نشست قضایی شماره 1400-8393

نشست قضایی شماره 1400-8393

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8393


کد نشست:
1400-8393

تاریخ برگزاری:
1399/04/26

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر رامیان

موضوع:
ادعای اعمال نفوذ در نزد مامورین دولتی در فرض تحصیل وجوه بابت هزینه های معمول اداری

پرسش:
در صورتی که فردی به ادعای اینکه در نزد مامورین دولتی نفوذ دارد وجوهی را از شخصی بابت هزینه های معمول امور اداری اخذ کند و متعاقبا مشخص شود ادعای نامبرده واهی بوده و وجوه را تصاحب و به نفع خویش استعمال کرده است عمل نامبرده منطبق بر چه عنوان کیفری می تواند باشد؟

نظر هیئت عالی:
نظر اکثریت که عمل متهم را از مصادیق ماده 1 قانون مجازات اعمال نفوذ می داند صحیح اعلام می شود و در واقع خود متهم علیرغم این که جهت دریافت هزینه های جاری اداری ذکر می کند مع الوصف خود وی از اول می داند که به جهت اعمال نفوذ پول را دریافت می کند.

نظر اکثریت:
با عنایت به اینکه آنچه در ماده 1 قانون مجازات اعمال نفوذ بر خلاف حق و مقررات قانونی مصوب 1315 جرم انگاری شده تحصیل وجه نقد یا فایده دیگر برای خود و یا شخص ثالثی در ازاء اعمال نفوذ همراه با دعوی اعتبارات و نفوذ در نزد یکی از مستخدمین دولتی یا شهرداری یا کشوری یا مامورین به خدمات عمومی است فلذا اینکه وجه نقد را به عنوان هزینه های معمول امور اداری تحصیل کرده باشد و متعاقبا مشخص شود این وجه نقد را به نفع خود تصاحب کرده یا اساسا از ابتدا وجوه را به نام خود یا شخص ثالثی تحصیل کرده باشد تفاوتی در موضوع ندارد و تحصیل وجه که به صورت مطلق (و بدون توجه به عنوان تحصیل وجه) در قانون مذکور آمده تحقق شده است از این رو عمل مرتکب منطبق بر عنوان بزه موضوع ماده 1 قانون فوق الاشعار است.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه حسب ماده 1 قانون مجازات اعمال نفوذ.. .. وجه تحصیل شده می بایست «در ازاء اعمال نفوذ » بوده باشد و با عنایت به اینکه در صورت سوال وجه دریافتی نه «در ازاء اعمال نفوذ» بلکه «بابت هزینه های معمول امور اداری» دریافت شده است فلذا موضوع سوال از شمول قانون صدرالذکر خارج است چرا که اگر چه وجه در نهایت برای خود مرتکب تحصیل شده لیکن در ازاء اعمال نفوذ نبوده و صرف دعوی اعتبارات و نفوذ در نزد یکی از مستخدمین دولتی و... بدون شرط موصوف (دریافت وجه در ازاء اعمال نفوذ) موجب تحقق بزه مذکور نمی شود. صرف نظر از این موضوع در صورتی که رفتار مرتکب همراه با مانور متقلبانه بوده باشد و از صرف یک دروغ ساده فراتر رفته باشد می تواند مشمول بزه کلاهبرداری تلقی و بر اساس اتهام مذکور مورد تعقیب قرار گیرد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1 ـ هر کس به دعوی اعتبارات و نفوذی در نزد یکی از مستخدمین دولتی یا شهرداری یا کشوری یا مامورین به خدمات عمومی وجه نقد یا فایده دیگری برای خود یا شخص ثالثی در ازاء اعمال نفوذ نزد مامورین مزبوره از کسی تحصیل کند و یا وعده و یا تعهدی از او بگیرد علاوه بر رد وجه یا مال مورد استفاده یا قیمت آن به حبس تادیبی از شش ماه تا دو سال و به جزای نقدی از یک هزار ریال تا ده هزار ریال محکوم خواهد شد. هر گاه وجه نقد یا فایده یا تعهد را به اسم مامورین مزبوره و به عنوان اینکه برای جلب موافقت آنها باید پرداخته شود گرفته باشد علاوه بر رد وجه یا مال مورد استفاده یا قیمت آن به حبس تادیبی از یک سال تا سه سال و به جزای نقدی از دو هزار ریال الی پانزده هزار ریال محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 1 قانون مجازات اعمال نفوذ برخلاف حق و مقررات قانونی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM