نشست قضایی شماره 1400-8280

نشست قضایی شماره 1400-8280

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8280


کد نشست:
1400-8280

تاریخ برگزاری:
1399/08/15

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر فومن

موضوع:
ابراء اجاره بها

پرسش:
اگر موجر پس از انعقاد قرارداد اجاره مستاجر را از پرداخت اجاره بهاء بعد از مدتی از تاریخ عقد اجاره ابراء نماید سپس عقد اجاره فسخ یا اقاله شود آیا مستاجر می تواند برای مطالبه اجاره بهای مدت باقیمانده عقد اجاره به موجر مراجعه و از وی مطالبه نماید؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به اینکه ابراء از اسباب سقوط تعهدات است نه پرداخت دین بنابراین مستاجر در فرض سیوال حق مطالبه اجور ابراء شده را از موجر ندارد والا دارا شدن من غیرحق و ناروا محقق می شود.

نظر اکثریت:
چون با ابراء اجاره بهاء مستاجر مالک اجاره می شود و دین وی توسط موجر ساقط شده است و با ابراء اجاره بهاء مستاجر نیز می تواند برای مطالبه اجاره بهای روزهای باقیمانده به استناد ماده 289 قانون مدنی به موجر مراجعه و مطالبه نماید چون مستاجر مالک اجاره بهای باقیمانده مدت اجاره شده است پس می تواند آن را از موجر مطالبه نماید.

نظر اقلیت:
ابراء به منزله پرداخت نیست بلکه سبب سقوط این پرداخت نشده است و مستفاد از مواد 719و289 قانون مدنی چون مستاجر اجاره بهاء را به موجر پرداخت ننموده است موجر ایشان را ابراء نموده است بنابراین مستاجر حق مطالبه اجاره بهای ابراء شده را از موجر ندارد و در واقع نوعی دارا شدن غیر عادلانه محسوب می گردد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 289 - ابراء عبارت از این است که دائن از حق خود به اختیار صرف نظر نماید.

مشاهده ماده 289 قانون مدنی

ماده 719 - هر گاه مضمون له ضامن را ابراء یا دیگری مجانا دین را بدهد ضامن حق رجوع به مضمون عنه ندارد.

مشاهده ماده 719 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM