نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1399/09/24

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گالیکش

موضوع:
جرم انگاری جمع آوری بذر بلوط

پرسش:
آیا جمع آوری بذر بلوط از جنگل ها که امری بسیار شایع می باشد دارای عنوان کیفری می باشد؟ ضمانت اجرای آن چیست؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به اصل قانونی بودن جرم و مجازات صرف جمع آوری میوه بلوط از جنگلها توسط اشخاص فاقد جنبه مجرمانه بوده و قابل تعقیب کیفری نیست.

نظر اکثریت:
موضوع مشمول ماده 29 قانون احکام دایمی توسعه کشور مصوب 1395/11/10 می باشد که اشاره دارد: بهره برداری از جنگل ها به پیشنهاد بالاترین مقام دستگاه اجرایی ذیربط در چهارچوب مصوبات هیات وزیران ممکن است و بهره برداری از مراتع و زیست گاه های طبیعی تنها بر اساس توان بوم شناختی مجاز و مازاد بر آن ممنوع است متخلف از احکام این ماده علاوه بر جبران خسارت ملزم به پرداخت جریمه های تا 5 برابر خسارت وارده به جنگل و یا مرتع و زیستگاه مورد بهره برداری یا تلف شده است و از آن جا که موضوع سوال نیز به نوعی بهره برداری تلقی می گردد لذا می توان به ماده مذکور استناد کرد و چون مجازات جزای نقدی نسبی می باشد درجه 7 محسوب و در صلاحیت دادگاه کیفری دو قرار می گیرد.

نظر اقلیت:
موضوع فاقد وصف کیفری است زیرا مطابق نظر اکثریت مصداق بهره برداری معین و مشخص نمی باشد مثلا چه میزان جمع آوری مصداق بزه می باشد یا اساسا جمع آوری بذر بلوط آیا موجب خسارت می گردد یا خیر از طرفی موضوع مصداق ماده 48 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع نیز نمی باشد و از بحث قاچاق کالا و ارز نیز خارج است لذا بنا به مراتب فوق وصف کیفری ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 48 ـ حمل چوب و هیزم و ذغال حاصله از درختان جنگلی در تمام نقاط کشور به استثنای داخله شهرها بدون تحصیل پروانه حمل از سازمان جنگلبانی ممنوع است و چنانچه مرتکب فاقد پروانه بهره برداری باشد طبق قانون مجازات مرتکبین قاچاق تعقیب خواهد شد در صورتی که دارای پروانه بهره برداری باشد فقط عین مال به سود سازمان جنگلبانی ضبط می شود. حمل چوب و هیزم و ذغال از شهرها به دهات مجاور در حدود مصرف شخصی مجاز است حدود این اجازه در آیین نامه اجرایی این قانون تعیین خواهد شد. تبصره 1 ـ حمل مجدد چوب و ذغال و هیزم مجاز بین شهرهایی که سازمان جنگلبانی آگهی خواهد کرد احتیاج به صدور پروانه ندارد. تبصره 2 ـ در صورتی که چوب یا هیزم یا ذغالی که برای مصارف روستایی جنگل نشینان یا دهکده های مجاور جنگل اختصاص داده شده به نقاط دیگر حمل شود قاچاق محسوب و طبق مقررات قانون کیفر مرتکبین قاچاق با مرتکب رفتار خواهد شد. تبصره 3 ـ راننده وسیله نقلیه که چوبهای بدون پروانه را عاملا حمل کرده باشد معاون جرم محسوب و علاوه از مجازات مقرر از دو ماه تا یک سال از حق رانندگی محروم می شود. مامورین سازمان جنگلبانی باید پروانه رانندگی را از مرتکب اخذ و ضمیمه پروانه به دادگاه صلاحیت دار ارسال دارند.

مشاهده ماده 48 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM