نشست قضایی شماره 1400-8514

نشست قضایی شماره 1400-8514

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8514


کد نشست:
1400-8514

تاریخ برگزاری:
1398/10/05

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر رامسر

موضوع:
معامله وصی با خود؛ از ماهیت تا ضمانت اجرا

پرسش:
در وصیت نامه متوفی در نگارش وصیت نامه اختیاری در انجام عمل حقوقی از سوی شخص وصی نسبت به اموالش دیده نمی شود و از طرفی نهی یا منع آن نیز اشاره نشده است. در این فرض آیا وصی حق انجام معامله با خود را دارد؟

نظر هیئت عالی:
وصی به عنوان امین در انجام به وصیت مکلف است در حدود اختیارات تفویض شده و با رعایت صرفه و صلاح و غبطه موصی عمل کند؛ بنابراین در صورت تعدی و تفریط مسیول است و درصورتی که راجع به اختیار انجام معامله اموال موصی در وصیت اشاره ای نشده باشد وصی و اختیار انجام معامله را نخواهد داشت؛ حتما چنانچه وصی مجاز در فروش مال موصی باشد می تواند با رعایت غبطه و صرفه و صلاح موصی اموال مورد وصیت را به خودش بفروشد.

نظر اتفاقی:
وصی نیز همانند ولی وظیفه دارد غبطه و مصلحت مولی علیه را رعایت نماید و نظر به این که وصی امین محسوب می گردد چنانچه به مصلحت مولی علیه رفتار ننماید و تعدی و تفریطی را مرتکب نشود از حدود امانت خارج شده و از سمت خود منعزل خواهد شد و چنانچه وصی برخلاف اختیارات و حدود نمایندگی خود عمل نماید و معامله ای را انجام دهد این معامله قابل اعتنا نیست. از طرفی با توجه به اینکه اصل عدم سلطه و ولایت شخص بر دیگری است و در صورت تردید در حدود اختیار نماینده باید اختیار او را تفسیر مضیق کرد و قایل به عدم اختیار نماینده در مورد تردید شد. بنابراین باید گفت که وصی اختیار انجام معامله با خود را نخواهد داشت.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM