نشست قضایی شماره 1398-6351

نشست قضایی شماره 1398-6351

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6351


کد نشست:
1398-6351

تاریخ برگزاری:
1397/06/07

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر اصفهان

موضوع:
اقدام وکیل در برگشت زدن چک به نام خود (به عنوان اصیل)

پرسش:
شخص الف چکی را به وکیل خود شخص ب می دهد تا آن را برگشت و اقدامات لازم را در مورد آن انجام دهد. ب چک را به نام خود برگشت و روی آن اقدام و دادخواست مطرح می کند اما نه به عنوان وکیل شخص الف بلکه به عنوان اصیل در پرونده رای به نفع شخص ب به عنوان اصیل صادر و سپس اجراییه نیز صادر می شود بدون آنکه نامی از موکل (الف) در پرونده باشد. شخص ب مرتکب چه جرمی شده است؟ آیا اقدام وی وصف جزایی دارد؟

نظر هیئت عالی:
در صورتی که در فرض سوال وکیل موفق به استیفاء وجه چک گردد و امتناع از تحویل آن به موکل کند می تواند عمل مذکور از مصادیق خیانت در امانت باشد. نتیجتا نظریه اکثریت صایب اعلام می شود.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه در فرض سوال الف چک را به ب می دهد تا آن را برگشت نماید لذا اینگونه برداشت می شود که الف (موکل) اجازه برگشت چک به نام خود را به ب (وکیل) داده است زیرا وقتی ب چک را به بانک می برد گواهی عدم پرداخت به نام ب (بر اساس ماده 11 ق صدور چک) صادر می شود و پس از آن با توجه به اینکه حسب سوال الف به ب اجازه انجام سایر اقدامات جهت وصول چک را داده است لذا طرح دادخواست حقوقی از جانب ب به عنوان اصیل (نه وکیل ) در حدود وکالت وب بوده و صرف طرح دادخواست به عنوان اصیل از جانب ب نمی تواند مبین سوء نیت وی باشد و تا زمانی که وکیل وجهی را به نفع خود تصاحب نکرده وقوع بزهی محرز نمی باشد و اگر پس از صدور اجراییه وکیل موفق به اخذ محکوم به شد و از استرداد آن به موکل خودداری نمود جرم خیانت در امانت نسبت به وجه محکوم به اتفاق افتاده است لذا با توجه به فرض سوال که صرفا اجراییه صادر شده وقوع بزهی محرز نمی باشد.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه شخص ب در واقع وکیل شخص الف بوده و حق اقدام به عنوان اصیل را نداشته لذا صرف طرح دادخواست از جانب وی به عنوان اصیل نشان دهنده سوء نیت و خیانت وی نسبت به موکل می باشد زیرا با چنین اقدامی به نظر می رسد که وکیل چک را به نفع خود و به ضرر موکل تصاحب نموده است و لذا در فرض سوال بزه خیانت در امانت نسبت به چک روی داده است و حتی می توان اقدام وکیل در طرح دادخواست حقوقی به عنوان اصیل را شروع به جرم خیانت در امانت نسبت به وجه محکوم به نیز دانست. پس از صدور اجراییه و اخذ محکوم به توسط وکیل اگر نام برده از پرداخت آن به شخص الف خودداری نماید و آن را به نفع خود تصاحب کند جرم خیانت در امانت نسبت به محکوم به به طور تام اتفاق می افتد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM