طاری

پرسش:
آیا با دعوای جلب ثالث می توان ایراد شکلی دادخواست را رفع کرد؟ به عنوان مثال در دعوی تقسیم ماترک برخی از وراث طرف دعوا نیستند و خواهان با جلب ثالث (وراث ازقلم افتاده) در مقام رد ایراد شکلی است آیا جلب ثالث چنین کاربرد و ظرفیتی می تواند داشته باشد؟

نظر هیئت عالی:
با دعوای جلب ثالث نمی توان نواقص دعوای اصلی را برطرف کرد؛ زیرا دعاوی طاری زمانی قابلیت طرح و پذیرش دارند که دعوای اصلی نواقص شکلی نداشته باشند؛ مضافا فلسفه طرح دعوای جلب ثالث ادعای استقلال حق علیه ثالث یا دعوی مجلوب ثالث به منظور حمایت از موضع یکی از طرفین دعوا می باشد و رفع ایرادات شکلی دادخواست اصلی با طرح دعوی جلب ثالث میسور نیست.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه دعاوی طاری زمانی قابلیت طرح و پذیرش دارند که دعوای اصلی فارغ از هرگونه ایراد شکلی باشد در زمانی که دعوای اصلی قابلیت تداوم ندارد نمی توان دعوای طاری را برآن مبتنی ساخت و فلسفه طرح دعوای جلب ثالث رفع نقص و رفع ایرادات شکلی دعوای اصلی نیست بلکه فلسفه آن ادعای استقلالی حق علیه ثالث یا دعوت وی جهت حمایت از موضع یکی از طرفین دعوی می باشد و از منظر دیگر رسیدگی دادگاه در دعاوی حقوقی ماخوذ به خواسته می باشد و قواعد آیین دادرسی جنبه آمره داشته و با حقوق دادرسی خوانده درارتباط است و نمی توان به بهانه ارفاق به خواهان یا تسهیل دادرسی یا صرفه جویی در هزینه های دادرسی از ایرادات آن چشم پوشی کرد.

نظر اقلیت:
دردعاوی حقوقی اصل بر رسیدگی ماهیتی به موضوعات و استثنایی بودن ایرادات می باشد. ایرادات در ماده 84 قانون آیین دادرسی مدنی احصاء شده است.2 -ظاهر ماده 135 قانون آیین دادرسی مدنی جلب ثالث را در هر زمانی که طرفین لازم بدانند امکان پذیر دانسته است و در مورد سوال منع قانونی به صراحت نیامده است.3-هدف از امکان طرح دعاوی طاری و اضافی رسیدگی جامع و کامل به موضوعات حقوقی است و می توان از ظرفیت های قانونی دعاوی طاری برای ترمیم دادرسی و تداوم آن بهره جست. 4 - با جلب اشخاص ذی نفع به دادرسی مانع و ایراد شکلی مرتفع می گردد و مطابق قاعده فقهی «اذا زال المانع عاد الممنوع» می توان دادرسی را ادامه داد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 135 - هریک از اصحاب دعوا که جلب شخص ثالثی را لازم بداند می تواند تا پایان جلسه اول دادرسی جهات و دلایل خود را اظهار کرده و ظرف سه روز پس از جلسه با تقدیم دادخواست از دادگاه درخواست جلب او را بنماید چه دعوا در مرحله نخستین باشد یا تجدیدنظر.

مشاهده ماده 135 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM