نشست قضایی شماره 1399-6790

نشست قضایی شماره 1399-6790

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6790


کد نشست:
1399-6790

تاریخ برگزاری:
1398/03/01

برگزار شده توسط:
استان خراسان جنوبی/ شهر طبس

موضوع:
امکان یا عدم امکان پرداخت دیه متوفی به زوج بدون ثبت رسمی واقعه نکاح

پرسش:
خانم الف بر اثر تصادف فوت نموده است. ورثه وی شامل پدر و مادر و زوج با مراجعه به شورای حل اختلاف گواهی حصر وراثت اخذ می نمایند.لیکن زوج تاکنون اقدام به ثبت رسمی واقعه نکاح دایم ننموده و درج نام وی در گواهی صادره به دلیل شهادت شهود و قبول والدین متوفی بوده است. حال زوج با مراجعه به اجرای احکام دادسرا خواستار مطالبه سهم خود از دیه متوفی می باشد. تصمیم صحیح دادسرا چیست؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان طبس استان خراسان جنوبی موجه و مورد تایید است. ضمنا نظریه مشورتی شماره 7/2227 مورخ 1383/3/27 اداره کل حقوقی قوه قضاییه به شرح ذیل الذکر موید این نظر می باشد : با توجه به این که دیه در حکم ماترک مقتول است بنابراین در مواردی که وراث بخواهند از دیه مقتول استفاده نمایند و ماترک با احتساب دیه بیش از مبلغ سی میلیون ریال باشد در این صورت باید گواهی حصر وراثت معتبر که آگهی های لازم نسبت به آن منشر شده باشد ارایه نمایند.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه صدور گواهی حصر وراثت مطابق مقررات قانونی صورت گرفته است؛ دادسرا می تواند بر اساس گواهی صادره نسبت به پرداخت سهم دیه متوفی به همسر وی اقدام نماید و نمی تواند پرداخت آن را موکول به ثبت رسمی واقعه نکاح نماید.

نظر اقلیت:
هر چند صدور گواهی حصر وراثت مطابق مقررات قانون امور حسبی از جمله مواد 360 به بعد این قانون بوده است؛ ولی با توجه به اینکه ثبت رسمی واقعه نکاح دایم یک مقرره آمره بوده و دارای اوصاف و آثار حقوقی خاصی است؛ لذا پرداخت دیه متوفی به زوج منوط به اثبات و ثبت رسمی نکاح دایم از طریق تعقیب کیفری و یا طرح دادخواست حقوقی می باشد.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 20ـ ثبت نکاح دائم فسخ و انفساخ آن طلاق رجوع و اعلام بطلان نکاح یا طلاق الزامی است.

مشاهده ماده 20 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM