نشست قضایی شماره 1399-7323

نشست قضایی شماره 1399-7323

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7323


کد نشست:
1399-7323

تاریخ برگزاری:
1398/01/20

برگزار شده توسط:
استان بوشهر/ شهر بوشهر

موضوع:
ایراد صدمه بدنی غیر عمدی منتهی به قتل غیرعمدی به میزان 10٪ تقصیر راننده

پرسش:
در یک حادثه تصادف رانندگی و در اثر برخورد خودرو با عابر پیاده که پیرمرد مسنی بوده ایشان به شدت آسیب دیده و پس از انتقال به بیمارستان فوت می نماید با استعلام از پزشکی قانونی علت تامه فوت آریتمی قلبی تعیین می گردد و اشاره ای به حادثه رانندگی نمی شود؛ ولیکن پس از اخذ نظریه تکمیلی پزشکی قانونی اعلام می نماید تصادف به میزان 10درصد در فوت نامبرده موثر بوده است. اینک با عنایت به شرح ما وقع آیا راکب خودرو مقصر عهده دار صد درصد مسیولیت می باشد یا مطابق نظریه پزشکی قانونی صرفا ده درصد ضمان را عهده دار می باشد؟ لازم به ذکر است که ایشان در اثر حادثه به شدت مجروح و به نقاط مختلف بدن وی آسیب وارد گردیده است.

نظر هیئت عالی:
بند الف نظریه مشورتی شماره2931/97/7 ـ 98/3/28 اداره حقوقی به شرح زیر که مستظهر عقیده اکثریت می باشد مورد تایید اکثریت اعضاء هیات عالی است.

نظر اکثریت:
در فرض سوال پزشکی قانونی می بایست ابتدا میزان تاثیر تصادف در آریتمی را مشخص نماید. مطابق نظر پزشکی قانونی تصادف ده درصد در فوت نقش داشته و نود درصد مابقی مجهول مانده و به عبارتی فوت به دلیل آریتمی قلبی رخ داده این در حالی است که علت آریتمی قلبی مشخص نشده و چه بسا علت آریتمی قلبی تصادف و استرس ناشی از ضربه وارده باشد که در این صورت راننده به میزان صد درصد مقصر است؛ لذا با اندکی تحقیقات می بایست ابتدا نظریه کمیسیون پزشکی اخذ پس از محرز شدن علت آریتمی قلبی می توان درصد تقصیر را مشخص نمود.

نظر اقلیت:
سبب گاه واحد است و گاه متعدد و در فرضی که اسباب متعدد باشند یا در طول هم قرار دارند که مصداق آن مواد 535 و 536 قانون مجازات اسلامی است یا در عرض هم قرار گرفته که در این حالت قانونگذار صراحتا اشاره ای ننموده لکن با عنایت به ملاک ماده 526 و 527 می توان قایل به ضمان درصدی بود؛ هرچند این دوگانگی در کل کشور جاری است و جز در صورت تساوی یا نامشخص بودن سهم اسباب مستند بودن سرایت و صدمه به مجنی علیه با درصد مشخص می گردد. در فرض سوال نیز تصادف به عنوان سبب زمینه ای و مطابق نظریه پزشکی قانونی تنها ده درصد در فوت متوفی موثر بوده؛ لذا مجازات راننده خاطی به بیش از این درصد وجاهت قانونی ندارد؛ چرا که آریتمی قلبی ممکن بود برای ایشان در منزل نیز رخ می داد و الزاما تصادف باعث آریتمی نشده و تنها به میزان ده درصد در وقوع آریتمی موثر بوده؛ به این خاطر که علل آریتمی قلبی استرس هیجانات و بیماری قبلی نیز می توانند باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 526 ـ هرگاه دو یا چند عامل برخی به مباشرت و بعضی به تسبیب در وقوع جنایتی تاثیر داشته باشند عاملی که جنایت مستند به اوست ضامن است و چنانچه جنایت مستند به تمام عوامل باشد به طور مساوی ضامن می باشند مگر تاثیر رفتار مرتکبان متفاوت باشد که در این صورت هریک به میزان تاثیر رفتارشان مسوول هستند. در صورتی که مباشر در جنایت بی اختیار جاهل صغیر غیرممیز یا مجنون و مانند آنها باشد فقط سبب ضامن است.

مشاهده ماده 526 قانون مجازات اسلامی

ماده 538 ـ در تعدد جنایات اصل بر تعدد دیات و عدم تداخل آنها است مگر مواردی که در این قانون خلاف آن مقرر شده است.

مشاهده ماده 538 قانون مجازات اسلامی

ماده 535 ـ هرگاه دو یا چند نفر با انجام عمل غیرمجاز در وقوع جنایتی به نحو سبب و به صورت طولی دخالت داشته باشند کسی که تاثیر کار او در وقوع جنایت قبل از تاثیر سبب یا اسباب دیگر باشد ضامن است مانند آنکه یکی از آنان گودالی حفر کند و دیگری سنگی در کنار آن قرار دهد و عابری به سبب برخورد با سنگ به گودال بیفتد که در این صورت کسی که سنگ را گذاشته ضامن است مگر آنکه همه قصد ارتکاب جنایت را داشته باشند که در این صورت شرکت در جرم محسوب می شود.

مشاهده ماده 535 قانون مجازات اسلامی

ماده 536 ـ هرگاه در مورد ماده (535) این قانون عمل یکی از دو نفر غیرمجاز و عمل دیگری مجاز باشد مانند آنکه شخصی وسیله یا چیزی را در کنار معبر عمومی که مجاز است قرار دهد و دیگری کنار آن چاهی حفر کند که مجاز نیست شخصی که عملش غیرمجاز بوده ضامن است. اگر عمل شخصی پس از عمل نفر اول و با توجه به اینکه ایجاد آن سبب در کنار سبب اول موجب صدمه زدن به دیگران می شود انجام گرفته باشد نفر دوم ضامن است.

مشاهده ماده 536 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM